Araç sahiplerinin otomobilleriyle ilgili en çok merak ettiği konuların başında egzoz dumanı sorunları geliyor.

Doğru yazılışı çoğu zaman bilinmeyen egzoz, yabancı kökenli bir kelime olarak Türkçe’ye girdiği için kafa karıştırıcı bir telaffuza sahip olabiliyor. “Exhaust” yani çıkış anlamına gelen kelimeden türeyen egzoz, kısaca akaryakıtın çevrim sonrasında oluşturduğu atık gazın dışarı verilmesini sağlayan düzenek olarak tanımlanıyor.

Motorlu taşıtların hava kirliliği yaratması denildiğinde akla gelen egzoz, duman atma şekliyle motorun güncel durumu hakkında bilgi veriyor. Egzoz emisyon değeri yani salınım ölçümlerinin, aracın özelliğine göre normal seviyede olduğu durumlarda egzoz gazı şeffafa yakın bir renkte olup görünmezken, çıkış şekli ve çıkan dumanın normalden farklı olması ise motorun ya da çalışma sisteminin bir arıza yaşadığının işareti anlamına geliyor. Egzoz duman atma sorunlarını iyi takip etmek gerekiyor.

Egzozdan Neden Siyah Duman Çıkar?

Aracınızın egzoz borusundan bir ve ya iki kez siyah duman çıkıyorsa, aracınızın mekanik kontrolünü yaptırmanızda yarar var. Eğer egzozdan siyah duman çıkma durumu süreklilik arz ediyorsa bu durum aracınızın motorunun zengin karışımla çalıştığını gösteriyor olabilir. Motorun zengin karışımla çalışması, motorun yakıt haznesine ya da bir başka deyişle yanma odasına gerekenden fazla yakıt aldığı anlamına geliyor. Zengin karışımla çalışan motorlarda genellikle enjektör problemi görülüyor. Aracınızın egzoz borusundan siyah duman çıkması ise zengin karışımla çalışan motorun, normalin üzerinde hidrokarbon salınımı yapması sonucu ortaya çıkıyor.

Kimi durumlarda ise egzozdan siyah duman çıkması, motorun yanma odasına yeteri kadar yakıt almasına rağmen bu kez yeteri kadar oksijen çekememesi nedeniyle oluşuyor. Dolayısıyla egzozdan siyah duman çıkmasının sebepleri genel olarak bir motor yakıt sistemi sorunu anlamına geliyor. Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir. Bütün ihtimallere karşı motorun enjeksiyon sisteminin kontrolü ve karbon temizliğinin yapılması gerekiyor.

Egzozdan Neden Beyaz Duman Çıkar?

Egzoz borusundan bazı zamanlarda da beyaz duman çıkmasına şahit olabilirsiniz. Eğer bu durum çok soğuk günlerde aracınızı ilk kez çalıştırdığınızda karşınıza çıkıyorsa bir sorun teşkil etmiyor. Ancak aracınız egzozdan beyaz duman atmaya devam ediyorsa bu durum motorun yanma odasına su girdiğini gösteriyor. Motorun bir enjeksiyon problemi yaşadığını da gösteren beyaz duman, genellikle benzinli araçlarda yaşanan bir durum olarak görülüyor. Aracın motor yanma odasına su girme nedeni ise farklılık gösteriyor.

Aracınızın egzozu beyaz duman çıkarıyorsa motorun silindir kapak contasından kaynaklı bir arıza söz konusu olabilir. Contanın yanmış, bozulmuş ya da yanlış takılmış olması ihtimalleri, silindir kapağı ile motor bloğu su kanallarının birleşim yerlerinden su sızıntısı yaşanmasına neden oluyor. Doğrudan kapak contasının onarımı ya da düzeltilmesi ile arıza giderilebilirken, beyaz duman eğer silindir kapağında veya motor bloğunda bir çatlak nedeniyle çıkıyor ise, bu durum daha detaylı ve görece masraflı bir onarım gerektiği anlamına geliyor.

Egzoz Bakımı

Otomobilinizin bir makine olduğunu ve düzenli bakıma ihtiyacı olduğunu unutmayın. Aracınızın karbon salınımının ne durumda olduğu motorun doğru çalışması ile ilgili bir durum. Dolayısıyla, egzoz muayenesini yaptırmanız bu anlamda çok önemli bir konu haline geliyor. Aracınızın periyodik bakımları ile birlikte egzoz muayenesini de geciktirmeden yaptırarak maddi ve manevi olarak yaşanacak problemlerin önüne geçebilirsiniz. Aracınızın güncel durumunu anlamak ve zamanında müdahale etmek için de egzoz dumanını gözlemlemekte fayda var.