İyi haftalar,

Ne haftaydı değil mi? Medicane geldi, gelmedi derken geçti. Yunanistan burada belirleyici olacaktı. Tahminlerde de bahsediyorduk. En nihayetinde görülmesi gereken Yunanistan’dı ve sonrasında bizim tablomuz belli olacaktı. Herkes bundan önce böyle sistemler olup olmadığını soruyor. Aslında sıklıkla oluyordu ancak Yunanistan’da dağılınca bize orta Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı sistem kalıyordu. Biraz su bakını riskinden ve deniz ulaşımı aksaklıklarından bahsedip geçiyorduk. Bu sefer risk yüksek olduğu için öncesinden takip etmeye başladık. Sistem enerjisinin büyük kısmını Yunanistan’da bıraktı.

Peki bize geriye ne kaldı? Önümüzdeki günlerde ne olacak? Sıcaklık ve gökyüzünün durumu bakımından pek bir hareketlilik yok. Karadeniz bu hafta ve önümüzdeki hafta sıklıkla yağış alıyor. Marmara’da yağışlar Salı sabah ve öğle aralığında da kendisini gösterdikten sonra ömrünü tamamlıyor. Haftanın kalanı güneşle geçiyor. Ege, Akdeniz’de aynı şekilde hatta Güneydoğu yaz havasına devam ediyor. Karadeniz ara ara ıslanıyor. Doğu Anadolu’nun kuzeyine de sarkıyor. Kars, Erzurum, Ardahan dolaylarına yağışlar ara ara giriş çıkış yapıyor.

Önümüzdeki hafta makul bölgesel yağışlar var. Salı, Çarşamba sıcaklığı çok dalgalandırmadan Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’e bölgesel sağanaklar gelebilir. Önümüzdeki haftanın ikinci yarısında haftasonuna doğru ilerlerken Doğu Akdeniz’e, Güneydoğu’ya sağanak yerel yağışlar gelecek. Bunun dışında şu anda görülen başka bir yağış söz konusu değil.

Yolları etkileyecek derecede bir meteorolojik hadise de söz konusu değil. Ama yine de bültenleri takip etmekte yarar var. Bu dönem hala deniz suyu sıcaklıkları yüksek gelen serin dalgalara bağlı olarak yağışları destekleme potansiyeli de yüksek. Dolayısıyla sistemler beklediğimizden daha güçlü gelebiliyor. Bu günler ciddi takip edilmesi gereken zamanlar.

Genel durum böyle, önümüzdeki hafta görüşmek üzere.