Start stop, son yıllarda yaygınlaşan bir otomobil sistemidir. Orta ve üst segment araçlarda sıklıkla görülen bu sistemin, zamanla her otomobile ekleneceği düşünülür. Teknik detayların da yer aldığı, bilgilendirici olma amacıyla yazılan bu yazıda start stop teknolojisinin ne olduğunu, avantajlarını ve dezavantajlarını açıklamaya çalışacağız. Öncelikle start-stop sisteminin tanımından başlayalım.

Start-Stop Sistemi Nedir?

Trafiğin hızlı olarak akmadığı, sık sık durulması gereken anlarda motorun gereksiz yere çalışıp enerji tüketmesini engelleyen start stop sistemi, enerjiden de tasarruf sağlar. Peki start stop sistemi nasıl çalışır?

Manuel araçlarda kırmızı ışıkta durulduğunda ya da trafiğin akmadığı durumlarda vites boşa alındığı takdirde motor kapanır. Harekete hazır olunduğunda debriyaja dokunulur, 1 saniye sonra motor tekrar çalışmaya başlar. Otomatik araçlarda ise araç durduğu an motor kapanır, ayağın frenden çekilmesiyle birlikte yeniden çalışmaya başlar. Ayrıca yarım turdan fazla döndürülen direksiyon da motorun aktif hale getirilmesini sağlar.

Akünün şarjının az olması, elektrik yükünün üst limiti aşması, sürücü kapısının ya da motor kaputunun açılması, bazı modellerde emniyet kemerinin takılı olmaması gibi bazı durumlarda çalışmayan bu sistem, sayılan kriterlerin sağlanması durumunda enerjiden tasarruf edilmesini sağlayan verimli bir performans sergiler. Özellikle şehir içi bölgelerde %15’e varan tasarruf sağlayan start stop sistemi, yılda ortalama bir depoya yakın yakıt tasarrufu vadeder.

Genel kanının aksine start stop sistemi marş motoruna zarar vermez. Start stop sistemine sahip araçların marş motorları bu sisteme uyumlu bir şekilde tasarlanmıştır.

Avantajları

Start stop sistemi, tasarruf sağlaması ve çevreye zarar vermemesi gibi avantajlara sahiptir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi start stop sistemi ile %15’e varan enerji tasarrufu sağlayabilir, yılda ortalama bir depoya yakın yakıtı kurtarabilirsiniz. 100 kilometrede yaklaşık 0,2 litre yakıt tasarrufu sağlayan bu sistem, çevreye verilen zararın da önüne geçer. Karbon monoksit salınımının önüne geçen bu sistem sayesinde hava kirliliğinin önüne geçilmesine yardımcı olunabilir. Yani özetle start stop avantajları çok olan bir sistemdir; hem cebe hem de çevreye yarar sağlar.

Dezavantajları

Start stop dezavantajları konusunda kanıtlanmış bir bilgi olmamakla birlikte yanlış bilinen birtakım durumlar vardır. Start stop sistemine sahip araçların kırmızı ışıkta ya da yoğun bir trafikte sürekli durup kalkmasının motorun iç parçalarına zarar vereceği düşünülür. Ancak bu durum doğru değildir. Çoğunlukla yeni nesil araçlarda bulunan start stop sisteminde akü, marş motoru gibi pek çok parça birbiriyle uyum içerisinde çalışır. Yani aracın motor parçaları start stop sistemine uygun olarak geliştirilmiştir. Donanımsal bir sistem olan start stop sistemi daha eski araçlara takılmadığından dolayı böyle bir sorunun söz konusu olamayacağını söyleyebiliriz. Start stop sisteminin devreye girebilmesi için yağlama gereksinimi gibi eksikliklerin olmaması gerekir. Bu da; herhangi bir tehlikeye yol açabilme ihtimalinde aracın start stop sistemine geçememesi demektir. Çok sayıdaki kriterin sağlanması durumunda devreye giren bir sistem olduğu için start stop sistemi, aracınıza herhangi bir zarar vermemektedir.

Görüldüğü üzere start stop sisteminin herhangi bir dezavantajı yoktur. Yakıt tasarrufu sağlayan ve karbon monoksit salınımının önüne geçen start sistemi hem daha az yakıt harcanmasını hem de çevreye zarar verilmemesini sağlar. Genel kanının aksine aracın herhangi bir parçasına zarar vermeyen bu sistem özetle, yararlı bir sistemdir. Verimli ve basit bir kullanım sunan start stop sistemi sürüş konforunu etkilemez, insan ve çevre için kazanç sağlar. Son model araçların tamamında donanımsal olarak kendiliğinden var olan bu sistemi kullanmak için endişe etmeyin.