Herkese merhaba,

Bu gün sonda söyleyeceğimi başta söyleyeceğim yani öncelikle önümüzdeki haftadan bahsedeceğiz. Bu hafta sonundan itibaren “pastırma yazı” geliyor. Pastırma yazının işaretleri yüksek basınç, ayaz, gece ve sabah soğuğu, gündüz sıcaklıklarının artışı, güneşlenme ve yağışsız hava yurdun büyük bir bölümünde görülüyor. Pastırma yazı bu hafta sonunu ve önümüzdeki haftanın neredeyse tamamını içine alıyor. Pastırma yazının bütün göstergeleri mevcut ve tipik olarak dönemi de bu dönem. Sonrasında yine pastırma yazına benzer havalar sıklıklar oluşuyor. Kasım ayının ikinci yarısında da benzer havalar olabiliyor. Ama genel olarak pastırma yazının dönemi şu an içinde bulunduğumuz dönem ve göstergeleri mevcut. O nedenle biz bu pazardan itibaren gelecek havaya pastırma yazı diyeceğiz.

Şimdi bu haftaya bakalım. Hep havanın enerjisini toplamasından ve sonrasında yağış gelmesinden bahsederiz. Bu kez enerjisinin tamamını bu hafta içerisinde kullanacak. Çünkü ağır sağanaklar var. Öncelikle çarşamba öğleden sonra ve perşembe akşam saatlerinde devam edecek kuvvetli sağanaklar var. Akdeniz’in doğusunda Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman çevrelerinde; İç Anadolu’da Kayseri, Sivas çevrelerinde; Karadeniz’de, Doğu Anadolu’da, Güneydoğu’da kuvvetli sağanaklar olacak. Yağışın miktarının en fazla olduğu yerler Doğu Anadolu ve Güneydoğu olacak.

Fakat her zaman yağışın fazla olduğu yerlerde su baskını ve sel gibi sıkıntılı tablolar ortaya çıkmıyor. Doğu Karadeniz’de heyelan faktörü var. Toprak suya doyuyor ve su toprakla birlikte akışa geçiyor. Heyelan tehlikesine karşı Doğu Karadeniz’e dikkatli olunması konusunda hatırlatmada bulunuyoruz.

Bahsettiğimiz yağışların üzerine eklenecek bir soğuk hava da var. Bu soğuk hava sıcaklıkları öyle bir seviyeye getirecek ki kar yağacak. Perşembe ve cuma Uludağ, Kartalkaya, Erciyes, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyinde bir çok alanda kar yağışı bekliyoruz. Yağışın miktarı çok fazla demiştik. Gelen kar da 20-25 santim kar kalınlığı yapabilir. Dolayısıyla yüksek köylerde ulaşımı zorlayacak seviyeye gelebilir.

Yolda olacak herkese meteorolojik koşulları göz önüne alarak aracınızda yeterli donanımın olduğundan emin olun diyoruz ve dikkatli olun hatırlatmasını yapıyoruz.

 

Tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın.