Yurt içi veya yurt dışı gezi planınızı eksiksiz yaptınız… Fakat gezi planınızı güzelleştirecek önemli noktaları atlamamak oldukça önemli. Seyahat edeceğiniz ülke ve seyahat sürenize karar verdiyseniz sağlık sigortanızı vakit kaybetmeden yaptırmak için hazırsınız demektir. Özellikle Schengen vizesi isteyen ülkelerden vize alabilmek için muhakkak gerekli olan sağlık sigortası, seyahatiniz esnasında oluşabilecek kazalara karşı kendinizi güvence altına almanızı sağlarken; belirteceğiniz ek teminatlar, valizinizin kaybolması veya refakatçi nakli gibi güvenceleri de sağlayacaktır. Seyahatiniz başlamadan önce sağlık sigortası hakkında aklınızda birçok soru olması normaldir.

Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunda Mıyım?

Yurt dışında bir ülkeye seyahat edebilmek için sağlık sigortası yaptırmak gereklidir. Schengen vizesi isteyen ülkelerin neredeyse tamamı ve ABD, Fransa, Belçika gibi ülkeler vize başvuruları esnasında ıslak imzalı olarak sigorta poliçenizi görmek isteyeceklerdir. Bunun dışında unutmayın, yabancı bir ülkedesiniz. Kendi sağlık sigortanızla tedavi olma imkanınız olmayacak veya ‘bana bir şey olmaz’ diyerek çıktığınız yolda beklenmedik hafif bir hastalık da olsa ilaç ve tedavi masrafları beklentinizden çok daha yüksek olacak. Bu nedenle paranızın cebinizde kalması ve acil durumlarda anında tedavi talep edebilmek için seyahat sağlık sigortanızın olması hayat kurtarıcı olacaktır. Kendinizi güvende hissederek seyahat etmenin keyfi ise paha biçilemez.

Seyahat Sağlık Sigortası Kimler Tarafından, Ne Kadar Süre ile Yapılır? 

Seyahat sağlık sigortasının önemine değindikten sonra sağlık sigortanızı nasıl yaptıracağınıza dair bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Seyahat sağlık sigortası hizmetleri, sigorta şirketleri tarafından verilmektedir. Seyahat sigortanızın süresi, ne kadar süre ile yolculuk yapmak istediğinize göre değişkenlik gösterir. Vizenizle birlikte gideceğiniz ülkeye giriş yaptığınız anda seyahat sağlık sigortanız tıkır tıkır işlemeye başlar. Çıkış yaptığınız tarihte ise sona erer. Bu süre 1 hafta da olabilir 1 yıl da… Sigorta şirketleri istediğiniz süre ile sigorta poliçenizi hazırlayabilir. Fakat seyahat sağlık sigortası genel şartları kapsamında 92 günlük bir limit bulunmaktadır. Yani 1 yıl devam eden sigortanız boyunca 92 günde bir ülkeden çıkış yapıp geri dönmeniz gerekebilir. Seyahat sağlık sigortası, doğrudan sigorta şirketleriyle iletişime geçerek yapılabildiği gibi internet üzerinden de hızla satın alınabilir. Fakat vize esnasında ıslak imzalı belge istenmesi nedeniyle sigortacınızdan ürünün ıslak imzalı ve kaşeli halini kargo yoluyla istemeyi unutmayın. Acil durumlarda ve yolculuk öncesinde valiz korunması gibi durumlara karşı ek teminatlar vermek isterseniz, akıllı telefonunuz size internet üzerinden sigorta satın almanızda yardımcı olacaktır.

Genel Şartlar Nedir ve Faydalanma Süreci Nasıl İşlemektedir?

Sağlık sigortaları ile ilgili sıkça sorulan bu sorular sigorta şirketlerine ve seyahat sağlık sigortasından beklentilerinize göre şekillenir. Eğer sadece acil durumlara karşı önlem almak, ilaç temini sağlamak ve muayene ücretleri için sigorta talep edebilirsiniz. “Bunun yanında bavulum kaybolursa ne yaparım?” veya “acil bir durumda refakatçi talep etmek isterim, çok acil bir durumla karşılaşırsam seyahatimi iptal edebilir miyim?” gibi endişeleriniz varsa sigortacınızla görüşerek ek teminatlarda bulunabilir ve kendinizi daha da güvence altında hissedebilirsiniz. Bunun yanında seyahat sağlık sigortası, asgari ve temel teminatları içermektedir. Bu teminatların en temel olanı, kronik ve kalıcı hastalık haricinde başınıza gelebilecek acil durumlar için tedavi olmanızı sağlar. Eğer sağlık kuruluşuna ulaşacak durumda veya muayenenizi olduktan sonra sağlık kurumundan ayrılacak durumda değilseniz, doktorunuzun da rapor vermesiyle sağlık sigortası nakil ihtiyaçlarınızı kapsayacaktır. Burada önemli olan ve kesinlikle atlamamanız gereken nokta, sigorta şirketinizi arayarak durumunuz, hangi sağlık kuruluşuna sevk edildiğiniz hakkında 5 günü geçirmeden bilgi vermek. Böylece, sigorta şirketinizdeki yetkililer de durumunuzu takip edebilecek ve yurt dışındaki kurumla iletişim sağlayarak muayenizin takibini yapabilir. Seyahat sağlık sigortası, hasarı en aza indirmek amacı ile oluşturulsa da sigorta kapsamı dışında kalan bazı durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bunlar; seyahat öncesinde var olan kronik bir hastalık varlığı, ilerleyen gebelik dönemleri, nükleer savaş ve doğa olayları, kişinin kontrolünde gerçekleşen hasarlar (yanlış ilaç kullanımı, uyuşturucu ve uyarıcı kullanımı gibi), harp veya yıkıcı sosyal olayların gerçekleşmesi ve ağır sporların yapılması. Eğer sağlık sigortanızı yaptırdıysanız, bu durumlardan kaçınmakta her zaman fayda var elbette.

Sigorta Ücretleri Nedir ve Kimler Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırabilir?

Seyahat sağlık sigortası, 0-75 yaş arası her bireyi kapsamaktadır. Sigorta ücretleri, gidilecek ülkeye ve kalınacak süreye göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle ücret hakkında bilgi edinebilmek için nereye gideceğiniz, nasıl bir rota izleyeceğiniz ve kaç günlük bir seyahat planladığınız hakkında kesin bir plan yapmak oldukça faydalı olacaktır. Seyahatiniz esnasında başınıza gelen acil bir durumda hastahaneden alacağınız tüm belgeleri saklamak ve doktor raporlarını ve imza attığınız tüm belgeleri biriktirmek de dikkat etmeniz gereken hassas bir konu. Ülkenize döndükten sonra elinizdeki belgeleri mail veya kargo yoluyla ileterek ödeme sürecini başlatmanız gerekiyor.