Selamlar,

Kırbaç Kasırgası yani Akdeniz’deki “medicane”den bahsedeceğiz. Medicane; tayfun, siklon, hurricane benzeri bir sistem. Adı da hurricaneden geliyor. Bu sistemlerle ilgili 1970’lerden itibaren kayıtlar tutulmuş daha öncesi çok fazla bilinmiyor. En yoğun olarak görüldüğü tarihler Eylül ve Ekim. Oluşabildiği iki önemli nokta var. Biri İyon Denizi ve güneyi diğeri Fransa ve güneyi, İspanya’nın doğu kıyıları.

Neden burada? Çünkü bu tür sistemler deniz suyu sıcaklığıyla beslendiği için denizin üzerinde dolaşıyor olması lazım ve adaların olmadığı en geniş yer de bu aralıkta bulunuyor. Onun dışında sürekli karalar var. Bu sebeple gelişemiyor ve büyüyemiyor.

Maalesef iyi haberler yok. Yeni modelden size en sağlıklı bilgileri verecek olursak tahminler bu sistemin her geçen gün bizi vurma ihtimalini gösteriyor. Bir çok model farklı farklı şeyler söylüyor. Hiç Türkiye’yi vuramayacak diyen modeller de var ama güvenilir bir kaç kaynak Türkiye’ye ulaşacak diyor ve onlar da 2 rota gösteriyor.

İlk rota, Yunanistan’nın ana karası ve Rodos Adası arasından geçiş yaparak Bodrum’a doğru Muğla’ya giriş yapacak diyor. Bu en tehlikelilerinden bir tanesi çünkü bu sistem kara üzerinden Yunanistan üzerinden geçiyor olsa enerjisinin bir kısmını bırakabilir ve beslenmesi de kesilir ama deniz üzerinden geleceğe benziyor. Bu modelde Muğla, Fetiye çevrelerinden giriş yapıyor. Aydın, İzmir’den yukarı Marmara’ya doğru ilerliyor.

Bir diğer tahmin modelindeki görüntüde, Rodos’un üzerinden ve altından, güneyinden geçip Kaş, Fetiye çivarından giriş yapıp Ege’nin kuzeyine doğru yönelmyecek İç Anadolu’ya yönelecek diyor.

Bu sistem Pazar günü bekleniyor. Pazar gününe kadar önümüzde üç gün var. Kısa bir zaman olarak gözüküyor ama bu tür sistemin yıkıcı ve vurucu etkisi o kadar fazla ki dakika dakika takip edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla ihtimal ne olursa olsun bizim bu sistemin olması halinde vereceği zararı düşünerek ufak bir olasılık da olsa tedbirimizi almamız lazım. Çünkü rüzgarın hızının ilk geldiği zaman yaklaşık 130 km/s civarında olacağı tahmin ediliyor.

Sistemin etkin olacağı alanda kuvvetli fırtına ve sağanak yağış olacak. Sel riski sadece giriş yaptığı yerde değil Ege kıyısı boyunca Marmara’ya kadar uzanıyor. Ama sel riskinin en yüksek olduğu yerler İzmir, Aydın, Denizli ve Muğla’nın kıyıya yakın alanları.

Umarız ki olabilecek en az sıkıntıyla atlatırız ama burada en önemli şeylerden biri bunun biliniyor olması. O nedenle takipte kalın biz de her yenilenen modelle beraber ayrıntıları aktarmaya çalışacağız. Cumartesiden itibaren yağışlar kendisini göstermeye başlayacak.

Umarız bir kayıp yaşamadan atlatırız diyoruz. Görüşmek üzere hoşçakalın.