Kış lastiği, soğuk hava koşullarında sürüş performansını en üst düzeye çıkarmak için, üzerinde çentikli küçük bloklar bulunduran, özel bir kauçuk maddeden üretilen bir araç lastiği türüdür. Kış lastiklerini, yüksek performans almak için 7 santigrat derecenin altında kullanmak daha doğrudur. Kış lastiklerinin yapıldığı özel kauçuk ham madde, düşük sıcaklıklarda bile sertleşme yapmadığı için yüksek yol tutuşu sağlar. Yağışlı soğuk havanın kapınıza dayandığı kış mevsiminde kış lastikleri; araç kullanırken sizin ve sevdiklerinizin hayatını güvende tutmanızı sağlar. 

Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır? 

Kış lastiği ile yaz lastiğini ayıran biçimsel farklılıklar vardır. Bir lastiğin yaz lastiği mi, kış lastiği mi olduğunu lastiğin üzerindeki kanal, sırt desenleri ve sembollerden anlayabilirsiniz. Lastiklerde suyu taşıyan bir hat şeklinde ilerleyen su kanalları bulunur. Kış lastiklerinde bu su kanalları, lastiğin genellikle ortasından geçer. Lastiğin üzerinde, lastiğin dışından ortasındaki su kanalına doğru uzanan derin dişler ve sırt desenleri bulunur. Bu derin dişler ve sırt desenleri, yağışlı ve karlı havalarda yol tutuşunu artırırken, fren mesafesinin de kısalmasına sebep olur. Hava sıcaklığının 7 santigrat derece ve altında olduğu durumlarda yağış olmasa bile kar lastiği kullanılmalıdır.

Kış Lastiği Ne Zaman Kullanılmalıdır? 

Ülkemizdeki iklim koşulları dikkate alındığında kış lastiklerine geçmek için kış ideal bir mevsimdir. Kış lastikleri 1 Aralık’da takılıp 1 Nisan tarihinde çıkartılmalıdır. Araç sahipleri yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçerken lastik bakımlarına da dikkat etmelidir. Eskimiş kar lastikleriniz sürüş güvenliğinizi tehlikeye atmamanız açısından muhakkak yenilenmelidir. Kış mevsimini nasıl olsa kar yağmıyor diyerek yaz lastiğiyle geçirmek sürüş güvenliğinizi azaltır. Çünkü yaz lastikleri kış mevsiminde kullanıldığında fren mesafesini uzattığı için kazaya sebebiyet verebilir. Yaz lastiğinin üretildiği kauçuk türü soğuk havada sertleştiği için aracınız yağmurda ve karda kayabilir. Aynı şey kış lastiklerinin yazın kullanılmasında da geçerlidir. Kış lastiklerinizi yazın kullandığınızda, lastiğin üretildiği kauçuk sıcak havada genleştiği için aracınızın fren mesafesi uzar. Bu durum kazalara sebebiyet vereceği gibi, aracınızın daha fazla enerji harcayarak benzin tüketmesine sebep olur. Lastik kauçuk maddesi, sırt desenleri, keskin uçlar ve diş derinliği, kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayıran en önemli özelliklerdir. Bu özellikler aynı zamanda kış lastiği fiyatlarını da belirler. 

Kış Lastiği Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kış lastiği satın alırken ilk önce, ürünün aynı markadan ve aynı çapta olmasına dikkat etmeniz gerekir. Alacağınız kış lastiklerinin çapı standart lastiklerinizden daha geniş tabanlı olmamalıdır. Araçta denge ve güvenli bir yol tutuşu sağlamak için 4 adet satın almak gereklidir. Kış lastiği diş derinliklerinin 4 mm’nin üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. Kış lastiğinin üzerinde “kış lastiği” sembollerinin olup olmadığına bakılmalıdır. Araca takılmadan lastik balans ayarının yapılması gereklidir. Her tür motor ve çekiş gücüne sahip aracın kış lastiğine ihtiyacı vardır. 4 x 4 araç sahipleri genellikle araçlarının buna ihtiyacı olmadığını düşünse de bu bir yanılgıdır. Ülkemizde farklı fiyat aralıklarına sahip, çeşitli marka ve özelliklerde lastik bulunur. Kış lastiği fiyatları, ürünün ait olduğu marka, üretildiği ham madde, lastiğin çap ve özelliklerine göre değişiklik gösterir.

Kış Lastiklerinin Üzerindeki Semboller Ne Anlama Gelir?

Kış lastiklerin üzerindeki rakam, simge ve harflerin çeşitli anlamları vardır. Lastik üzerindeki ilk rakam lastiğinizin nominal kesitini, yani yanaklar arasındaki en geniş bölümünü milimetre bazında verir. İkinci rakam lastiğin serisini tanımlar. R harfi, lastiğin radyal bir lastik olduğunu gösterir. R harfinden sonra gelen rakam lastiğin inch üzerinde çapını verir. Lastik üzerindeki son rakam lastiğin yük indeksini gösterir. Bunların dışında lastiğin üzerindeki kar tanesi işareti, kış lastiği olduğunu gösterir. Üretim tarihi ay ve yıl olarak lastik üzerinde bulunur. 

Kış lastiği sadece sizin değil sevdiğiniz herkesin araç kullanırken hayatını güvende tutmanızı sağlar. Yol tutuşuyla hayatınızı kolaylaştırdığı gibi, güvenli sürüş keyfi yaratır. Kar lastiği sahibi olsanız da zincir bulundurmak yasal zorunluluktur.