Gün içerisinde size büyük kolaylıklar sağlayan aracınız, hayatınızın vazgeçilmez unsurlarından birisi haline gelmiştir. Değer verdiğiniz ve korumak istediğiniz aracınızı araç sigortası ile garanti altına almanız mümkün. Yaptıracağınız araç sigortası ile hem kendinizi hem de aracınızı garanti altına almış olursunuz.

Araç sigorta hesaplama da kullanılan iki tür sigorta mevcuttur. Bunlardan ilki; trafik sigortası, ikincisi ise kasko sigortasıdır.

Trafik Sigortası Nedir?

Trafik sigortası, ülkemizde trafiğe çıkan her aracın devlet tarafından zorunlu tutulması ile yapılması gereken bir sigortadır. Bu trafik sigortasını yaptırmayan her araç için sigortasını yaptırmadığı her gün cezai işlem uygulanır. Bu yüzden trafik sigortası yaptırmanız zorunludur. Ayrıca aracınızın sigorta süresi sona ermenden, trafik sigortanızı yenilemek sizi olası cezalardan koruyacaktır.

Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Trafik sigortası; olası bir kaza yaşamanız durumunda, diğer araç ve üçüncü şahıslara verebileceğiniz olası zararlar için sizi garanti altına alan bir sigortadır. Karayolları Trafik Kanunu’na göre hukuki sorumluluk içerisinde; olası bir kaza durumunda trafik sigortası yaptırmış olan sigortacı, poliçesinde tanımlı olan aracı ile kaza gerçekleştirdiği zaman bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına ya da herhangi bir şeyin zarar görmesine sebep olursa, trafik sigortası oluşan masrafları karşılayacaktır. Bu masrafların belirli sigorta limitleri vardır. Bu limitler yapacağınız trafik sigortasının poliçesinde yer alır. Böylelikle; zorunlu trafik sigortası sayesinde, kendinizi güvence altına alarak, olası bir kazada kusurlu da olsanız; masrafları üstlenmek zorunda kalmamış olursunuz. Yaptıracağınız trafik sigortası ile oluşacak zararlardan minimum şekilde kurtulmanız mümkün hale gelir.

Trafik Sigortası Fiyatları

Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen zorunlu trafik sigortasının limitleri standarttır. Trafik sigortası fiyatları aracınıza ve ödeme türünüze göre değişkenlik gösterir. Böylelikle aracınıza en uygun olan bir poliçe ve sigorta sizin için oluşturulacaktır. Trafik sigortası hesaplama da net bir fiyat elde etmek için belli başlı kriterler vardır. Bunlar; aracınızın yaşı, aracınızın modeli, aracınızın bağlı bulunduğu il ve poliçenizi yenileme zamanı gibi kriterlerdir. Aracınızın üretim yılı üzerinden, ne kadar bir sürenin geçtiği trafik sigortası fiyatının belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Örneğin; aracınızın geçtiğimiz sene üretilmesi, fiyatının pahalı olması demektir. Bu da aracınızın parçalarının da fiyatının pahalı olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda aracınızın daha önce kaza yapıp yapmadığı da bir diğer önemli kriterdir. Bu kriterler göz ününde bulundurularak size en uygun trafik sigortası teklif edilecektir.

Sizin bir parçanız olan aracınıza, zamanında trafik sigortası yaptırmanız önemlidir. Böylece, yaptırmış olduğunuz trafik sigortası ile hem olası bir kazaya karşı önleminizi almış olmanızı sağlıyor hem de trafik de ceza yemeden rahatça seyir halinde olmanıza imkan sağlar.

Kasko Sigortası

Yaptıracağınız kasko sigortası, araç sigortası gibi zorunlu değildir. Aracınızın iradeniz dışında seyir halindeyken olası bir hasara uğraması ya da olası bir kazaya uğraması gibi durumlarda size tazminat ödenmesini sağlayan bir sigorta türüdür.

Kasko sigortası poliçenizde, standart olarak bulunan ana teminatlar mevcuttur. Bu teminatlar; çarpma, çalınma yanma gibi teminatlardan oluşur. Bunların dışında yaptıracağınız ek teminatlar ile, isteğe bağlı olarak poliçenize eklemeler yapabilmeniz mümkündür. Ekleyeceğiniz her teminat, kasko sigortası hesaplamanız da farklılıklar yaratır. Bu yüzden sizin ve aracınız için önemli olan teminatları belirleyerek, size en uygun fiyatları belirleyebilirsiniz.

Trafik Sigortası ile Kasko Sigortası Arasındaki Fark

Kasko ve trafik sigortasını birbirinden ayıran en belirgin özellik, kasko sigortası ile kendi aracınızı garanti altına alıyor oluşunuzdur. Kendi isteğinize bağlı, yaptıracağınız kasko sigortası ile olası bir kazada oluşan yüksek miktardaki masrafları ödemekten kurtularak, poliçenizdeki limitlere bağlı olarak çok az miktar da bir ödeme yapabilirsiniz.

Yaptıracağınız kasko sigortası dilediğiniz zaman iptal edilebilir. Fakat aracınızın kasko sigortası olması, aracınıza trafik sigortası yaptırmamanız anlamına gelmez. Zorunlu olan araç sigortası, trafik sigortasıdır. Kasko sigortası ise, kendinizi garanti altına almak için amaçlanan ve zorunlu olmayan bir sigortadır.