Araç kullanma yetkisine sahip olduğunuzu gösteren resmi belgeye ehliyet deniyor. Ehliyet, araç kullanırken ruhsatla birlikte mutlaka yanınızda bulunması gereken temel evraklardan birisi olma özelliği taşıyor. Ehliyetsiz araç kullanmak ve araç kullanırken ehliyeti yanınızda bulundurmamak, kanuni olarak suç oluşturuyor. Sürücü belgesinin kaybolması ve yeniden çıkarılmaması halinde, trafik denetlemesinde ehliyetsiz araç kullanıldığının tespiti, size ceza puanı ve para cezası olarak geri dönebilir.

Ehliyetiniz kaybolduğunda neler yapmalısınız?

Ehliyetiniz kaybolduğunda ya da çalındığında, paniğe kapılıp ilk şoku atlattıktan sonra, yapmanız gereken bir takım zorunlu işlemler bulunuyor. Kaybolan ehliyetinizi yeniden çıkarttırmak, zaman alan bürokratik işlemler zinciri olarak gözümüzü korkutabilir. Ancak, yapmak zorunda olduğumuz ve hayatımız açısından büyük önem taşıyan işlemler olarak da hayatımızın bir parçasında yerini buluyor. Kötü amaçlı kullanımlara karşı, kaybolduktan sonra zaman kaybetmeden bu işlemleri başlatmak suretiyle, hem yeni ehliyetinize sahip olabilir, hem de kaybolan ehliyetinizden dolayı, hiçbir yükümlülük altına girmezsiniz.

Ehliyetin kaybolması durumunda yapmanız gereken ilk adım, herhangi bir gazeteye kayıp ilanı vermenizdir. Bu ilanla, ehliyetinizi kaybettiğinizi ilan etmiş oluyorsunuz. Ehliyetinizin yanlış ellere geçmesi halinde oluşabilecek herhangi bir yasa dışı suçta, yükümlülüğünüz ortadan kalkmış oluyor. Gazeteye kayıp ilanı vermek, yasal bir zorunluluk değil. Zira, sadece Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne dilekçe vermeniz de yasal sürecin başlaması için yeterli oluyor.

Daha sonra Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden alacağınız dilekçeyi doldurmanız gerekiyor. Bu dilekçeyle, ehliyetinizin kayıp durumunu emniyete resmi olarak iletmiş ve yasal süreci başlatmış oluyorsunuz. İşlemin resmiyet kazanması ve sürecin başlaması için nüfus cüzdanınızın aslı ve 3 adet biyometrik fotoğrafınız ve dilekçe ile birlikte emniyete başvurmanız gerekiyor. Nüfus cüzdanı öncelikli istenen belge durumundadır. Ancak, bazı durumlarda nüfus cüzdanı yanında olmayan kişiler için, kimlik bilgilerini içeren pasaport ya da avukatlık belgesi de aynı işlevi görüyor.

Yeni çıkarılacak olan kayıp ehliyetiniz, baştan sona yeni olacağından, ilk kez ehliyet çıkarırken geçilen o zor aşamaların hemen hemen tamamı yeniden gerçekleştiriliyor. Bunlardan biri de sağlık raporu. Herhangi bir yetkili sağlık kuruluşundan alacağınız sağlık raporunu, diğer evraklarla birlikte emniyete vermeniz gerekiyor.

Kaybolan ehliyetinizde kan grubunuz belirtilmemiş ise yeni çıkaracağınız ehliyette mutlaka kan grubunuzun belirtilmesi gerekiyor. Zira, herhangi bir kaza durumunda, sağlık görevlilerinin yakınlarınıza ulaşmadan önce ilk müracaat ettiği yer, ehliyette yazılı olan kan grubunuzdur. Bu nedenle, sağlık kuruluşundan alacağınız kan grubu belgesini de diğer evraklara eklemeniz gerekiyor.

Yeni ehliyetinizin çıkarılması sırasında, emniyet tarafından parmak izleriniz de yeniden alınıyor. Parmak izi alma işlemi, işlem yoğunluğuna göre biraz zaman alabiliyor.

Ehliyet kaybetmenin herhangi bir maddi cezası bulunmuyor. Ancak, kaybettikten sonra yeni ehliyetin belge numarası dahil tamamı yenilendiğinden, ehliyet bedelini yeniden ödemeniz gerekiyor. Ehliyetler, kimlik belgesi statüsünde olduğu için kaybolmaları halinde önemli bir sorun oluşturuyor. Bir gün karşınıza hiç bilmediğiniz bir şirketiniz olduğu gerçeği çıkabilir ya da numarasını bile bilmediğiniz bir cep telefonu hattınızın varlığıyla karşılaşabilirsiniz. Gerçekleştirilebilecek bütün sahtekarlık ve dolandırıcılık işlemlerine adım oluşturabilecek bu durumu, kayıp işlemi gerçekleşir gerçekleşmez gerekli önlemleri alarak durdurabilirsiniz.

Gerekli işlemleri tamamladınız ve yeni ehliyetinizi aldınız. O halde, ehliyetiniz yanınızda ise yollara düşmeye hazırsınız demektir. Araç kasko sigortası ve trafik sigorta poliçeniz de hazırsa, artık güvenle yolculuğa çıkabilirsiniz. Kasko, aracınız için yaptırılması zorunlu bir sigorta türü değildir. Ancak, aracınızı güvence altına alan hasar tazminatı avantajlarıyla, olabilecek herhangi bir kaza durumunda mağdur olmanızı engeller. Unico Sigorta’nın muhteşem kasko teklifi alternatiflerinden sizin için en uygun olanını seçmek için bu günden harekete geçmelisiniz. Bunun için, Unico Sigorta’nın sizin için mükemmel kasko teklifleri bulunuyor. Üstün ayrıcalıklardan yararlanmak için, sizi en yakın Unico Sigorta acentesine bekliyoruz.