Nedir Bu Kasko? 

Bir arabaya sahip olduğunuzda karşılaşacağınız ilk olaylardan birisi, trafik sigortası ve kasko poliçeleri oluyor. Bir aracın kanunen trafiğe çıkabilmesi için gerekli olan trafik sigorta poliçesi, karıştığınız kazalarda sizden kaynaklanan karşı taraf hasarlarının tamamını karşılıyor. Trafik kazaları, doğal afetler,yangın, büyük halk hareketleri gibi risk durumlarında zararınızı ise kasko poliçesi karşılıyor. İsteğe bağlı olan kasko poliçesi hakkında hangi haklara sahip olunduğu, kaskonun kapsamı ve faydaları hakkında doğru bilgilere sahip olmak bilinçli bir sürücü olmak için önem arz ediyor. Kasko sigortası, sigorta şirketlerinin karışabileceğiniz kazalara karşı farkı kapsam ve çeşitlerde tarifeleri bulunan sigorta paketini ifade ediyor.

1) Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Kasko poliçesi teminatlarını bütçenize göre 4 gruptan birini seçerek ayarlayabiliyorsunuz. Kasko türlerinden “dar kasko” çeşidini seçtiğiniz takdirde, kasko genel şartlarında yer alan teminatların bir bölümünü almış oluyorsunuz. “Kasko” grubunu seçtiğinizde genel şartlarda yer teminatların tamamını alıyorsunuz. Sürücülerin çok büyük bir bölümünün tercih ettiği “genişletilmiş kasko”yu tercih ettiğinizde genel şartlardaki teminatlara ilave olarak ek sözleşme ile yurt dışında yaşanabilecek bir olay, grev, lokavt gibi toplumsal olaylarda gelişebilecek bazı risklere karşı güvence kazanıyorsunuz. “Tam kasko”yu seçtiğinizde ise ana teminat grubu ve ek sözleşme ile dahil edilebilecek tüm risklere karşı kendinizi garantiye alıyorsunuz.

2) Kasko Kapsamı

Kasko bedeli karşılığında aracınızın fabrika donanımında yer alan tüm cihazlar, ses, görüntü, iletişim cihazları ve poliçede yer almak şartıyla sonradan eklenen tüm parçaları poliçe kapsamında dahil ediliyor. Ana teminatlar olarak kara yolunda yapılan kazalar, hareket halinde ya da sabitken bir cismin araca çarpması ya da aracın bir cisme çarpması, aracın yanması ya da çalınması yer alıyor. Kasko poliçesi savaş, iç isyan, ayaklanma, nükleer kazalar sonucu oluşan hasarlar, alkol ve uyuşturucu kullanılarak yapılan kaza durumlarında hiçbir şekilde hasarı karşılamıyor.

3) Ek Teminatlarda Neler Var?

Ana teminatlar dışında isteğe bağlı olarak genişletilebilen ek teminatlar risklere karşı sizi garanti atına alıyor. Terör olayları ve sabotaj olaylarında, deprem, toprak kayması, sel, fırtına gibi doğal afetlerde, yangın dışında izmarit gibi oluşan zararlarda, aracınızın yarışlara katılması ve bunlara hazırlanırken oluşabilecek zararlarda, arabanızın anahtarının ele geçirilmesi sonucu çalınması durumunda doğabilecek zararlarda, hayvanların vereceği hasarlarda, yağ ve su kaybında, donma, eskime kaynaklı hasarlarda ek teminatlı poliçeniz zararınızı karşılıyor.

4) Muafiyetli Kasko Ne Demektir?

Kasko fiyatları size yüksek geliyorsa ve indirim yapmak istiyorsanız muafiyet hakkından yararlanabiliyorsunuz. Kasko bedelinin yüzde 1 veya 2’si kadar hasarları kendiniz ödemeyi kabul ettiğiniz takdirde belli oranlarda indirim kazanıyorsunuz. Bunun için sigorta poliçesine hangi miktarın veya kasko bedelinin yüzde kaçına kadar sigortacı tarafından karşılanmayacağının detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor.

5) Hasarsızlık İndirimi Neyi İfade Eder?

Kasko sigorta süreniz boyunca bir kaza geçirmiş olsanız bile kasko sigorta tazminat talebinde bulunmadığınız takdirde bir sonraki dönem için indirim hakkı kazanıyorsunuz. Bu durumda sigorta şirketleri yeni poliçe alırken yüzde 30 ile 60 aralığında indirim yapabiliyorlar.Bu oran hasar tazminat talebinde bulunmadığınız her yıl artış gösteriyor. Hasarsızlık indirimi hakkınız sigorta şirketinizi değiştirseniz dahi devam ediyor.