Herkese merhabalar,

 

Bir hafta başında daha sizinle birlikteyim. Önümüzdeki iki haftaya bir bakış atacağız. Bu hafta 3 başlık ön planda:

Karadeniz’e sel yapan yağışlar ne durumda, yeni yaklaşan yağışlar ne kadar etkili olacak, Güney’de orman yangınlarına neden olan Basra Körfezi’nden çıkıp Ege ve Akdenizde nem oranlarını diplere indiren sıcak ve kuru havanın durumu ne olacak?

Karadeniz’e sel yapan yağışlar artık ömrünü tamamlıyor. Karadeniz’in açıklarına doğru ilerliyor yağışlar. Marmara ve Batı Karadeniz’e gelecek yeni yağışlar var. Çarşamba, Perşembe ve Cuma etkili olacak. Geçen aylarda da bahsetmiştim. Temmuzla beraber yağışların gün sayıları azalıyor. Fakat geldiğinde şiddeti sıkıntılı olabiliyor. Yine yıldırımlı şiddetli. Dolu yağışı olabilir fakat daha ön planda olacak şey yıldırımlar. Marmara’da pek çok noktada perşembe günü yağışın miktarı da biraz artıyor. İrili ufaklı su baskınları olabilir. Yağışların süresi kısa fakat sağnak şeklinde.

Güneye geldiğimizde yağış yok. Fakat Basra Körfezinin sıcakları ve kuru havası giriş ve çıkış yapıyor. Bu günlerde sıcaklıklar tavan yaptı, nem oranları aşağı indi. Güney Ege ve Akdeniz’de sıcaklıkların çekilmesiyle nemi yükseltiyor. Nemin yükselmesi orman yangını çıkma ihtimalini zayıflatıyor. Yine de sıcaklıklar ara ara yükseliyor. Havanın ihmale tahamülü yok. Lütfen ormanlık alanlarda ateş yakmayın, cam bırakmayın, söndrülmemiş sigaraları yere atmayın.

Önümüzdeki haftaya baktığımızda Akdeniz’in özellikle batısı haftanın büyük kısmını yağışla geçirecek. Antalya ve çevreleri kesintilerle yağmur görecekken, Doğu Akdeniz’e doğru yağışlar azalacak. İç Anadolu’nun ve Karadeniz’in geneli, Doğu Anadolu’nun büyük kısmı, Güneydoğu’nun tamamı önümüzdeki haftanın büyük bölümünü güneşli günler geçirecek. Marmara’da İstanbul, Bursa, Çanakkale çevrelerinde önümüzdeki hafta 1-2 gün yağmur var.

Gitmeden ufak bir bilgi ekleyeyim size; Ağustos’ta sıcaklıkların normalleri daha fazla aşması bekleniyor. Ağustos’la birlikte fark büyüyecek. Ağustos sıcaklar bakımından ve yağışların artması sel riskini arttırabilir.

Bu haftalık bu kadar bizi takip etmeyi unutmayın, görüşmek üzere.