Her yıl binlerce sürücü adayının ter döktüğü ehliyet sınavları, yeterli özeni göstermeden hazırlananlar için hüsranla sonuçlanabiliyor. Araç kullanmayı ve trafik kurallarını bilseniz de mutlaka bir sürücü kursuna kayıt olarak; trafik, ilk yardım ve motor derslerini müfredata uygun şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Unutmayın ki sınavı kazanmanız da iyi bir sürücü olmanızı sağlamıyor. Hem kendi hayatınızı hem de yolcuların hayatını riske atmamak için araç kullanmayı basit görmemeli, uzun yıllar emek vererek bilinçli bir sürücü olmaya gayret etmelisiniz. İşte ehliyet sınavına girecekler için tavsiyeler…

Görsel Hafızanızı Kullanın

Teorik sınava hazırlanırken kendinize bir takvim belirleyerek hedefler koymalısınız. 3 dersi aynı anda çalışmak yerine birer ay arayla tek tek çalışmalısınız. Eğer kursa gitmeyecekseniz, yardımcı kitaplar edinerek ve önceden çıkmış olan soruları çözerek deneyim kazanabilirsiniz. Sürücü adaylarını en fazla zorlayan sorular motor dersinden çıkıyor. Amortisör, volan, diferansiyel, alternatör, distribütör kelimelerini duyduğunuzda kendinizi turist gibi hissediyorsanız; teknik konulardan anlayan bir tanıdığınızdan yardım alarak, araç içerisinde bu parçaları size göstermesini isteyebilirsiniz. Motor dersine görsel hafızanızı kullanarak çalıştığınızda daha faydalı olduğunu göreceksiniz.

Sınav Sistemindeki Değişiklikleri Öğrenin

2017 yılında yeni uygulanmaya başlanan e-sınav sistemine, bazı il ve ilçelerde sınırlı kontenjanlar ile başvuru kabul ediliyor. Normal teorik sınavda 60 dakika süre verilirken, dokunmatik bilgisayar ekranları yardımıyla yapılan e-sınavda süre 45 dakikaya düşüyor. Her iki sınava da başarısızlık durumunda 4 kez girme hakkınız bulunuyor. Arada şöyle bir fark var: e-sınava müracaat eden bir sürücü adayı, başarısız olması durumunda normal sınava geçiş talebinde bulunamıyor. Fakat normal sınavdan e-sınava geçmek mümkün olabiliyor.

Trafik İşaretlerini Önemseyin

Trafik dersinde öğretilen levha ve işaretlerin anlamlarını iyi bilmeniz, sadece ehliyet sınavından geçmek için değil araç kullanırken de fayda sağlıyor! Mesela “park etmek yasaktır” ile “duraklama yapmak yasaktır” işaretlerini karıştırmadığınızda, aracınızın çekilmesini de önleyebilirsiniz. U dönüşü yasaksa, yol daralıyorsa, hız sınırı varsa, kasis ya da keskin viraj bulunuyorsa; bu levhaların, sizin can güvenliğinizi sağlamak için koyulmuş olduğunu önemsemeniz gerekiyor. Aracınız arızalandığında ve yolda kaldığınızda, dörtlü lambalarınızı yakarak “reflektör” olarak adlandırılan üçgen aparatı aracınızdan 30 metre uzağa koymanızın hayat kurtarıcı olduğunu, zincirleme bir kaza yaşamadan öğrenmelisiniz.

Direksiyon Sınavında Hocanızı Şaşırtın

Direksiyon sınavına girmeden önce pratik yapmanız dışında dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar bulunuyor. Öncelikle, manuel mi yoksa otomatik vites mi seçeceğinizi belirlemelisiniz. Debriyaj ve fren pedallarının sertlik dereceleri araçlara göre farklılık gösterdiğinden, sınavda kullanacağınız aracın aynısı ya da benzeri ile pratik yapmalısınız. Direksiyon sınavında birkaç ufak hareketle hocanızın takdirini bile kazanabilirsiniz! Araca bindiğinizde ilk iş olarak emniyet kemerinizi takmalısınız. Marşa bastığınızda adrenalin yaşamak istemiyorsanız; vites 1’de ya da gerideyse boşa almalı, el freni çekili ise indirmelisiniz. Aracı çalıştırdıktan sonra dikiz aynasını ve yan aynaları kendinize göre ayarlamalı, sürüş esnasında da göz ucuyla kontrol etmelisiniz. Tüm bunları yaptığınızda, bu kadar dikkatli ve özenli bir sürücü adayı olduğunuz için hocanızın gözlerini bile yaşartabilirsiniz.

Bilinçli Bir Sürücü Olmaya Gayret Edin

Trafik, motor ve ilk yardım sınavları; sadece ehliyet sahibi olabilmeniz için değil, hem kendinizin hem de diğer yolcu ve sürücülerin can güvenliğini sağlayabilecek bilinçte olduğunuzu kanıtlamanız için yapılıyor. Sınav sürecini başarıyla geçip ehliyetinizi aldığınızda 2 yıl boyunca stajyer sürücü unvanına sahip olacaksınız. Trafiğe çıkmadan önce aracınıza zorunlu trafik sigortası yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Trafik sigortası ile aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararları güvence altına alırken, dilerseniz çekici, ambulans veya hukuki masraflarınızı karşılayabileceğiniz ek teminatlardan faydalanabilirsiniz. Kasko sigortası ile de aracınızın, sizin ve yolcularınızın maddi ve bedeni zararlarını güvenceye alabilirsiniz. Bunun için size en yakın Unico Sigorta acentesinden, kasko ürünleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.