Şu bir gerçek ki, uçmak insanın doğasına aykırı bir eylemdir. Bu nedenle pek çok insanı tedirgin etmesi normaldir. Ancak uçaklar, aslında bir o kadar da güvenli araçlardır. Öyleyse seyahatlerimizi uçuş korkumuz yüzünden başlamadan sona erdirmek doğru mu?

Uçağın en güvenli ulaşım araçlarının başında gelmesi bir yana, bu mükemmel hava aracı insanlığa ciddi anlamda kolaylık sağlıyor. Uçak vasıtasıyla dünyanın hemen her bölgesine hem zamandan tasarruf ederek hem de daha az efor harcayarak kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor. Bu sayede yeni ülkeler ve yeni kültürler tanımak kolaylaşıyor, aynı zamanda yurt dışına çıkmanın en kolay yolu uçaklar sayesinde turizm gelişiyor, yeni iş olanakları doğuyor, ticaret canlanıyor.

Ancak kimi insanlar için uçak korkusu söz konusu olduğunda her türlü sağduyu ve mantık bir anda uçup gidiveriyor. Yapılan araştırmalara göre, her dört kişiden biri uçağa binmekten korkuyor. Bu korku öyle boyutlara varabiliyor ki, birçok insan uçak ile iki saatte gidilebileceği yolu, otobüs ile neredeyse bir günde tamamlamaya kolaylıkla razı olabiliyor.

En Güvenli Ulaşım Aracı

Otomobile binmekten korkmuyoruz ya da onlarca metre derinlikte bir suyun üzerinde gerçekleştirilen deniz seyahatlerinden kolay kolay çekinmiyoruz. Üstelik istatistikler otomobil ile seyahat etmenin, uçmaktan 100 kat daha tehlikeli olduğunu ve trafik kazalarının uçak kazalarına nazaran ciddi anlamda daha riskli olduğunu gösteriyor Hepsi bu kadarla da bitmiyor; uçmanın evde olmaktan 18 kat, işte olmaktan ise 10 kat daha güvenli olduğunu biliyor muydunuz? Belki de şu anda her nerede bulunuyorsak bulunalım, kendimizi daha güvenli hissetmek için bir uçak bileti almalıyız !

Şaka bir yana, uçak korkusu, uçak ile yapacağımız seyahatlerin önüne geçerek bizi birçok şeyden mahrum bırakıyor. Peki uçak korkusunu yenmenin püf noktaları nerledir?

Koltuk Seçimi Mühim

Seyahat planınız için, aktarma yapmadan gideceğiniz büyük uçakları tercih etmekle işe başlayabilirsiniz. Uçuş korkusu olan insanlar, Boeing 747, 767, 777 veya Airbus A330, A340, A380 gibi çift koridorlu ve büyük uçaklarda yolculuk yaptıklarında kendilerini daha rahat hissetme eğilimi gösteriyor.

Doğru uçağı seçmenin yanı sıra, doğru koltuğu seçmek de fazlasıyla önem taşıyor. Business veya first class seçeneklerini değerlendirebiliyorsanız harika. Ancak o kadar şanslı değilseniz de, üzülmeyin. Ön sıradaki veya çıkış kapısındaki koltuklar da kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Bir diğer seçenek de koridor tarafındaki koltuklar; size ekstra mesafe kazandırmak ve kendinizi kapalı bir alanda hissetmenize engel olmak için tasarlanan bu koltuklar, her ne kadar sıradan bir uçak aksesuarı gibi gözükse de, korkunuzu yenmenizde büyük bir rol oynuyor.

Uçuştan Önce Uyumayın

“Uçuştan önce iyi bir uyku çekin” dememizi bekliyor olabilirsiniz. Ama biz tam tersini iddia ediyoruz. Uçuştan önce olabildiğince az uyumaya özen gösterin. Eğer uykunuzu almış olarak binerseniz, uçuş sırasında gergin dakikalar sizi bekliyor demektir! Oysa az bir uyku ile uçağa bindiğiniz takdirde, her ne kadar havada olduğunuz için tedirgin hissetseniz dahi, bir süre sonra uykunun sıcak kollarına düşmekten kendinizi alamayacaksınız.

Havaalanına erken gidin ve bu süreyi gözlem yaparak değerlendirin. Etrafınıza şöyle bir göz gezdirin. Valizlerini taşıyan yolcular, gişelerdeki memurlar, birbiri ardına kalkıp inen uçaklar… Ne kadar rutin bir işleyiş, öyle değil mi? Havaalanında sıradan bir gün… Öyleyse gözümüzde çok da büyütmeye gerek yok. Aynı şekilde uçağa bindiğinizde kabin ekibini de gözlemleyebilirsiniz. Onların ne kadar kibar, güler yüzlü ve rahat davrandıklarını gördükçe, siz de kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

Türbülanslardan Korkmayın

Türbülanslara değinmeden olmaz. Ne de olsa, uçak korkusu olan kişilerin en sık dile getirdiği konuların başında türbülanslar geliyor. Elbette zaman zaman uçaklar, hava boşluklarına denk gelecektir. Ancak şunu unutmamamız gerekir ki, hiçbir zaman uçaklar bu hava boşlukları nedeniyle düşmüyor.

Türbülans sırasında pilotun sizden kemerinizi takmanızı istemesinin sebebi, hava boşluklarının tehlikesi olması değil; o esnada taktığınız kemer yanınızda seyahat eden yolcunun üzerinize düşmesini engelliyor. Bu değerli bilgi ile ufkunuz genişlediğine göre, artık uzak şehirlerden ve ülkelerden mahrum kalmadan, gönül rahatlığıyla uçuş yapabilirsiniz!

Tek Sıkıntı Havada Olmak Mı?

Uçuş sırasında tek endişemiz yerden yüzlerce metre yukarıda olmak mı? Zehirlenebiliriz ya da herhangi başka bir hastalık başımıza gelebilir. Valizlerimiz kaybolabilir. Uçağımız rötar yapabilir ve bu nedenle bütün planlarımız aksayabilir. Uçak herhangi bir sebepten başka bir havaalanına erken iniş yapabilir. Koltuğumuz aynı anda başka bir yolcuya satılabilir.

İşte böyle durumlarda imdadımıza seyahat sigortası yetişiyor. Yolculuğa çıkmadan önce seyahat sigorta teklif alarak seyahat sigortası yaptırdığınız takdirde, yolculuk sırasında başınıza gelecek her türlü problemin üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Siz de seyahatinizi güvence altına almak istiyorsanız, Unico Sigorta’nın seyahat sigortasına göz atabilirsiniz.