Trafik sigortası her araç sahibinin mutlaka yaptırması gereken herhangi bir kaza durumunda araç sahibinin karşı tarafa verebileceği maddi ve fiziksel zararları güvence altına olan bir sigortadır. Trafik sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamazlar. Türkiye sınırları içerisinde geçerli olan trafik sigortası sadece karşı tarafın hasarını güvence altına alır. Kazayı yapan ya da kazaya neden olan araç sahibi yaptırdığı trafik sigortasından yararlanamaz. Trafik sigortası fiyatları ve limitleri meydana gelen kazaya ve zarara göre değişiklik gösterir. Can kaybı, yaralanma durumlarında trafik sigortası limitleri değişirken bu durum her her yıl ödenecek trafik sigortası fiyatları üzerinde de değişime neden olmaktadır.

Trafik Sigortası Kapsamı 

Trafik sigortası kapsamında verilen farklı teminatlar vardır. Bu teminatları kişi başı vefat ve tedavi teminatı; kaza başına vefat ve tedavi teminatı ve araç ve kaza başına maddi hasar teminatı olarak 3 farklı şekilde incelemek mümkündür. Kişi başı vefat ve tedavi teminatı içeren trafik sigortasında kazada karşı tarafta bulunan yararlanan ya da vefat eden herkes için masrafların karşılanır. Kaza başına vefat ve tedavi teminatı içeren trafik sigortası ise hasarın yaşandığı kazadaki her bireyin vefat ve tedavi masraflarını kapsar. Son trafik sigortası kapsamı olan araç ve kaza başına maddi hasar teminatı ise hasar veya kaza durumunda karşı tarafa verilen maddi zararı karşılar.

Trafik Kazalarında Tedavi Masrafı 

Trafik kazaları her yol binlerce insanın yaraladığı ve hayatını kaybettiği önemli sorunlardan birisidir. İnsanlar her geçen gün trafikte daha dikkatli olsalar ya da teknoloji trafik kazalarını önleyecek gelişmeler sunsa da maalesef kazaların önüne tamamen geçmek mümkün değildir. Trafik kazalarında meydana gelen fiziksel hasarların tedavi sürecinde ve sonrasına kişilere maddi bir sorun çıkarmaması için trafik kazalarındaki tedavilerin ödeme sorumluluğu Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmiştir. Trafik kazaları sonucunda meydana gelen fiziksel masraflar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödense de sigorta şirketleri Trafik Mecburi Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi kapsamında ödeme yapmak zorundadırlar. Tedavi masraflarının trafik sigortası kapsamında olup olmadığı, sürece Sosyal Güvenlik Kurumunun dahil olması ile birlikte soru işareti haline gelmiştir. Bu noktada tedavi giderleri, iyileştirme giderleri gibi kavramlar ile sigorta şirketleri ile SGK’nın sorumlulukları daha net bir şekilde belirlenmeye çalışılmıştır. Bir trafik kazasında sakat kalan ya da bedensel bütünlüğünü kaybeden birisi ihtiyaç duyduğu ömür boyu bakım masraflarını tedavi masrafları teminatından değil, ölüm ve sakatlık teminatı üzerinden almaktadır. Bu nedenle yaptırılan trafik sigortası kapsamının net bir şekilde belirlenmesi, hangi durumlarda sigorta şirketinin ne kadar ödeme yapacağının netleştirilmesi çok önemlidir. Sağlık hizmet bedelleri dışında kalan tüm tedavi giderleri trafik sigortası teminatı kapsamındadır açıklaması Yargıtay 17. Hukuk Dairesi tarafından yapılmıştır.

Trafik Sigortası Hesaplama 

Trafik sigortası kaza anından oluşan hasarlardan poliçede belirtilen teminat miktarı kadar yararlanmanıza izin veren bir sigorta çeşidi olduğu için olası bir kaza durumunda beklentilerinizi belirleyerek trafik sigortası hesaplama işlemini yaptırmalısınız. Trafik sigortası teklif dosyaları arasında seçim yaparken mutlaka beklentilerinizi göz önünde bulundurmalı ve sigorta şirketinin çıkardığı ödeme planını detaylı bir şekilde incelemelisiniz. Trafik sigortası teminatları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlense de şirketler kendi ek hizmetlerine göre ödeme planlarını ve teminatları belirleyebilirler. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği trafik sigortası fiyatları ile ilgili duyurular yapıyor olsa da trafik sigorta hesaplama sürecinde araç modeli, yaşı, sürücünün puanı gibi farklı bilgiler göz önünde bulundurularak hesaplama yapılır ve yaptırılacak sigortaya göre farklı ödeme planı hazırlanır.