Güvenli sürüş teknikleri çeşitli eğitimlerle, görsel ve yazılı materyaller yardımı ile sürücülere aktarılan, kişilerin güvenliği için geliştirilmiş, kazaların önüne geçen, çok küçük tedbirlerle ağır kayıplar verilmesini engelleyen önemli uyarılar ve eğitimlerdir. Sürücülerin normal dışı koşullarda nasıl davranması gerektiğini anlattığı gibi, günlük hayatta hemen her gün içinde bulunulan trafikte de güvenli araç kullanmanın inceliklerini öğretir.

Güvenli Sürüş için Önemli Püf Noktaları

Takip mesafesi bu püf noktalarının başına konulabilir. Fren mesafesi de denilen, iki araç arasında olması gereken mesafeyi bilimsel dayanaklarla belirleyen bu husus maddi hasarlı zararlar veren kazaların önemli sebeplerinden biridir. Hız artıkça risk büyür ve hatta can kaybına sebep veren kazalara bile sebep olabilir. Zira hıza göre araçların bir durma mesafesi artar. Aniden frene basmak gerektiğinde bu mesafe iyi ayarlanmamışsa öndeki araca çarpmak kaçınılmazdır. Eğer arkadaki araç da buna dikkat etmeyen bir araçsa kişi bir zincirleme trafik kazasının içinde kendinizi bulabilir. Yağışlı havalarda takip mesafesini düşürür.

Sollama yaparken sadece arkadan gelen araçlara değil, öndeki araçlara da dikkat edilmelidir. Aynı anda sollama yapmaya karar veren iki aracın bu basit gibi görünen hareketi güvenliği riske atabilir ve ciddi kazalara sebep olabilir.

Yol ve İklim Koşullarına Uyum Sağlamak Gerekir

Görüş mesafesi düştüyse, sis varsa sis farlarını yakmak gerekir. Sis farı yoksa ağır seyretmek, dörtlüleri yakmak, uzun farları diğer sürücülere zarar vermeyecek şekilde kullanmak tercih edilmelidir. Çünkü trafikte seyreden araçların birbirini zamanında görmesi çok önemlidir. Bu tür koşullarda sollama yapmamak da en iyisidir. Mevsim şartlarına uygun lastikler kullanmak güvenliği arttıran tedbirlerdendir. Ayrıca eskiyen lastikleri zamanında değiştirmeyi ihmal etmemek gerekir.

Görüş mesafesi olmayan yollarda, özellikle dağlık, kırsal alanlarda çok dikkatli davranmalıdır. Bu tür yollarda “Yolda kimseler yok, bomboş.” demek eğiliminde olan sürücü sayısı hayli fazladır. Ancak aynı anda, aynı şekilde düşünen birden fazla sürücü ile güzergahınızı paylaşıyor olabilirsiniz. Herkesin dikkatsizce araç kullandığı bir yol elbette en tehlikeli yollardan biridir. Ayrıca unutmamak gerekir ki bu tür yollar otobanlardan daha tehlikelidir. Çünkü yoldan çıkmak sürücüyü bir tepeden, hatta bir uçurumdan düşürebilir. Bir kaza sonrasında insanlar ve araçlar için yardım gelmesi de daha uzun zaman alır.

Hız Sınırı Niye Var?

Hız sınırlarına uymak da güvenli sürüş için şarttır. Hız sınırları keyfi belirlenmemiştir. Özellikle hızın düşürülmesi gereken yerlerde yapılan uyarılar dikkate almalıdır. Şunu asla unutmamalıdır ki o hız sınırı oraya konuldu ise bunun bir mantığı, bir sebebi vardır.

Agresif ve uykusuz bir şekilde şoför koltuğuna oturmamak, acele etmemek herkes için riski azaltan bir davranış şeklidir. Aracın tüm bakımlarının yapılmış olması güvenli sürüşleri her zaman destekler. Zor iklim şartlarında nasıl hareket etmek gerektiği özel bilgilere ve pratik eğitimle öğrenilebilir. Günümüzde çeşitli koşullarda güvenli sürüş hakkında eğitimler veren bir çok kurs vardır. Bu şekilde özellikle standart dışı yollarda güvenli bir şekilde nasıl araç kullanılacağı bilgisine de ulaşılabilir.

Kasko ile Tedirginliğe Son

Güvenli sürüş bir bakıma sürücünün kendini nasıl hissettiği ile de yakından alakalıdır. Şoför koltuğunda huzurlu ve sakin bir şekilde oturan kişinin tedirginliği yoktur. Bilgi insana güven verir ve tedirginliği azaltır. Ne kadar tecrübe sahibi olunursa duruma da o kadar hakim olunur. Bununla birlikte tedirginliği yok eden etkenlerden biri de herhangi bir zarar durumunda bunu kolaylıkla karşılayabilecek bir planın varlığıdır. Araç söz konusu olduğunda bu plan kasko ile sağlanır.

Kasko fiyatları değişkendir. Kasko sorgulama uygulamaları ile bir çok kasko ürününü kolaylıkla karşılaştırmak mümkün olabilmektedir. Kasko hesaplama işlemi dikkatlice yapılmalıdır. Kasko bedeli konusunda karar verdikten sonra kasko teklifi al ve kasko satın al seçeneği ile internet üzerinden bile kolaylıkla bir poliçeye sahip olunabilir. Bunlarla birlikte satın alınan kasko ürününün içeriğine çok dikkat etmek gerekir. Ana teminatlar, ek teminatlar ve opsiyonel teminatlar dikkatlice incelenmelidir. Unikasko kasko ürünlerinden biri olarak ekonomik ve pratik bir çok çözüm önerisinde bulunduğu gibi, 3 gün içinde zarar tazmini garantisi verecek kadar önemli vaatlerde bulunabilen, yeni nesil bir kaskodur. Klasik kasko uygulamalarından pek çok yönü ile ayrılır.