Kaza bu ne zaman nerede olacağı belli olmaz. Siz güvenli olur diye aracınızı otoparka bırakırsınız döndüğünüzde bir bakarsınız aracınıza birileri çarpmış. İçinizi rahatlatır mı bilemeyiz ama bu tür kazalar sadece sizin başınıza gelmiyor. Araç sahiplerinin en sık karşılaştığı durumlardan biri park halindeki araçlarına çarpılması, hasar verilmesi. Bu durumu acelecilik, acemilik veya yer darlığı ile açıklamak mümkün. Siz nasıl açıklarsanız açıklayın otoparkta bir kazaya karışmanız, akan trafikte bir kazaya karışmanız kadar olası. Otopark sorumlulukları otopark yönetimine, site yönetimine veya otopark görevlisine yüklense de hasar meydana geldikten sonra öncelikli konu aracın tamir edilip bir an evvel kullanılabilir hale gelmesi oluyor. Bu durumda konu mahkemelerden önce sigorta firmalarının devreye girmesini sağlıyor. Kaza yapan taraf siz iseniz hiç trafik sigortanızdan medet ummayın. Kaskonuzu yaptırmadan değil trafiğe çıkmak aracınızı otoparka bile bırakmayın.

Trafik Sigortası Otoparkta Duran Aracın Hasarını Karşılar mı?

Birçok araç sahibi trafik dışında kalan alanlarda meydana gelen kazalarda ne yapması gerektiğini bilmez. Halbuki hasar anında ne yapmanız gerektiğini bilmek hasarın daha hızlı karşılanmasını sağlar. Mesela trafiğe kapalı alanda meydana gelen kazalarda oluşan hasar Zorunlu Trafik sigortanız tarafından karşılanmaz. Bu nedenle böyle bir beklenti içine girmeyin. Trafiğe kapalı alanlarda yaşanan kazalarda hasar ödemesi alabilmek için ilk adım mutlaka kasko sigortası yaptırmak. Araç kasko sigortası sizi çok sayıda tatsız durumdan kurtarabilir.

Trafik dışı bir alan olan otoparkta meydana gelen böylesi kazalarda ne yapmak gerekir? Hasar anında kaza tespit tutanağının doğru bir şekilde tutulması zararın kasko üzerinden karşılanabilmesi için gerçekten önemli. Aracınızın kaskolu olduğu kabul edersek, hasar veren kişi olay yerindeyse karşılıklı olarak kaza tespit tutanağı imzalayabilirsiniz. Aracnıza zarar veren kişinin kim olduğunu tespit edemediyseniz en yakın polis karokoluna gitmeniz gerekir. Sonra gelsin kamera kayıt incelemeleri, ifade işlemleri… Genelde otoparkların kameralarla kayıt altına alındığını düşünürsek bu süreç sizi pek yormayabilir.

Kasko sigortası yaptırmış olmanın yanı sıra bu tarz durumları öngörerek kasko paketinizi seçmeniz de önemli. Sonuçta siz de park halindeki bir araca çarpabilir, otoparkta manevra yapayım derken bir aracı boydan boya çizebilirsiniz. Türkiye Sigorta Birliği tarafından hayata geçirilen uygulama ile kasko paketleri bir standart altında toplandı. Artık farklı farklı isimler altında satışa sunulan kasko paketleri yok. Sigorta firmaları dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko ve tam kasko olmak üzere 4 farklı sigorta ürününü sigortalılara sunuyor. Paketlerin ismi aynı olsa da kapsadıkları hizmetler firmadan firmaya farklılık gösteriyor. Eğer otoparka emanet ettiğiniz veya park ettiğiniz aracınızın giriş – çıkış ve manevraları esnasında çarpma ve çarpılma sonucu meydana gelebilecek maddi zararları teminat altına almak istiyorsanız ek teminatlara dikkatlice bakmanızı öneririz. Elbette Kasko fiyatları almak istediğiniz hizmete ve ek hizmetlere göre değişiklik gösteriyor. Uygun fiyata ve doğru kapsamda bir kasko paketi belirlemek için firmaların internet sitelerine göz atmanız önemli. En uygun kasko fiyatı için ise birden fazla firmanın internet sitesinde teklif formu doldurma zahmetine girmeniz gerekiyor.

En yenilikçi anlayışa sahip sigorta şirketlerinden Unico Sigorta da bu paketleri sunan firmalardan biri. Kaskoya yeni bir bakış açısı getiren UniKasko’da her ihtiyaca göre düşünülmüş teminatları kolayca görebilir, kasko fiyat teklifi al butonunu tıklayarak kasko bedeli fiyat teklifinizi alabilirsiniz. En yeni kasko Unikasko’yu Unico Sigorta sitesinden inceleyerek, ihtiyacınıza uygun paketi belirleyebilir, dilediğiniz teminatları paketinize ekleyebilirsiniz. Unikasko’da kasko bedeli aylık olarak ödenir, böylece kredi kartınızın limiti bloke edilmez. Kasko teklifi alarak araç sigortanızı ertelemeden yaptırabilirsiniz.