Geçtiğimi haftadan beri süregelen bu toz, toprak, çamurlu yağışlar ne sebep oluyor?

Bu hafta da sürecek olan toz, toprak, çamurlu yağışlar yüzyıllardır süregelen, Akdeniz ve Güney Doğu bölgelerinin çok alışık olduğu normal bir durum aslında. Arap yarımadasında kum fırtınası varken, ülkemizde güneyli rüzgarlar eserse bu kum taşınıyor ve Sahra çölünden ülkemize toz olarak geliyor. Hava dalgalanmalarıyla birlikte havadaki toz çamurlu yağmur olarak yere iniyor. Aslında çamur yağmuru olduğunda sevinmeliyiz çünkü ıslanan toz yere iniyor ve biz o tozu artık solumuyor oluyoruz ve toprak ve denizler için bu tozun yere inmesi faydalı.

Peki bu hafta ısı dalgalanmaları devam ediyor mu?

Hafta sonu hava buz gibiydi, kışı tekrar yaşadık. Bu hafta dalgalanmalar devam ediyor hatta Nisan ayında da bu durumu yaşayacağız gibi görünüyor. Toz taşınımı Pazartesi ve Salı günü artıyor, konsantrasyon artıyor, hatta orta ve batı bölgelerde miktar çarpan şeklinde artacak. Ancak Marmara’da Salı günü akşam saatlerinde başlayan yağış ile toz yere inecek. Yağış sağanak olarak 1-2 gün aralıklarla sürecek ve hafta sonuna doğru Marmara’da hava ısınacak.
Aynı ısı dalgalanmaları Çarşamba günü Batı Akdeniz’de ağır sağanak yağışla birlikte sel tehlikesine yol açacak, dikkat! Perşembe günü yine Batı Akdeniz’de tehlike sürerken Orta Akdeniz, Orta Karadeniz’de Samsun ve çevresi, Hakkari ve çevresi de bu listeye eklenecek, bu bölgelerde ağır sel tehlikesi var. Temkinli olmakta fayda var.
Haftanın son 3 gününde hava tekrar ısınmaya başlayacak ve ılık değerlerle bu haftayı kapatacağız.

Bünyamin Sürmeli’nin anlatımı ile 19 Mart – 25 Mart tarihlerinde hava durumu şu şekilde: