Merhabalar,

Bu hafta kararsız havalarda kendisini gösterecek kuvvetli sağnaklardan ve sıkıntılı yağışlardan bahsedeceğiz. Öncelikle havadaki kararsızlıktan bahsetmek istiyorum. Havadaki kararsızlık, kararsız insan gibi değil, o şekilde algılanmamalı. Havanın normal şartlarda zaten kararsız olması gerekiyor. Peki havadaki kararsızlık ne demek? Altta sıcak havanın yukarıda soğuk havanın olması, sıcak havanın yükselmek istemesi soğuk havanın çökmek istemesi ve havada karışım oluşup kuraklığın önlenmesi, yağış alma ve havanın temizlenmesi gibi olumlu etkilerin ortaya çıkmasıdır.Yani kararsız hava normal şartkarda istenen ve olması gereken havadır. Ama aşırı kararsızlık durumunda bu bahsettiğimiz hava karışımı artmaya başladığında tavanı ve tabanı arasında kilometrelerce mesafe olan çok kalın bulutlar oluşmakta ve aşırı yağışlar hatta dolu tanecikleri oluşmaya başlamaktadır. Kuvettli karışımla beraber çok güclü hava akımları oluşmakta ve su taneciklerinin buluttan çıkmasına izin vermemektedir. Sonuç olarak tanecik içeride büyüdükçe büyür ve  çok büyük dolular oluşmaktadır.

Kısa bir meteoroloji dersinden sonra gelelim havamıza,    24 ve 25 Temmuz’da beklediğimiz sağnaklar Marmara, Kuzey Ege, Batı Karadeniz’de hayli kuvvetli olacak. Yağışlar sel seviyesine varabilir, hatta dolu tanecikleri biraz büyüyebilir çünkü havada az önce bahsettiğimiz kararsızlık ve kuvvetli karışımlar var. Ek olarak yağışın miktarı da fazla olacak. Özellikle Tekirdağ, Kırklareli,  Edirne çevresinde sel riski var. Yağışlarda sadece havadaki su miktarı sele neden olmuyor, ne kadar sürede yere indiği de önemli. Bursa, Çanakkale, Balıkesir çevrelerinde de İstanbul, Kocaeli, Sakarya dolaylarında da sele karşı dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Aynı zamanda yıldırımlara da dikkat, elektrik yüklü bulutlar var. Ağaç altlarına sığınmayın hatırlatmasını yapmak istiyorum. 25’i öğle saatlerine kadar bu gök gürültülü sağnak yağışlar devam ediyor. Arkasından Çarşamba öğleden sonra kısmen bu kararsız hava uzaklaşmaya başlıyor. Yağışlar kesintilerle sürebilir ama kuvvetli kısımdan uzaklaşıyoruz.

24 Temmuz’da Ege ve Akdeniz’de de kesintilerle kuvvetli sağnaklar bekliyoruz. Orta ve Doğu bölgeler ise pek fazla yağış almıyor. Ankara’da Perşembe, Cuma kısa süreli gök gürültülü sağnaklar olabilir.

Marmara için önümüzdeki hafta bu tarz riskli yağışlar şu an için gözükmüyor. Ama havadaki kararsızlık ara ara o kadar kuvvetleniyor ki ani sağnaklar gelip gidebilir. Çünkü sıcaklıklarımız normallerin üzerinde seyrediyor. O nedenle böyle potansiyel riskli durumlarda bilgi alışverişine devam edeceğiz.

Sele, yıldırımlara ve doluya karşı önlemlerini alınız diyoruz.

Görüşmek üzere, hoşcakalın.