Kış mevsiminin yollarda yarattığı tahribatlar, aracınızın sürüş güvenliğini tehlikeye sokabilir. Bu nedenle, bakımı henüz yapılmamış bozuk zeminlerde araç kullanmak için bazı püf noktalarını bilmek gerekiyor.

Eğer, bir off-road yarışçısı değilseniz, bozuk yolda araç kullanımı hiç de kolay olmayabilir. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta, lastiklerinizin buna uygun olup olmadığıdır. Kar ve yağmur sularıyla özelliğini kaybetmiş, çukurlar açılmış ya da çamurlaşmış yollarda araç kullanımı, lastiklerinizin güvenli olmaması durumunda daha da tehlikeli olabilir. Güvenli bir sürüş deneyimi için, lastiklerinizin mevsim koşullarına ve zemin tutuşuna uygun olup olmadığına, lastiklerin silinmemiş olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.

Çamurlu ve suyla dolu küçük çukurlarla dolu bir yolda ilerlerken, aracın kontrolünü kaybetmemek için, gidebileceğiniz en düşük vites hızıyla ilerlemeniz, size önemli bir güvenlik önlemi kazandırabilir. Bozuk bir yolda yavaşça ilerlemek, sürüş konforunuz açısından da daha ergonomik bir deneyim sağlayabilir.

Henüz tamamlanmamış ya da mıcırlı bir yolda araç kullanırken de yine çamurlu ve bozuk bir yolda ilerlerken olduğu gibi, fren ayarlarını çok dikkatli kullanmanız gerekiyor. Zira, sert fren kullanmak, bu tip yollarda önemli güvenlik sorunlarına yol açabilir. Özellikle çamurlu yollarda aşırı fren kullanımı, aracınızın çamura saplanmasına sebebiyet verebilir.

Kaptanın iyisi, fırtınalı havada belli olur derler. Çukurlarla dolu çamurlu yollar, sürücülük testiniz için iyi bir deneyim olabilir. Yoldaki çukurlar, küçük ve büyük tümsekler de aracınız ve sizin için tehlikelere neden olabilir. Bu sebeple, bozuk ve bilmediğiniz bir yolda ilerlerken, karşınıza çıkabilecek yükseltilere de dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü, aracınızın alt yüksekliği yani yere olan yakınlığı, bu tümseklerden geçiş esnasında aracın altının yere vurmasına neden olabilir. Bu da yakıt kartelinin delinmesine kadar varabilen sonuçlar ortaya çıkarabilir ve yolda kalabilirsiniz. Bu nedenle, eğer yolun trafik hareketliliği buna izin veriyor ise, araçtan inerek yoldaki bu engebeleri gözünüzle kontrol etmeniz, önemli fayda sağlayabilir.

Bozuk yolda araç kullanırken, aracınızın lastiklerinin birini veya birkaçını çukura düşürmekten kaçınmanız gerekiyor. Çukura düşen lastik ya da lastikler patlayarak kaza yapmanıza sebep olabilir. Bu nedenle, mümkün olduğunca küçük vitesle ve çukurların içinden geçmeden sürüşe devam etmek gerekiyor.

Lastik bakımlarının devamlılığı, bozuk yollarda size önemli bir avantaj sağlayabilir. Lastik dişlerinin arasında biriken ve kanalların tıkanmasına sebebiyet veren moloz ve çamur kalıntıları, sürüş güvenliğinizi tehlikeye düşürebilir. Aracınızın yakıt sarfiyatını da düşüren bu önemli kontrol ve bakım, lastiklerinizin çekiş gücünün artmasına da büyük ölçüde destek verir.

Bozuk yolda araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta daha var. Lastik basıncının doğru olarak ayarlanmış olması gerekiyor. Aşırı hava ile doldurulmuş ya da olması gerekenden daha az hava içeren lastikler, yol tutuş ve manevra kabiliyetinizi olumsuz yönde etkiliyor. Üstelik bozuk bir yolda, bu dengesiz lastik hava basınçlarıyla sürüş yapmak, yakıt sarfiyatınızı arttırdığı gibi sağlıklı bir sürüş deneyiminden de uzaklaştırabilir.

Yola çıkmak için hazırsanız ve çıktığınız tatil yollarından tatlı anılarla dönmek istiyorsanız, son olarak araç sigortası yaptırmayı da ihmal etmeyin. Araç kasko bedeli, aracınıza fiyat teklifi hazırlanırken esas alınan, aracınızın değer bedelidir. Araç kasko fiyatları, aracınızın marka ve modeline göre farklılıklar gösterebilir. Araç kasko, sizin ve aracınızın güvenliğini sağlamak için oldukça önemli bir adımı oluşturuyor. Kasko, kanuni bir zorunluluk olmamakla birlikte olabilecek herhangi bir kaza halinde, maddi olarak sizi güvence altına alıyor. Sizin için en uygun kasko teklifi, Unico Sigorta acenteleri tarafından özenle hazırlanıyor.