Yeni bebeği olacak araba sahibi çiftlerin en önemli ihtiyaçlardan biri de oto koltuğudur. Bebeğinizin güvenliği ve elbette konforonuz düşünüldüğünde söz konusu koltuğun önemi asla göz ardı edilemez. Ancak piyasada yer alan yüzlerce çeşit ürün seçeneği seçim yaparken zorlanmanıza neden olabilir. Mağazalardan ya da online çocuk marketlerinden yapacağınız alışverişlerde ürünün avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırmanız ve bu şekilde en doğru seçimi yapmanız önemlidir. Burada dikkat etmeniz gereken temel kriterler; oto koltuğun bebeğiniz için maksimum koruma sağlaması, arabanızla uyumlu olması ve pratik kullanım avantajlarıyla öne çıkmasıdır.

Bebekler İçin Tasarlanan Oto Koltuk Çeşitleri

Bir oto koltuğunun seyahat esnasında bebeğinize tam bir koruma sağlayabilmesi için her şeyden önce onun kilosuna ve yaşına uygun bir model olması gerekir. Bebekler ortalama olarak 9 kiloya ulaşıncaya kadar yüzü arka koltuğa dönük bir biçimde seyahat etmelidir. Bebeğinizin kemikleri henüz yeterince gelişmiş olmadığından koltuğa yatar pozisyonda yerleştirilmelidir. Bu nedenle mutlaka yatar pozisyona alınabilen ve mümkünse çift yönlü oto koltuklarını tercih edebilirsiniz. Böylece koltuğunuzu çocuğunuz biraz büyüdükten sonra ileriye dönük şekliyle de kullanmanız mümkün olur.

9 kilo üzeri çocuklar içinse kilo ve yaşlarına göre farklı boyutlarda koltuklar mevcuttur. Bu noktada tercih yaparken çocuğunuzun yalnızca yaşını ya da yalnızca ağırlığını göz önünde bulundurarak bir model belirlemek doğru olmaz. Her iki değişkeni bir arada düşünerek uygun koltuğu seçmelisiniz.

Belirlediğiniz oto koltukla birlikte ihtiyaç halinde, oto koltuk minderi veya arabanızın arka camına yapıştırmak üzere “Dikkat Bebek Var!” gibi oto aksesuarları da satın alarak bebeğiniz için daha emniyetli ve konforlu bir seyahat ortamı yaratabilirsiniz.

Oto Koltuğunun Sahip Olması Gereken Özellikler

Farklı modellerin farklı özelliklere sahip olması bir yana oto koltuklarının hepsinde bulunması gereken bazı ortak özellikler de mevcuttur. Seçim aşamasında aşağıda belirtilen söz konusu maddeleri de gözden geçirmeyi unutmayın.

  • Oto koltuğunun Avrupa güvenlik standartlarına uygun bir ürün olmasına ve gerekli sertifikalarının bulunmasına özen gösterin.
  • Satın alacağınız modelin arabanızın koltuğuyla tam manasıyla uyumlu olmasına dikkat edin. Hatta mümkünse satın alma işlemini bebeğinizle birlikte kendi arabanızın içinde birebir test ettikten sonra gerçekleştirin.
  • Ürünün, 5 nokta emniyet kemer sistemine sahip olmasına dikkat edin.
  • Koltuğun iç kısmının köpükle kaplı olması da çocuğunuzun darbelere karşı çok daha korunaklı kalmasını sağlar.
  • İlave baş desteği ve her iki yanda darbe emici bariyerleri olan modelleri tercih edin. Yanlardan gelebilecek olası darbelere karşı bebeğinizi en emniyetli biçimde tutabilecek modeller bunlardır.
  • Oto koltuğunda kumaş seçimi de önemlidir. Bebeğinizi yazın sıcağında terletmeyecek, kışın soğuğunda ise üşütmeyecek, ayrıca yanmaz bir kumaş türünü tercih etmenizde fayda var.
  • Son olarak ebeveyn açısından; kullanımı pratik, anne ya da babanın tek başınayken de zorlanmadan kullanmasına müsait bir ürün olması büyük avantaj sağlayacaktır.

Oto Koltuğunu Kullanırken Bunları Yapmayın!

  • İlk kullanımdan önce oto koltuğunu, kullanım kılavuzunu ayrıntılı ve dikkatli bir biçimde okumadan, verilen talimatları es geçerek tahmin ve varsayım gücünüzü kullanmak suretiyle arabaya yerleştirmeye kalkmayın. Unutmayın ki söz konusu olan bebeğinizin güvenliği!
  • 8-10 yıldan daha eski koltukları mümkün mertebe kullanmamaya çalışın.
  • Seyir halindeyken, özellikle de yüksek hızdayken, hangi gerekçeyle olursa olsun çocuğunuzu oto koltuğundan çıkarmayın.
  • Yola çıkmadan önce her seferinde, oto koltuğunun yerine iyice oturup oturmadığını ve sağlamlığını test edin.
    Ailenizin güvenliği için oto koltuğu gibi güvenli araçların yanı sıra sigorta ve kasko yaptırmanız da oldukça önemlidir. Siz de Unico Sigorta’nın size özel sunduğu sigorta tekliflerini değerlendirerek aracınızı ve ailenizi güvence altına alabilirsiniz.