Arabanız; cüzdan, anahtarlık ve akıllı telefon gibi hayatınızın parçası haline geldiyse o zaman yakıttan tasarruf yapmanın vakti geldi demektir. Daha az masraf yapma imkanınız varken bunu değerlendirin. İşte aylık yakıt masrafınızı gözle görülür şekilde azaltacak altın değerinde öneriler…

Vites Deyip Geçmeyin

Manuel vitesli arabalarda doğru devirde bir üst vitese geçmek oldukça önemlidir. Her araba için farklı bir optimum devir vardır. Bunu arabanın performansından anlayabilirsiniz. Doğru deviri belirleyip bir üst vitese çıkarsanız daha az yakıt tüketip tasarruf yapabilirsiniz.

Gaz Pedalına Daha Yumuşak Davranın

Doğru deviri yakaladıktan sonra gaza daha fazla yüklenmeyin. Çünkü bu durumda yakıt kullanımınız hızınızla doğru orantılı olarak artmaz. Gereksiz yakıt masrafından kaçınmak adına bu durumda ya bir üst devire çıkacaksınız ya da yumuşak bir dokunuştan daha öteye geçmeyeceksiniz. Yokuş aşağı giderken gazdan ayağınızı çekmeniz, yokuş yukarı çakarken de düşük vites ve yarım gaz kullanmanız en doğru yol olacaktır. Daha sert bir şekilde pedala basmak tasarruf konusunda size bir katkı sağlamayacaktır.

Aracınızın Bakımını Zamanında Yapın

Aracın hem daha sağlıklı kullanılması hem de daha uzun ömürlü olması için filtre, yağ ve eski lastiklerin değişimini zamanında yapmalısınız. Çünkü yağ değişimini zamanından yapmanız sürtünmeleri azaltacağı için motorunuzun daha az ısınmasını sağlar. Motor filtresinin zamanında değişmesi motorun boğulmasını engeller. Araç bakımı hakkında daha detaylı bilgi için önceden yazdığımız ‘Motor Bakımı‘ yazımıza göz atabilirsiniz. Lastiklerin zamanında değişmesi ise aracın performansını arttırır. Tüm bunlar daha fazla yakıt tüketimini engelleyecektir.

Lisanslı Yakıt İstasyonlarını Tercih Edin

Eğer yakıtınızı lisansı olmayan yakıt istasyonlarından sırf ucuz olduğu için alıyorsanız bu sizin cebinize kısa vadede olmasa da uzun vadede daha çok zarar verir. Çünkü lisanssız yakıtların içerisindeki kimyasal madde, motorun çabuk yıpranmasına ve litre bazında daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Bu da arabanın mekanik sistemini bozacağı için zamanla yakıt tüketim oranını arttırır. Hem hesaplı hem de kaliteli yakıt satışı yapan istasyonları tercih etmeniz çok önemlidir.

Küçük Ama Etkili Öneriler

Bazı küçük durumlar daha çok yakıt tüketmenize neden olur. Bu nedenle kırmızı ışıkta kalkarken ani çıkış yapmayın. Hızınızı sürekli frene basarak azaltmak yerine hız keserek ya da vites düşürerek azaltmalısınız. Lastiklerinizi optimum basınçta ayarlamak, kış biter bitmez kar lastiklerini çıkarmak da tasarruf etmenize yardımcı olur. Kış lastiği ile yaz lastiği arasına 0.5 litrelik bir yakıt tüketimi farkı bulunur, yaz lastiği daha az yakıt yakar. Klima kullanımına dikkat etmek, seyir halindeyken camları kapatmak da yakıt tüketimini azaltacak küçük ama etkili yöntemlerdir.

Yakıt Tasarrufu Tek Başına Yetmez

Tasarruf etmek için sadece bu önlemleri almanız yetmez. Kısa vadeli tasarrufların yanı sıra uzun vadeli tasarrufları da düşünmek gerektirir. Yakıt tasarrufu sağlarken bir yandan oluşabilecek risklere karşı önlem alıp tasarruf yapmak için aracınızın sigorta ve kasko işlemlerini eksiksiz şekilde tamamlayabilirsiniz. Kasko sorgulama ve kasko hesaplama işlemleri için Unico Sigorta’dan destek alabilirsiniz.

Kaza durumunda oluşan hasarlar nedeniyle alacağınız kaliteli hizmetin yanı sıra size özel hasar tamircisi hizmeti de sunan Unico Sigorta ürünü Unikasko, ayda sadece 9 TL’ye uygun kasko bedeli seçenekleri ile işinizi kolaylaştırır.

Sadece kasko ya da trafik sigortası değil konut sigortası, acil sağlık sigortası, kritik hastalıklar sigortası, seyahat sigortası, eşya sigortası gibi pek çok ürünü ile yanınızda olan Unico Sigorta’nın kaliteli ve hızlı hizmetlerinden yararlanmak için https://www.unicosigorta.com.tr adresini ziyaret edebilir, size en uygun sigorta seçeneklerini inceleyerek aracınızı da hayatınızı da güvence altına alabilirsiniz.