Tatiller, seyahatler söz konusu olduğunda aracın bagajına eşyanızı en doğru şekilde yerleştirmek için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar işinizi oldukça kolaylaştırıp güvenli bir şekilde yolculuk etmenizi sağlayacak.

Tatile ya da seyahate çıktığınızda, hele ki kalabalık bir aileyseniz, bagajı yerleştirmek oldukça meşakkatli bir iş olabilir. Sadece valizler bile yeterince yer tutarken, yolculuk sırasında kullanılmak üzere üretilmiş olan seyyar klimalar, oto buzdolapları ya da bebek arabaları gibi birçok ekstra yükü de sığdırmak büyük bir sorun haline gelir. Üstelik artık 400 ile 550 litre arasında değişen geniş iç hacme sahip eski tip araçlar yerine, 270 ile 350 litre arasında değişiklik gösteren daha az bagaj hacmine sahip araçlara düzenli bir şekilde yerleştirme yapılmazsa, eşyalarınızın zarar görmesinin yanı sıra, sizin de yolculuğunuz güvenlik açısından pek sağlıklı geçmeyebilir.

Peki, Ne Yapalım da Sığdıralım?

Her şeyden önce aracınızın maksimum taşıma kapasitesini bilmeniz gerekiyor. Bununla ilgili teknik bilgiyi aracınızın kılavuzundan edinebilirsiniz. Aracınızın maksimum taşıma kapasitesiyle ilgili bilmeniz gereken bir diğer şey de, 75 kg’lık bir ağırlığın taşıma kapasitesinin, araç ağırlığına hali hazırda dahil edilmiş olması. Zira, bir şoför her zaman araçta olacaktır.

Ağırlık hesaplamasını doğru bir şekilde yaptıysanız işin yap-boz kısmına gelmiş bulunuyorsunuz demektir. Aracınızın taşıma kapasitesini aşmamanız kadar, dengeyi sağlamanız da çok önemli. Bazen yolculuklarınız boyunca aniden fren yapmak ya da keskin bir virajı almak zorunda kalabilirsiniz. Dengesiz ve düzensiz yerleştirilmiş bir bagaj, böylesi durumlarda sizin için tehlike arz eder. Çünkü ani fren yaptığınızda bagajınızın üstünde duran eşyalarınız bir anda fırlayabilir, arka koltukta oturanların başına çarpabilir ya da üstüne düşebilir. Keskin bir viraj aldığınızda sağa sola savrulan bagajlar, aracınızın dengesini bozabilir ve arabanızın savrulmasına neden olabilir. Ayrıca fren yapmanın ve mesafe katetmenin, bagajı boş olan bir araca nazaran bagajı dolu bir araçta daha uzun süreceğini de unutmamanızda fayda var.

Kazalara bile sebep olabilecek böylesi risklerden kaçınmak için seyahate çıkmadan önce yap-bozun parçalarını doğru bir şekilde yerleştirmeniz gerekli. Büyük boy valizleri her zaman için bagajın iki aksı üzerine yerleştirmeye özen gösterin. Baktınız, bagajınızın yan taraflarına sığmıyor, o zaman bagajı ortalayacak şekilde yerleştirin. Bu yöntem, aracın ağırlık dengesinin korunmasını sağlayacaktır. Orta boy olan kutu, valiz ya da paketlerinizi, büyük boyların yan taraflarına ve geriye kalan küçükleri de onların üstüne koymanızda fayda var. Üstelik küçük bagajların üstte durması, bagaj kapağını açıp kaparken hareketli mekanizmanın zarar görmesini engelleyeceği gibi, bagajlarınızın da ezilmemesini sağlayacaktır. Ayrıca bagajların arasında boşluk kalmaması da savrulmalarını engelleyecek bir diğer faktör.

Artık Yola Çıkmaya Hazır mıyız?

Güvenliğinizi garanti altına almak için yapmanız gereken tek şey bagajınızı doğru yerleştirmekle sınırlı değil. Su vanasını kapadınız, şalteri indirdiniz, doğal gazı kestiniz. Her şeyi garanti altına aldınız. Peki, kendinizi? Yola çıkmadan önce uygun bir seyahat sigortası almayı düşünmek isteyeceğinize eminiz.

Elbette her zaman için size sağlıklı günler ve güvenli yolculuklar diliyoruz. Ama yine de uzun yolculuklarda ya da tatillerde olmadık sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Tüm bu sorunlar için önceden önlem almak herhangi bir sorun yaşamanız halinde çözümü kolayca sağlayabilmeniz anlamına gelir. Yaptıracağınız seyahat sigortası ile artık olumsuzlukları düşünmenize gerek kalmayacak.