Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen İnternet, işimizi kolaylaştırdığı gibi talihsiz anılar yaşamamıza da sebep olabiliyor. İnternet ortamında başınıza gelebilecek şeyler için dikkatli olmalısınız aksi takdirde arkanızda açıklanamaz sonuçlar ve utanç dolu anılar bırakabilirsiniz.

Stalk Yaparken Dikkat!

Son zamanlarda stalk ve stalker kelimelerini çok duyar olduk. İngilizce’de ”iz süren” ve ”gizlice takip eden” anlamına gelen bu kelime, günümüzde İnternet ortamında çoğunlukla eski sevgili ya da merak edilen kişileri gizlice takip etmek olarak biliniyor. İnternet ortamında başınıza gelebilecek en talihsiz olaylardan biri de ne yazık ki stalk yaparken yakalanmak. Eski sevgilinin yaptığı son paylaşımı ya da o merakla takip ettiğiniz kişinin yıllar önceki fotoğraflarını yanlışlıkla beğenmek sanal ortamda başınıza gelebilecek en utanç verici olaylardan biri olsa gerek. Siz siz olun karda yürüyüp izinizi belli etmeyin!

Mesaj Doğru Kişiye mi Gitti?

Bolca itiraf ve en özel diyalogların paylaşıldığı kız arkadaşlardan oluşan bir sohbet grubu, sanal ortamın yangında ilk kurtarılacakları arasında yer alır. Yeni flört döneminde olan bir çiftin diyalogları ise yoğun romantizm ve sevgi sözcükleri içerebilir. Bu konuşma pencerelerinin istenmeyen kişilere açıldığını düşünmek ise küçük çaplı kalp krizlerini beraberinde getirebilir. Sevgiliye gönderilecek o aşk dolu mesaj ya da en yakın arkadaşlar ile paylaşılacak o büyük sır ya yanlışlıkla babanıza giderse? Dijital ortamda başınıza gelebilecek talihsiz olaylardan biri de ne yazık ki bu mesaj karmaşası.

Potansitel Tehlike: Arkadaş Listesindeki Akrabalar

Evlerde sımsıcak anıları hatırlamak, eski günleri yad etmek için çıkarılan aile albümleri sanal ortama taşındığında karizmanızı yerle bir edebilir. Teyzenizin sizi daha küçük bir bebekken çektiği çıplak fotoğrafınıza etiketlemesi ve bu fotoğrafın tüm arkadaşlarınız tarafından görülüyor olması, sosyal mecrada yaşanabilecek yüz kızartıcı talihsizliklerden yalnızca biri. Peki ya mükemmel göründüğünüz yeni fotoğrafınızın yorum kısmını akrabalar ve ailenizin selam gönderme panosu olarak kullanması? Görünen o ki arkadaş listesindeki akrabalar, sanal ortamda potansiyel tehlike oluşturma konusunda bir numara.

Ekran Görüntüsü Almalı mı Almamalı mı?

Sosyal medyadaki bir çok uygulama günden güne gelişip güncelleniyor. Sık kullandığınız uygulamalara yeni eklenen özellikleri keşfetmenizi şiddetle öneririz. Zira en yakın arkadaşlarınıza gönderip akabinde hunharca dedikodusunu yapmaya niyetlendiğiniz o ekran görüntüsü, stalk master unvanını size kazandıran sahibine çoktan haber vermiş olabilir. Evet yanlış duymadınız, artık bir çok uygulama ekran görüntüsü alındığında fotoğraf ya da video sahibine son hızla haber veriyor. Bundan sonra ekran görüntüsü alırken bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederiz.

Keşke O Ekleme Talebini Havada Yakalayabilsek

Diyelim ki keyifle takip ettiğiniz biri var ve profili o kişiyi eklemeden de görüntülemeye açık. Takip ettiğiniz bu kişiyi ekleyerek ona takip ediliyor olma hissini yaşatmak istemiyor ya da aranızda bu tarz bir ilişki olmadığını düşünüyorsanız şanslısınız demektir, açık olan profili dilediğinizce stalklayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir nokta var ki o da bu kişiye ekleme talebi gönderen buton. Aman onu takip ettiğimden haberi olmasın diye düşünürken onu takip etmek isteyen kişi pozisyonuna düşmek sanırız sanal ortamda başınıza gelebilecek istenmeyen durumlardan biri.

Size bu tavsiyelerde bulunmak dışında elimizden başka bir şey gelmiyor, fakat üzülmeyin. Dijitalde başa gelenler konusunda olmasa bile, trafikte her zaman yanınızdayız. Unico Sigorta’nın birbirinden cazip kasko ürünleri ile detaylı bilgi size en yakın acentemizde.