Merhabalar, nasılsınız?

Geçtiğimiz günlerde, Güneydoğu Anadolu’da toz ve kum fırtınası sebebiyle göz gözü görmüyordu. Suriye’deki kum fırtınası üzerinden ülkemize bir toz bulutu girdi. Hemen şunu hatırlatmak isterim ki havadaki tozu ve kumu solumak mikro bakteri bakımından sıkıntılı o nedenle maske kullanmanızda fayda var. Bu hafta içerisinde bir kaç defa Suriye üzerinde hareketlenme olacak ve kum fırtınasının etkileri güneyden esen rüzgarlarla beraber bize doğru gelecek. Toz ve kum güneydoğu üzerinden giriş yapıyor.  Güneydoğunun hemen üzerinde Doğu Anadolu’da ise kuzeyli rüzgarlar esiyor. Dolayısıyla bu rüzgarlar tozlu ve kumlu havayı günaydoğuda hapsediyor. O nedenle hava burada dağılıyor. Doğu Anadolu’ya, İç Anadolu’ya ve Akdeniz’e de yayılıyor. Ancak Güneydoğu Anadolu’da daha yoğun. Bu hafta içerisindeki 2. ve 3. dalgayla beraber tekrar bir toz bulutu oluşabilir dikkat etmekte fayda var.

Çarşamba ve perşembeden itibaren çok geniş alanlarda olmamak üzere bölgesel yağışlar var. Kum fırtınası geri çekilmiş ya da bize doğru yönelmiyor olsa bile kum ve toz havaya girdi. Gözümüzle baktığımızda azalmış göreceğiz ancak bu tamamen gittiği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla yağmurla yere inmesi gerekiyor. Bu yağışlar çamur yağmuru şeklinde olacak ve etraf kirlenecek ama temiz bir hava solumamız için gerekli. Üreticilere de özellikle pamuk için hatırlatmış olalım lekelenme konusunda çamur yağmuru olasılığı bulunmakta.

Yurt geneline gelecek olursak durum nasıl?

Sıcaklıklar bir süredir normalin altında ama stabil gidiyor. Önümüzdeki hafta sonundaki sağanak yağışlarla sıcaklıklar bir tık daha aşağıya inecek.

Salı günü İç Anadolu, İç Ege ve Doğu Anadolu’da bölgesel yağışlar var. Çok geniş bir alanda yağış yok ancak bulutlanma ve sıcaklıkların normalin biraz altına düşmesi söz konusu. Çarşamba günü Marmara’nın güneyinde sağanaklar var. İstanbul bu alan içerisinde değil. Bursa, Balıkesir, Çanakkale çevreleri ara ara gök gürültülü sağanağa dönüyor. İç Ege gök gürültülü sağanağa dönüyor. Eskişehir, Konya’ya doğru uzanıyor. Yine Doğu Anadolu’da gök gürültülü sağanaklar Malatya, Muş, Bingöl, Van, Bitlis, Hakkari yani orta ve güney kesimlerde olmak üzere kendini gösterecek.

Perşembe parçalı bulutlar var. Kuzeyde yerel yağışlar var. İstanbul ve Ankara bu yağışlı bölgeler içerisinde kalmayacak. Haftasonuna ilerlerken cuma, cumartesi, pazar Doğu Anadolu’da Güney Doğu Anadolu’da Karadeniz’de yağış etki alanını genişletiyor. Özellikle haftasonunda İç Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu sıkı sağanaklar hatta gök gürültülü sağanaklar alacak.

Güneydoğu Anadolu’dan Suriye üzerindeki kum fırtınasıyla toz toptak taşındı demiştik. Bu yurdun pek çok noktasına yayılıyor. İlk yağışla beraber zeminde topak halinde kalabiliyor. Dolayısıyla her zamankinden daha dikkatli olmakra fayda var.

Gelelim önümüzdeki haftaya. İstanbul, Marmara haftasonundaki sağanak alanında kalmayacak. Ama iç Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bu yağışlardan etkilenecek.

Önümüzdeki hafta, yurdun geneline ve hemen hemen her güne yayılmış yağışlar var. Ama bu haftasonundaki yağışlarla beraber sıcaklıklar yurt genelinde bir tık aşağı iniyor.

Yağışlarla beraber Marmara 18-20, Ege kıyıda 20-23 ve iç kesimlerde 18-19, Akdeniz 25-26, İç Anadolu 20, Karadeniz 20 derece, Doğu Anadolu’nun kuzeyi 12-13, Güneydoğu Anadolu 23-24 dereceye inecek gibi görünüyor.

Önümüzdeki hafta bu haftadan daha serin ve yağışlı görünüyor.

Tekrar görüşmek üzere hoşçakalın..