Merhabalar,

Hoşgeldiniz. Bu gün yine hafta başından önümüzdeki 10 günün incelemesini yapacağız. Çok yağışlı bir hafta olmayacak ancak ara ara gelip giden yağışlar var. Süre olarak uzun olmayan bu yağışlar miktar olarak vurucu olabilir. Daha önceki yazılarımda da bahsetmiştim Mayıs ve Haziran’a göre Temmuz ve Ağustos’ta yağışlı gün sayısı azalıyor ama miktarı azalmıyor.

İç Ege ve İç Anadolu’nun batısı bu gece ve yarın yağış alacak yerler arasında. Yarın öğleden sonraya kadar kuvvetli sağanaklar su baskınları yapabilir. Aynı zamanda yıldırımlara da dikkat etmelisiniz.

Karadeniz’in orta ve doğu kesimleri tehlikeli yağışların etkisinde olacak özellikle Çarşamba ve Perşembe günü sağanak yağışların etkisinde geçecek. Ordu, Giresun, Samsun dolaylarında yıldırım ve su baskınlarına dikkat etdin lütfen. Pazartesi gününe kadar da kesintilerle yağışlar devam edecek.

On günlük süre içerisinde yurdun bir çok noktası güneş alıyor. Güney, Güneydoğu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara’da nem olsa da yağış yok. Çarşamba ve Perşembe bulutlar artacak ama güneş gözüküyor. Bu günlerde Orta ve Batı bölgelerin büyük kısmında nem yükseliyor. %45-60 arasında inip çıkıyor ve bunaltmayı sürdürüyor. Rüzgar bu günlerde kesintilerle poyrazdan sert esiyor. Ama Perşembe ve Cuma’dan itibaren kesintisiz sert esmeye başlayacak. Bu da arada nemin getirdiği bunaltıcılığı telafi edecek. Ama sıcaklıklarda değişim yok. Sadece Akdeniz’de değişim var. Sıcaklıklar özellikle Batı Akdeniz ve Güney Ege’de yukarılara tırmanıyor. Antalya 39 dereceye kadar ilerleyecek. Nem aşağı çekilse de sıcaklıklar bunaltacak. Nem %15’lere inecek ancak sıcaklıklar yüksek seyredecek. Önümüzdeki haftanın büyük kısmında da bu durum söz konusu olacak gibi gözüküyor.

Bu durumun kötü yanı şu ki ormanlarımız tehlike altına giriyor. Tehlike aslında bizim dikkatsiz davranışlarımızdan ve bazen de kötü niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Orman yangınlarının belirli bir kısmı insan sebepli, çok büyük kısmı da ihmalden kaynaklanıyor. O sebeple sizi bu günler de biraz daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Meteorolojik koşullar buna neden olmuyor, destek veriyor. O sebeple mümkün mertebe ormanlık alanlarda ateş yakmayın ve süpheli bir ateş görürseniz de ALO 177 yangın ihbar hattına haber vermeyi unutmayın.

Önümüzdeki hafta görüşmek üzere hoşçakalın..