Hepinize yeniden merhaba,

Önümüzdeki hafta uzun bayram tatilimiz bizi bekliyor. Hava durumu da hem bayram ziyareti yapacaklar için hem tatile çıkacaklar için önemli. Bu iki haftalık dönem yağışlı bir dönem olmayacak. Bu günlerde Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde ara ara yağışlar görülüyor ancak haftanın ikinci yarısından itibaren yağışlar kalmayacak.

Ek olarak yurdun kalanı güneş alıyor. Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu güneş alan bölgelerimiz. Ancak Marmara ve Ege’de rüzgar var. Bu rüzgar biraz daha devam edecek. Bu haftanın ikinci yarısını bitirirken orta kuvvetle esecek ancak sonrasında tekrar kuvvetleniyor. Bayram tatili başlangıcıyla biraz daha şiddetlenecek.

Bu hafta çok yağışlı değil dedik. Bayram tatilinin başlangıcıyla beraber Batı Akdeniz’e yerel yağışlar geliyor. Bölgesel sağnaklar ara ara Doğu Karadeniz’e de uğrayacak. Bunun dışında bayram tatili süresince şu an görünen bir yağış yok.

Ama Ağustos ayı içerisindeyiz. Havadaki aşırı kararsızlıklar arada ani sağnaklar oluşturabiliyor. Hava durumunu yakından takip etmenizi öneririm. Meteorolojik koşullar iyi olsa dahi pek çok kişi bu uzun tatil sebebiyle yola çıkacak, o sebeple lastiklerinizin durumu önemli, hava durumu takibi ve uykunuzu almanız önemli. Bu hatırlatmayı da yapmak isterim.

Sıcaklıklarda çok ciddi bir dalgalanma yok. Ege 35 derecelerde Marmara 32 derecelerde gidiyor. Dalgalanma sadece İç Anadolu ve Akdeniz’in batısında olacak. Örneğin bu hafta içi Ankara 35 derecelere çıkacak, Batı Akdeniz 40 dereceye dayanıyor. Bu haftanın ikinci yarısında 35’lere gerileyecek. Bu yüksek sıcaklıklarla birlikte nem çok düşmüştü. Bu durum orman yangını riskini arttırıyordu. Geçen hafta da bahsetmiştim. Son 40 yılda süre, sayı ve kapladığı alan olarak orman yangınlarının oranı 5-6 katına çıkmış durumda. Ormanlar yanıyor, havaya karbon çıkıyor, hava ısınıyor, ısınma yangınları besliyor yani bir geri besleme söz konusu. Dolayısıyla ormanlarımıza özellikle bizim bulunduğumuz enlemlerde daha fazla sahip çıkmak gerekiyor. Bu haftanın ikinci yarısında nem biraz yükselecek sıcaklık düşecek meteorolojinin verdiği destek zayıflayacak ama her halükarda dikkat etmek gerekiyor.

Tekrar görüşmek üzere, hoşçakalın…