Ülkemizde her yıl ortalama 1,5 milyon trafik kazası meydana geliyor. Can ve mal kayıplarına yol açan trafik kazaları, sürücüler için büyük bir endişe kaynağı oluyor. Trafik kazası yapanların; yaralıların sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak ve maddi kayıpları kısa sürede telafi edebilmek için kaza sonrasında bazı önlemler alması gerekiyor.

Kaza Durumunda İlk Önce Yetkililere Haber Verin

Bir trafik kazasıyla karşılaştığınızda telaşa kapılmamalı ve sakin olmaya çalışmalısınız. Eğer kazada yaralananlar varsa mutlaka ilk önce sağlık ekiplerine haber vermelisiniz. 112’yi aradıktan sonra bulunduğunuz yeri anlaşılır bir şekilde ekiplere bildirerek, yaralıların sağlık hizmetlerine çok daha kısa bir süre içinde ulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz. Sonrasında kazanın şiddetine ve kazadan etkilenen araçların durumuna göre yangın riskini değerlendirmelisiniz. Kaza alanında yanıcı madde taşıyan tanker gibi araçlar veya saman, naylon dolgu malzemesi gibi kolay tutuşabilen malzemelerin yüklü olduğu kamyonlar varsa yangın tehlikesini göz önünde bulundurarak kaza yerini elinizden geldiğince emniyet altına almalı, hemen polise ve itfaiyeye haber vermelisiniz.

İlk Yardım Uygulayın

Kazada yaralananlar varsa, sağlık görevlileri olay yerine ulaşıncaya kadar yaralıların durumunu stabil tutmak ve iyileşme süreçlerini hızlandırmak amacıyla ilk yardım uygulayabilirsiniz. Bel, boyun ve kafa travması olan, bilincini kaybetmiş, ağır yaralıları kesinlikle bulundukları yerden hareket ettirmemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bu esnada ilk yardım bilgisi olmayanların, yaralılara müdahale etmesini engelleyerek olası sakatlıkların önüne geçebilirsiniz.

Temel ilk yardım bilginiz varsa, durumu ağır olan yaralıları hayatta tutmak ve hafif yaralıların durumunun kötüye gitmesini engellemek için ilk yardım çantanızdaki malzemeleri kullanarak kazazedelere yardımcı olabilirsiniz. Kanaması olan yaralıların kan kaybetmesini önlemek için yaralarını sarabilir, kırıkları atelle sabitleyerek sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar hareket etmesini engelleyebilirsiniz. Gerekli durumlarda suni solunum ve kalp masajı gibi uygulamalar hayat kurtarıcı olabilir. Tabi ilk yardım eğitiminiz yoksa bu tarz müdahaleler için sağlık ekiplerinin kaza bölgesine ulaşmasını beklemenizin en doğrusu olduğunu unutmamalısınız.

Hasar İhbarı için Kazayı Belgeleyin 

Karşılaştığınız trafik kazasında patlama ya da yangın riski yoksa, herhangi bir sağlık problemi yaşanmıyorsa veya kazaya karışan araçlar trafiği aksatmıyorsa, araçları bulundukları yerden kaldırmamalısınız. Araçların önüne ve arkasına reflektör yerleştirerek diğer sürücülerin kaza yapan araçları fark etmesini ve seyir yönünü değiştirmesini sağlayabilirsiniz. Hafif hasarlı kazalarda diğer kazazedelerle anlaşarak kaza tespit tutanağı düzenleyebilirsiniz. Kaza tespit tutanağı düzenlerken; kazaya karışan sürücülerin tamamının kazadaki sorumluluğu kabul ettiğinden, yaralanma ve üçüncü şahıslara ait zayiat olmadığından emin olmalısınız. Sürücülerden herhangi birinin alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olabileceğinden şüphelenirseniz veya trafiğe ehliyetsiz çıkmış olan sürücüler varsa, kaza sonucu üçüncü kişilere veya kamu mallarına hasar geldiyse, ölü veya yararlılar varsa, sokak hayvanları zarar görmüşse mutlaka polis çağırmalısınız. Şehir içindeki trafik kazalarında 155 numaralı hattı arayarak polise ulaşabilirsiniz; ancak şehirler arası yollarda karşılaştığınız kazalar için 156 numaralı hattan jandarmaya ulaşmalısınız.

Trafik kazalarında, trafik sigortası ve kasko güvencelerinden yararlanabilmek için olay yerini detaylı bir şekilde fotoğraflamalısınız. Eğer imkanınız varsa sigorta şirketine haber vererek şirketinizin sizi yönlendirmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kaza sonucu meydana gelen maddi kayıpların en kısa süre içinde karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Elbette hiçbirimiz trafik kazalarıyla karşılaşmak istemeyiz. Fakat kazalara karşı hazırlıklı ve tedbirli olabilir; karşılaşabileceğimiz maddi hasarları ve kayıpları engelleyebiliriz. Siz de aracınızı kazalara karşı güvence altına almak için, Unico Sigorta’nın size en yakın acentesini ziyaret edebilir, ve sigorta fiyatları hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.