Gideceğimiz yere kazasız belasız ulaşabilmemiz için trafik kurallarına mutlaka uymamız gerekli. Ancak bazı ülkelerde öyle ilginç kurallar var ki şaşırmamak elde değil.

Japonya’da aracınızla yayalara su sıçratamazsınız.

Özellikle yağmurlu havalarda hemen hemen herkesin başına gelen bu durum gerçekten çok can sıkıcı olabiliyor. İşe ya da okula giderken bazı dikkatsiz sürücüler nedeni ile hiç yoktan tepeden tırnağa sırılsıklam olan o kadar çok insan var ki. Ülkemizde de aynı trafik kuralı uygulansa fena olmazdı doğrusu.

Güney Afrika’daysanız, yolunuza çıkan hayvan sürülerine ve varsa çobanlarına her zaman öncelik vermek zorundasınız.

Bu kurala göre aracınızla ilerlerken yolunuzun üzerinde bir hayvan sürüsü görmeniz halinde, en 150 metre önceden hızınızı azaltmalı ve geçiş önceliğini sürüye bırakmalısınız. Eğer uymazsanız cezalandırılırsınız.

 

Danimarka’da aracınızın altında bir başkası varken çalıştırmanız yasaktır.

Trafik kuralları arasında belki de en önemlisi ve en elzemi olan bu kuralın Danimarka tarafından yazılı bir hale getirilmesi gerçekten de çok yerinde olmuş. Aksi bir durumda bu trafik kuralına hiç kimse tarafından uyulmayacağı için kaç kişinin canı yanacaktı kim bilir. Şaka bir yana belki ülkemizde de böyle bir kural yürürlüğe girse iyi olabilir. En azından kesilecek cezalar nedeni ile caydırıcı özellikte olurdu.

İspanya’daysanız ve gözlük kullanıyorsanız yanınızda yedek gözlük taşımanız gerekir.

Bu kural sürücünün eğer görme konusunda bir rahatsızlığı varsa geçerli. Eğer sürücü olur da bir nedenden dolayı gözlüğünü kaybederse yerine mutlaka yedeğini koyabilmesi gerekiyor. Dünya genelinde çokça suistimal edilen durumlardan biri olduğunu düşünürsek, oldukça yerinde bir kural gibi duruyor.

İspanya’da aracınızı canınızın istediği her yere park edemezsiniz.

Ayın çift sayılı günlerinde sokağın çift sayı ile numaralandırılmış binalarının önüne, tek sayılı olan günlerde ise tek sayı ile numaralandırılmış binaların önüne aracınızı park edebilirsiniz. Eğer ayın 3’ü ise ve siz yanlışlıkla 8 numaralı binanın önüne park etmişseniz ceza yemekten başka şansınız yok.

Kıbrıs’ta araç kullanırken kesinlikle yemek yiyemez ya da bir şeyler içemezsiniz.

Tamamen uyuluyor mudur bilinmez, ancak uyulması halinde trafik kazalarında önemli bir oranda azalma sağlayacağı kesin olan bu kural, sürücünün dikkatinin dağılmaması amacını taşıyor.

Almanya’da yolculuk sırasında benzininizin bitmesi yasaktır.

Garip ama gerçek olan bu kurala göre bir sürücünün her zaman hazırlıklı bir şekilde yola çıkması gerektiği öngörülüyor. Eğer Almanya’da bir yerden bir yere gitmeyi planlıyorsanız bir gözünüz her zaman aracınızın benzin göstergesinde olmalı. Çünkü yakalanırsanız büyük bir para cezası ödemek zorunda kalıyorsunuz.

Nevada Çölü’nde deve ile otobana çıkamazsınız.

Amerika sınırları içinde yer alan bu bölgede, ne yazık ki çok isteseniz de deve ile yolculuk yapamıyorsunuz. Biliyoruz zor bir durum ama kural böyle.

Alabama’da gözlerinizi kapatarak araç kullanamazsınız.

Yine Amerika’da bir bölge olan Alabama gerçekten de çok mantıklı bir trafik kuralına imza atmış durumda. Bu durumun neden kurala bağlanmasına gereksinim duyulduğu konusunda ne yazık ki işin içinden çıkamıyoruz.

Fransa’da aracınızda kendi alkolmetrenizi bulundurmalısınız.

Bu kuralın mantığını çözmek belki mümkün değil ancak durum gerçekten de ciddi. Eğer trafik kontrolünde yanınızda alkolmetre bulundurmadığınız ortaya çıkarsa, para cezası da kaçınılmaz olacaktır ne yazık ki.

 

Makedonya’da alkollüyken aracın ön koltuğunda oturamazsınız.

Evet doğru okudunuz, Makedonya’da eğer alkollüyseniz bırakın araç kullanmayı, öndeki yolcu koltuğuna oturmanıza bile izin verilmiyor.

Bazı kurallar ne kadar ilginç ya da mantıksız gibi duruyor olsa da yine de kural kuraldır ve kurallar aslında uymak içindir. Her ne kadar var olan kurallara uyuyor olsanız da ne yazık ki kaza geliyorum demez.

Bu nedenle her zaman her şeye hazırlıklı olabilmek için aracınıza kasko ya da trafik sigortası yaptırmak bir nebze olsun size güven sağlayacaktır.