İster deniz tatili için güneye doğru yol alın, ister doğa ve kültür tatili için kuzeye… Dikatlice seçilmiş melodilerden bir liste oluşturmak, yolculuk öncesi yapılacaklar listesinin başlarında yer alıyor.

Valize koyacaklarınızı planladınız, izleyeceğiniz yolları belirlediniz, seyahat sağlık sigortası da hazır. Peki ya yolda ne dinleyeceksiniz? Ailenizin CD koleksiyonunda keşfe çıkmak, arkadaşlarınızın listelerinden ilham almak ve lisedeki favori parçalarınızı tekrar gözden geçirmek bu konuda birçok harika fikir verecektir, ancak müzik listesi oluşturma görevi yine de göz korkutucu olabilir. İçeriğimiz; stresinizi azaltmak ve yolculuğunuzu kolaylaştırmak adına, bir sonraki gezinizde size mutlaka eşlik etmesi gereken müzik tarzlarını ve şarkıları derledik.

İçinizi Kıpır Kıpır Edecek Melodileriyle Indie Folk

Öncelikle listenize incecik bir doz indie folk ekleyelim. Bu müzik tarzının kimi örneklerinin muhteşem, hareketli temposu yolculuğunuza neşe katacak ve dünyayı keşfetme isteğinizi alevlendirecek. Bright Eyes grubundan Another Travelin’ Song ve Beirut’tan Postcards from Italy alışılmadık melodileriyle bu müzik türünün en keyifli örneklerinden. Mumford and Sons, Angus and Julia Stone ve Noah and the Whale şarkılarına bir göz atmanıza değecek diğer indie folk gruplarından birkaçı.

Dansa Hazır mısınız? Karşınızda Rock n Roll!

Gerçek bir yol seyahatine uygun müzik listesi, ancak ve ancak içerisinde Rock n Roll krallarının parçalarını barındırırsa yeterli olacaktır. Fonda kral Elvis, yan koltukta sevdiğiniz insan bulunurken kendinizi hiç olmadığı kadar hayatın anlamını bulmaya yakın hissedeceksiniz! Elvis Presley’den Jailhouse Rock, Golden Earring’den Radar Love gibi şarkılar yolunuza eşlik ederken ara ara hız sınırına uyduğunuza emin olmakta fayda var. Nitekim bu şarkılar hem duyguları, hem de hayatları uçuşa geçiriyor!

Adını Gök Mavisinden Alan Müzik: Blues

Derler ki Blues, ismini tüm gün tarlada çalışıp şarkılar eşliğinde mavi gökyüzüne bakarken hüzünlenen bir zamanların köleleştirilmiş insanlarından almıştır. Neyse ki artık o günler gerilerde kaldı, ancak özgürlüğün en önemli parçası olan yollara düşme eyleminde neden bu insanları anmayalım ki? BB King ve Eric Clapton’ın Riding with the King şarkısı ve Jimi Hendrix’in mükemmel gitar sololarıyla Red House özgürlüğünüz adına tekrar şükran duymanızı sağlayacak.

Film Müzikleriyle Farklı Dünyalara Doğru

Müzikler çoğunlukla bağlamlarıyla hatırlanır. Kimi zaman insanlar, kimi zaman da olaylar anımsanır şarkılar dinlenirken. Filmlere eşlik eden şarkılarsa bambaşka dünyalara kapıları aralar… Goran Bregovic’in Gipsy Kings için bestelediği şarkılarla çingelerin keyifli danslarına doğru yol alabilirsiniz ya da Yann Tiersen eşliğinde Amelie’nin büyülü hayatı yüzünüze bir tebessüm kondurabilir. Yol listeniz için film ve müzik zevklerinizi bir araya getirerek çifte mutluluk yaşatan bu şarkılardan daha uygun ne olabilir ki?

Ve tabii ki: 90’lar Türkçe Pop

1990’lı yıllar hem Türkçe Pop, hem de bizim açımızdan hiçbir zaman unutulmayacak ve her zaman içimizi hüzünle mutluluğun karışımından oluşan garip bir duyguyla kaplayacak yıllar oldu. Barış Manço’nun Müsaadenizle Çocuklar isimli şarkısıyla birçok sanatçıyı bir arada hatırlayabilir veya Oya Bora’nın Biz Dünyayı Çok Sevdik ile hayatın güzelliğine selam gönderebilirsiniz.

Müzik, keyifli bir yolculuğun vazgeçilmez bir parçası. Bu heyecan verici yolculuğa içiniz rahat bir biçimde çıkmak adına seyahat sigortasından yararlanmayı unutmayın.