Ülkemizin aktif bir deprem kuşağında yer aldığı gerçeğini aklımızdan çıkarmadan söz konusu doğal afete karşı her türlü önlemi geç kalmadan almalıyız. Sonradan üzülmemek, pişman olmamak, başımıza gelebilecek kötü olaylar neticesinde daha az zarara uğrama şansımız varken çok büyük maddi hasarların bedelini ödemek zorunda kalmak istemiyorsanız felaket gelmeden önce önlem almayı ihmal etmeyin, ertelemeyin. Sahip olduğunuz meskenlerin geleceği için alınabilecek en önemli tedbirler arasında deprem sigortası yaptırmak yer alıyor. Herhangi bir deprem neticesinde veyahut da depremin doğrudan sebep olduğu yangın, tsunami, yer kayması gibi olaylara bağlı olarak ortaya çıkan maddi zararı karşılayan sigorta türüne deprem sigortası denir. DASK (Doğal Afet Sorgulama Kurumu) sigortası ülkemizde zorunlu sigortalar kapsamında yer alır.

DASK Sorgulama

Zorunlu deprem sigortası sorgulama işlemini İnternet üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Sahip olduğunuz meskenin Zorunlu Deprem Sigortası yapılmış mı, poliçenin bitiş tarihi nedir gibi pek çok sorunun yanıtını bu sorgulama işlemi aracılığıyla elde edebilirsiniz. Sorgulama işlemi son derece kolay olup gereken bilgiler TC kimlik numarası ya da DASK poliçe numarası ile sınırlıdır.

Neden Deprem Sigortası Yaptırmalısınız?

Her şeyden önce yaşadığınız konutu olası bir deprem karşısında bütünüyle savunmasız bırakmamış olursunuz. Özellikle bizim gibi deprem riski yüksek ülkelerde deprem sigortası yaptırmak çok doğru bir savunma biçimidir. Deprem sigortası evinizde meydana gelebilecek hasarı karşılayarak büyük maddi zararlar altına girmenizi engeller ve böylece hem psikolojinizi hem de bütçenizi korumuş olursunuz. Aynı zamanda depreme karşı nasıl önlemler almanız gerektiğini merak ediyorsanız daha önceden sizler için yazdığımız ‘Depreme Karşı Alınabilecek Önlemler’ başlıklı yazımızı buradan okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Deprem sigortası zorunlu mu sorusunun cevabı hem evet hem de hayırdır. Normal koşullarda her yıl yenilenmesi gereken zorunlu deprem sigortasının yaptırılmaması durumunda herhangi bir cezai yaptırımı bulunmaz. Öte yandan deprem sigortası olmayan konutların alım-satım ya da kiralama işlemleri gerçekleştirilemez, konut kredisinden yararlanılmaz. Ayrıca söz konusu konutlara elektrik, su ve doğal gaz bağlatmak mümkün olmaz. Aynı şekilde deprem sonrası devlet tarafından yapılan deprem yardımlarından faydalanılamaz. Deprem yardımı alabilmeniz için DASK sigortasını yaptırmış ve yenilemiş olmanız gerekir.

Zorunlu Deprem Sigortası Nasıl Hesaplanır?

DASK primleri, konutun bulunduğu bölge, bina özellikleri, yüz ölçümü gibi faktörlere bağlı olarak hesaplanır. DASK primleri teminat kapsamına göre değişiklik gösterir. Teminat kapsamı ise farklı kriterlere göre ortaya çıkan bir tarife üzerinden belirlenir. Söz konusu kriterlerin başında konutun bulunduğu bölge gelir. Türkiye, ilgili mercilerce yapılan semin etütleri neticesinde, 5 farklı deprem bölgesine ayrılmıştır. Sınırları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından çizilen Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası üzerinde belirlenmiş bu bölgeler deprem açısından taşıdıkları riske göre sınıflandırılmıştır. Yüksek risk alanındaki yerlere ait DASK primleri yüksek, düşük riskli bölgelerdeki primler ise daha düşüktür.

Konutun sahip olduğu yapısal özellikler ise inşasında kullanılan çelik, betonarme, karkas gibi malzemeler üzerinden ortaya konur. Elde edilen veriler konutun kalitesini verir. Ayrıca binanın inşa tarihi, meskenin brüt yüz ölçümü de diğer belirleyici faktörler arasında yer alır.

DASK Sigortası Fiyatı

DASK sigorta ücreti ve prim hesaplama araçları online olarak ulaşılabilir durumdadır. Söz konu araçları kullanarak deprem sigortası fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sahip olduğunuz konutun bulunduğu bölge, binanın yapısal özellikleri, inşa yılı, dairenin metrekaresi gibi bilgileri girerek ödemeniz gereken sigorta primine ulaşmanız mümkün. Yukarıda belirtilen farklı kriterlere bağlı olarak 15 farklı prim seviyesi belirlenmiştir. Konutunuzun bu seviyelerden hangisine tabi olduğunu öğrenmek, deprem sigortası ne kadar sorusunun yanıtına ulaşmak için Zorunlu Deprem Sigortası sayfasında yer alan talimatlara uyup istenen bilgileri girerek sorgulama yapmanız yeterli olacaktır. Bütün detaylar için www.unicosigorta.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.