Aracınızın kış mevsiminin zorlu hava ve yol koşullarına maksimum uyumu sağlaması için gerçekleştirmeniz gereken bazı önlemler bulunuyor. Hem yakıt tasarrufu, hem sürüş güvenliği bakımında büyük önem taşıyan ve hayat kurtaran bu önlemler aynı zamanda sonrasında ortaya çıkabilecek yüklü tamir masraflarının da önüne geçmenizi sağlıyor.

Antifriz Kullanın

Soğuk havalarda özellikle sabahları araçları çalıştırmak oldukça güç bir hal alabiliyor. Bunu önlemek için aracın radyatör suyuna katılan antifriz kullanılması önemli bir tedbir oluşturuyor. Antifriz, 0 derece ve altında radyatör suyunun donmasını engelliyor. Bu kadar basit bir uygulama ile hem sabahları aracınızı çalıştırma zorluğundan ve hem de ortaya çıkacak olan ekstra yakıt masrafından kurtulabilirsiniz.

Kış Lastiğinizi Mutlaka Takın

Özellikle son kanun düzenlemeleri ile zorunlu hale getirilen kış lastiği, pratikte önemli kazaların önüne geçmede büyük iş başarıyor. Lastik dişlerinin derinliğinin kış koşullarına uygun olması, buzlu ve karlı yollarda hayat kurtarıcı işlev sağlıyor. Kavrama ve tutuş açısından aracı stabilize eden lastik diş derinliği, aracınızın sürüş konforunu da maksimum seviyeye getirmeye destek sağlıyor. Lastik hava kontrolü de diş derinliği kadar önem taşıyor. Aracınızın lastik ölçülerine ve araç tipine göre kış koşullarına uyumlu hava basıncının doğru olarak lastiklere basılması, hem güvenli sürüş hem de yakıt tasarrufu sağlamak bakımından büyük önem taşıyor.

Sileceklerinizi Kontrol Altında Tutun

Aracınızın sık sık kontrol etmenizi gerektiren bir diğer önemli noktası, cam silecek suyu ve silecek lastiklerinin aşınma durumu. Zira, sileceklerin tam olarak cama yapışması, güvenli yol görüşü açısından büyük önem taşıyor. Doğru bir cam temizliği ve yağışlı havalarda etkin görüş açısı için bu iki önemli etkenin sık sık kontrol edilmesi gerekiyor.

Akü Şarjına Dikkat

Kış koşullarında yola çıktığınızda aracınız kalbi durumunda olan akünün de şarj durumunu kontrol etmeniz güvenli yolculuk için zorunluluk oluşturuyor. Karlı ve şehrin dışında bir yol pozisyonunda akünüzün zayıf ve şarjının bitik durumda olması oldukça büyük bir risk meydana getirebiliyor. Bu yüzden kışın araç bakımı yaptırırken özellikle dikkat etmeniz gereken detaylar arasında akü bakımı da yer alıyor.

Araç Bakımını Aksatmayın

Karlı ve buzlu yol koşullarında aracınızın ve sizin emniyetiniz için gereken en önemli detaylardan bir diğeri de fren ve debriyaj balatalarının bakımı. Hayati önem taşıyan fren ve debriyaj balataları, mevsim değişikliklerinde mutlaka kontrol edilmesi gereken araç parçalarından birini oluşturuyor. Fren ve debriyaj balatalarının yanı sıra direksiyon, şanzıman ve diferansiyel yağlarının da tamamlanması gerekiyor.

Kış mevsiminde araba bakımı, aracın tüm parçalarıyla bir bütün olarak bakıma alınmasını gerektiriyor. Ana parçalar dışında, kalorifer ve klimalar, elektronik aksam gibi bölümler için de tüm detaylarıyla bakım yaptırmak hem aracınızın ömrünü arttırmada hem de soğuk havalarda yolda kalmanızın önüne geçmede büyük fayda sağlıyor.

Kışın İhtiyaç Duyacağınız Araç ve Gereçler

Soğuk kış koşullarında yola çıkmadan önce tüm bu önlemleri aldığınıza emin olduktan sonra yanınıza alacağınız araç ve gereçleri de kontrol etmeniz gerekiyor. Herhangi bir arıza sebebiyle ya da kapanan yolda aracınızın çekiş gücünü arttırmak için kullanabileceğiniz zincir ve çekme halatı bu malzemelerin başında yer alıyor. Aracın kaymasını önleyecek takozlar, yedek lastik ve lastik değiştirmek için kullanacağınız bijon ve kriko da bu önemli aletler arasında bulunuyor. Yolda kaldığınız taktirde diğer araçların güvenliğini sağlamak için aracın uzağına bırakacağınız reflektör işaretçi, yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası da güvenlik açısından oldukça önemli.

Kışın araç kullanımı, oldukça profesyonellik gerektiren ve bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir durumu teşkil ediyor. Tüm bu fiziksel önlemleri aldıktan sonra unutmamanız gereken çok önemli bir diğer konu da zorunlu trafik sigortası ve kasko yaptırmanız. Size en uygun cazip fiyat teklifleri için Unico Sigorta’nın sunmuş olduğu kasko paketleri arasından bir seçim yaparak güvenli bir biçimde yola çıkabilir, oluşabilecek tüm aksiliklere karşı önlemlerinizi almış olmanın rahatlık ve huzurunu yaşayabilirsiniz.