Merhabalar, hoşgeldiniz.

Bu hafta başında da yine haftanın küçük bir kritiğini yapmak istiyorum. Bu aralar küçük adımlarla ilerlemeyi seviyoruz çünkü havada ani karışımlar oluşabiliyor ve çok kararsız bir hava ortaya çıkabiliyor. Geçen hafta bahsettiğimiz gibi aslında kararsız havayı seviyoruz. Çünkü normalde olması gereken durumdur kararsız hava, hava karışır ve temiz hava alırız. Temiz hava çok önemli, son günlerde hepimizin bildiği sebepler dışında temiz havanın bizimle bir bağı daha kuruldu. O da diyabet, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Çevre Ajansı ortak bir açıklamayla kirli hava ve diyabet arasındaki bağı ortaya çıkarttıklarını açıkladılar. İstatistiki veriler de bu araştırmayı desteklemekte 2016 verilerine göre 3.2 milyon insanda diyabet başlangıcı gözlemlenmiş. En fazla artış havanın en kirli olduğu yerlerde gözlemlenirken en az artış ise havanın temiz olduğu yerlerde ortaya çıkmıştır.

Havadaki karışıma geri dönecek olursak o karışım kuvvetlenince yıldırımlar, dolular, su baskınlar ve aşırı yağışlar oluşuyor. Önümüzdeki günlerde bunlardan biriyle karşılaşacak mıyız cevaplamaya çalışalım.

Özellikle bu dönemde pek çoğumuz yolda oluyoruz ve yolda olacakları etkileyecek, dikkat etmelerini gerektirecek havalar var. İç Ege’de Afyon, Uşak, Denizli çevresinde Salı Çarşamba gök gürültülü kuvvetli sağanaklar var. Yıldırımlar var, dolu oluşbilir dolayısıyla dikkat etmenizde fayda var.

Haftanın ikinci yarısında ise Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyinde gök gürültülü kuvvetli sağanaklar var. Yıldırımlar, su baskını ve dolu ihtimali söz konusu. Ardından bu yağışlar hız kesmeye başlıyor.

Marmara’da da bu günlerde bulutlar var. Bu bulutlar bölgesel ya da yerel yağışlara sebep olabilir ancak şimdilik çoğunlukla sadece bulutlanma gibi gözüküyor. Perşembe günü için havanın değişme durumu söz konusu olabilir. Bu yağışların ardından da haftasonu yurdun büyük kısmı için yağışsız havalar var.

İkinci haftanın tahminini verirken hatırlatmak isterim ki bu tahminin tutma ihtimali çok daha düşüktür. Çünkü yaz ayları içerisindeyiz, bu seneki bu ani sağanakları bahsettiğimiz kuvvetli kararsızlıklar sebebiyle aldık. Bu kararsızlıklarla yağışlar Mayıs-Haziran kadar olmasa da ani sağanaklar yapabilecek seviyede güçlü bu sebeple bir değişim olması halinde kısa sürede olsa sağanaklarla karşılaşabiliriz.

O sebeple bizi takip etmeyi unutmayın, iyi haftalar!