Hayatımızın her alanına girmiş olan dijital uygulamalar, sağladıkları faydaların yanında riskler de içeriyor. Bu nedenle, dijital riskleri bilmek ve dijital risklere karşı önlemler almak büyük önem arz ediyor.

Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen İnternet, sayamayacağımız birçok faydası ile çağımızın en büyük icadı olarak karşımıza çıkıyor. Neredeyse sonsuz bilgiye erişimi sağlayan İnternet, aynı zamanda dünyanın herhangi bir yeri ile görüntülü, sesli ya da yazılı iletişim kurmaya olanak tanıyor. Hangi mekanda olursanız olun, bulunduğunuz ortamdan çıkmadan birçok uygulamaya ve aktiviteye erişmeye imkan veriyor. İnternet üzerinden sanal banka hizmeti alınabildiği gibi E-devlet uygulamaları sayesinde resmi işlemler de basitçe halledilebiliyor. Ayrıca mağaza mağaza dolaşmadan kolayca online alışveriş de yapılabiliyor.

Dijital Tehditler

Dijital ortam ya da sanal dünya olarak da adlandırılan İnternet, birçok fırsatlar sunması yanında tehditler de içeriyor. İnternet ortamında bilgisayar sistemlerine zarar vermek ya da kimlik bilgileri gibi hassas bilgileri çalmak için birçok zararlı yazılım bulunuyor. Zararlı yazılımları oluşturan bilgisayar virüsleri, sisteminizin çalışmasını engelleyerek, verilerinizi bozarak ya da verilerinizi silerek büyük sorunlara neden olabiliyor. Uzmanlar, güvenilir olmayan sitelerden virüs bulaşması nedeniyle finansal kayıplara uğramamak için antivirüs programlarının kullanılmasını tavsiye ediyor. Güvenli olamayan sitelerden alışveriş yapmak da virüslerin ya da Truva atlarının zararlarına maruz kalmanıza sebep olabileceğinden, hakkında yeterli bilgi sahibi olunmayan İnternet sitelerine temkinle yaklaşılması gerekiyor. Bilmediğiniz web sayfalarında, site üzerindeki hakkında ve iletişim gibi alanları kontrol edip fikir edinmeden dolaşmak büyük zararlara neden olabiliyor. Ayrıca sık kullandığınız web sitelerine her defasında arama motorları üzerinden erişmek de online güvenliğinizi çok büyük tehlikeye atıyor.

Siber Suçlar

Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suç türü olan siber suçlar, pek çok farklı şekilde karşınıza çıkabiliyor. Bilgi korsanlığı, çevrimiçi kimlik hırsızlığı, online dolandırıcılık, zorbalık, hackleme, entelektüel mülklere karşı suç gibi birçok siber suç ile karşılaşılabiliyor. Tanımadığınız adreslerden gelen e-postaları açmak, uygunsuz sitelere girmek ve bilinmeyen linklere tıklamak, kimlik bilgilerini çalan zararlı programların çalışmasına neden olabiliyor. TC kimlik numarası, ev adresi, telefon numarası, adres, kredi kartı bilgisi gibi bilgilerin yanında kişisel nitelikte sayılabilecek özel fotoğraf ve videoları paylaşmak da siber suçların işlenmesinde büyük rol oynuyor.

Sosyal Ağlardaki Riskler

Sosyal ağlarda iletişime geçilen kişinin gerçekte kim olduğu ve niyetinin ne olduğu hakkında sağlıklı bilgi sahibi olunamıyor. Karşımızdaki kişiler dolandırıcılık ya da kimlik hırsızlığı düşüncesinde olabiliyor. Bu yüzden sosyal medya ortamında oluşturulan, paylaşılan ya da yayınlanan her içerik sonradan bizim için problem olabileceğinden dikkatli paylaşım yapmak gerekiyor. Güvenli sosyal ağ kullanımı için gizlilik ayarları ayrı bir yer tutuyor. Paylaşımlarınızın kimler tarafından görülmesi gerektiği etraflıca düşünülmeden paylaşım yapmak online güvenliğinizi tehlikeye atıyor. Halka açık olarak paylaştığınız her içerik, herkes tarafından kolayca görüntülenebiliyor.

Sonuç olarak, dijital dünya sunduğu seçenekler ile hayatımızı kolaylaştırmanın yanında birçok riski de bünyesinde barındırıyor. Her nimetin bir külfeti olduğu bilinciyle dijitalde riskli olabilecek şeyler hakkında önceden bilgi sahibi olmak ve önlem almak büyük önem arz ediyor. Dijitalde riskleri azaltmak gerektiği gibi hayatta da riskleri azaltmak mutluluğun kapısını aralıyor. Unico Sigorta hayatınızın her anındaki riskleri paylaşmak için yanınızda yer alarak sizi güvence altına alıyor.