Yeni aracınız hayırlı olsun. Ancak ster ikinci el, ister sıfır araç satın almış olun, trafiğe çıkmadan önce araç muayenesi ile birlikte yaptırmanız gereken bir sigorta var; Zorunlu Trafik Sigortası. Aracınız hareket halinde iken meydana gelen kaza veya hasar anında, karşınızdaki araca veya sürücüye vereceğiniz zararı teminat altına alan Trafik Sigortası, sadece Türkiye sınırları içinde geçerli bir sigortadır ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince trafiğe çıkan tüm araçlar için yapılması zorunludur.

Trafik sigortası uygulamasının getirdiği yenilikler

Eğer aracınızın trafik sigortası yoksa aracınızın muayenesi yapılmaz. Trafik kontrollerinde ise aracınız nerede olursanız olun bağlanır. Bunun dışında eğer bir kaza gerçekleşirse karşı tarafa verdiğiniz hasar, sanki trafik sigortanız varmış gibi teminatlar dahilinde karşı tarafa ödenir. Ancak tamamı size rücu edilir. Yani Trafik Sigortası yaptırmadan trafiğe çıkarsanız aslında bir bomba üzerinde yolculuk yapıyorsunuz denebilir.

1.Nisan.2017 tarihinde kabul edilen torba yasaya göre Trafik Sigortası primlerinde de önemli bir değişiklik yapıldı ve sürücüler bundan sonra aracı “işleten” olarak kabul edildi. Yaklaşık 20 milyon sürücüyü kapsayan bu değişikliğe göre; Trafik Sigortası pirimlerinde kademelendirmeye gidildi ve tavan fiyat uygulaması başladı. Ayrıca hasarsız araçlar için uygulanacak indirimler de belirli bir standarta bağlandı. Buna göre artık şirketler arasında herhangi bir fiyat farkı olmaması sağlanmış oldu. 12.Nisan.2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre; İzmir, Yalova, Kayseri ve Erzurum illeri baz iller olarak belirlendi. Bu illerde en düşük fiyat binek otomobillerde 7. kademe olan 444 TL, en yüksek fiyat ise 1. kademe olan 2.105 TL. olarak kabul edildi. Trafik yoğunluğuna göre 8 bölgeye ayrılan illerden Bursa, Ankara ve Kocaeli’de fiyatlar baz illerden %3, İstanbul’da ise %6 daha yüksek olarak belirlendi.

Eğer trafikte dikkatsiz bir sürücüyseniz yeni düzenlemede sizin kademeniz 1. kademe olarak kabul ediliyor. Ancak bu birincilik pek de mutlu olacağınız bir birincilik değil, çünkü en yüksek primi siz ödeyeceksiniz. Çünkü yeni trafik sigortasında 3 yıl arka, arkaya kaza yapan sürücü en üst kademe olan 1. kademeden değerlendirilecek. Ancak ilk kez otomobil aldıysanız ve trafik sigortası yaptırıyorsanız dereceniz 4. kademeden ve ortalama 807 TL. den başlıyor. Eğer hasar yapmazsanız, hasarsız her yılınız için bir kademe daha aşağıya düşüyorsunuz ve ilk yıl %15 ile başlayan indiriminiz, 3 yıl sonunda %45 e kadar ulaşıyor. İlk yıl hasar yaparsanız priminiz %50, 2. yıl hasar yaparsanız priminiz %100, 3. yıl hasar yaparsanız priminiz %150 oranında zamlanıyor. Ancak eğer alınan hasar sakatlanma ve destekten yoksun kalma tazminatını da içeriyorsa basamağınız 2 basamak birden yükseliyor.

Primlerin belirlenmesi dışında yeni trafik sigortası uygulaması ile mahkemelerde sürekli dava konusu olan ölüm tazminatları da belirli bir limit dahilinde sabitlenmiş oldu. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenecek ve kazada hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ödenecek tazminat tutarı artık mahkemelerde dava konusu olmadan kısa sürede madur tarafa ödenir hale geldi. Ancak 15 gün içinde sigorta şirketinden bir cevap alınamazsa mahkeme yolu yine de yasa ile açık bırakıldı. Ayrıca yine yeni düzenleme ile, eğer sürücü alkol veya uyuşturucu madde etkisi altında iken kaza yaparsa tamamen kusurlu sayıldı ve hasar alması engellendi.

Siz de trafik sigortanızı Unico’dan yaptırmak isterseniz, en yakın Unico Sigorta acentesine sizleri bekliyoruz.