MTV araç sahiplerinden her yıl alınan bir vergi çeşididir. Araçların yaşına, koltuk sayısına, doğaya saldığı emisyon oranına göre araçtan araca değişir. Kişiler yılda iki kez açılımı “Motorlu Taşıt Vergisi” olan bu vergiyi vermekle yükümlüdür. Zamanında yapılmayan her ödeme için her ay %1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşılır.

MTV Ne Zaman Ödenir?

MTV ödeme zamanı her yılın ocak ve temmuz ayıdır. Her yıl bu vergiler yeniden düzenlendiği için ödenecek miktar yıldan yıla değişir. Teknolojik gelişmeler sayesinde MTV hesaplama işlemi ve ödemek oldukça kolaydır. Geçmiş yıllara ait MTV sorgulama yapmak da dakikalar içinde mümkündür.

MTV 2017 taksitlerini ödemek isteyen bir araç sürücüsünün yapması gereken işlemler son derece basittir. İnternet üzerinden yapılacak sorgulama ile geçmiş yıllara ait borçlar, yapılmış ödemeler kolaylıkla görülebilir. Ödenmemiş MTV taksit veya geçmişe ait borç var ise GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) ile anlaşmalı olan tüm bankaların veznelerinden, internet şubelerinden nakit veya kredi kartları aracılığıyla ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

MTV Neye Göre Belirlenir?

MTV aracın yaşına, cinsine, koltuk sayısına, motor hacmine göre hesaplanır. Motor hacmi ne kadar yüksek, yaşı ne kadar gençse o kadar fazla vergi ödenir. 2017 yılında motor silindir hacmi 1300 cm³ olan 1-3 yaş arası bir otomobil 646 TL , 4-6 yaş arası olan 450 TL, 7-11 yaş arası 252 TL, 12-15 yaş arası 191 TL, 16 yaş üstü olan ise 68 TL vergi ödemelidir. Bu vergiler otomobil, kaptıkaçtı, arazi aracı için geçerlidir. Bu örnekte de görüldüğü gibi araçların motor hacmi aynı olsa da yaşı ilerledikçe vergisi düşmektedir.

Motor silindir hacmi büyüdükçe araçların MTV’si artmaktadır. Mesela 1801-2000 cm³ arası silindir hacmi olan 1-3 yaş arası bir otomobil için 2.878 TL vergi ödenirken, aynı hacimli daha yaşlı bir araç için bile oldukça yüksek bir vergi ödenmektedir. Bu aralıktaki motor silindir hacmine sahip 12-15 yaş arası bir otomobilin vergisi 706 TL’dır.

Motosiklerde de durum aynıdır. 1201 cm³ ve yukarısı yeni bir motosikletin vergisi 1.565 TL. olup, 1301-1600 cm³ arası motor hacmine sahip bir otomobilin vergisinden bile fazladır. 100 – 250 cm³ arası motor hacimli 16 yaş üstü bir motosiklet için ödenecek MTV ise sadece 17 TL’dır.

Araç Alırken MTV’si Nasıl Öğrenilir?

Motosikletler, minibüs ve panelvanlar, kamyonetler, kamyonlar, otobüsler için de farklı düzenlemeler getirilmiştir. Aracın yaşı, cinsi ve motor hacmine göre ödenmesi gereken vergi miktarlarına ait tabloları incelemek araç almadan önce karar vermeye yardımcıdır. Zira görüldüğü gibi yılda iki taksit şeklinde ödenecek MTV zorunlu bir giderdir ve aracın sabit masrafları içinde yer alır. MTV hesaplama uygulamaları son derece pratiktir. Ancak bu hızlı hesaplama uygulamalarında sahip olunan aracın ilk tescil tarihi bilgisi de sorulmaktadır. Bu sebeple kişi sadece sahip olduğu araçla ilgili net bilgiyi hesaplama araçları vasıtasıyla öğrenebilir. Araç satın almadan önce her yıl ödenecek vergisini öğrenmek için tablolardan faydalanılır. Bu tablolar hem karşılaştırma yapma imkanı vermekte, hem de seçim yaparken bu masrafı da hesaba katmayı kolaylaştırmakta, hatta fikir değiştirmeye bile sebep olmaktadır.

2018 Yılında MTV Ne Olacak?

2017 yılına ait motorlu taşıtlar vergisinin zamanı geçmekle birlikte her zaman geriye dönük ödenmemiş borçları ödemek mümkündür. Ancak bu vergi borcunun zamanında ödenmemesi durumunda aylık faiz işlediğini de unutmamak gerekiyor. 2018 yılında 2017 yılında ödenen rakamların üzerine %25 ekleyerek ödenmesi gereken MTV hesaplanabilir. Zira 2018 yılının motorlu taşıtlar vergisi için alınan karar bu şekildedir ve bu karar uygulanmaya koyulmuştur.