“Trafik kazaları” denince akla ilk gelen seyir halinde meydana gelen kazalar oluyor. Ancak, uslu uslu bir kenarda park halinde araç da aynı oranda talihsiz durumlarla karşılaşabiliyor. Üstelik park halinde meydana gelen kazalarda her zaman için aracınızı uzun süreli olarak bırakmış olmanız gerekmiyor; sapasağlam bıraktığınız aracınıza sadece birkaç dakika içinde bile yabancı bir şahsın zarar vermesi ya da başka bir aracın sizinkine çarpması mümkün olabiliyor. Peki, aracınız park halindeyken başına bir şey gelirse ne yapmalısınız? Hemen anlatalım!

Prosedürü Uygulamak İçin Tutanak Tutmak Şart!

Unutmayınız ki hukuki prosedürler hiçbir zaman için sözlü olarak işlemez. Yazılı, görsel ve olaya ilişkin doğru bilgilendirmenin bulunduğu evrakı mutlaka edinmeniz gerekir. Bu yüzden her durumda tutanak tutmanız gerekiyor. Aksi halde, trafik sigortası ya da kasko size hasarın tazmini konusunda yardımcı olamıyor.

Aracınıza bir şahsın zarar verdiği durumlarda ve aracınızda hasara sebep olan diğer aracın sürücüsü alkollü ya da ehliyetsiz olduğu durumlarda polis çağırarak zabıt tutturmanız daha sağlıklı oluyor. Fakat, kaza başka bir aracın park halindeki aracınıza çarpması sonucu meydana gelmişse o zaman diğer aracın sürücüsü ile karşılıklı olarak “maddi hasarlı trafik kazası tutanağı”nı polis çağırmadan düzenleyebilirsiniz.

Aracınıza vuran kişinin trafik poliçesini doğru bir şekilde yazmalısınız. Ayrıca, ehliyet fotokopisini almanızda da fayda var.

“Ama ben hatalı park etmişim?” diye de durumu sineye çekip başınızı taşlara vurmayın. Şunu hemen belirtelim ki hatalı park böyle durumlarda kazaya etken bir sebep olarak görülmez. Sizin hatalı park etmeniz sadece trafik kuralları ihlaline giriyor ve bu açıdan değerlendirmeye alınıyor. Ama kazadan ötürü sorumlu tutulmuyorsunuz.

Hasarın Tazminini Nasıl Sağlayacaksınız?

Her durumda gerekli olduğu gibi park halindeki aracınızın da bir kazaya karışması durumunda yapmanız gereken ilk iş araç sigorta şirketini en kısa sürede bilgilendirmektir. Hasar tazminini aracınıza çarpan kişinin zorunlu trafik poliçesinden karşılayacaksanız 5 iş günü içinde, karşı tarafın anlaşmalı olduğu sigorta şirketine hasar ihbarında bulunmanız gerekiyor.

Eğer varsa araç kasko kapsamında karşı tarafa ait bilgilerin bulunduğu tutanak sayesinde kasko yaptırmış olduğunuz şirket de karşı tarafın trafik sigortası ya da kaskosundan aracınızın hasarını tahsil edebiliyor. Tahsil edilecek ücretler ise ekspertiz raporlarına göre belirleniyor.

İlgili sigorta şirketinden aracınıza en yakın noktada bulunan anlaşmalı servisleri de öğrenerek aracınızı size uygun bir servis noktasına götürebilirsiniz. Tutanak haricinde görsellerin önemini de aklınızda tutmanızı öneriyoruz. Olay yerinde çekeceğiniz, hasarın ne olduğuna dair fotoğraflar sigorta şirketlerinin hasarı değerlendirmesinde etkin bir rol oynuyor.

Kazanın Faili Meçhul Olursa Ne Yapacaksınız?

Kazayı yapanın kim olduğunu bilmiyorsanız da endişe etmenize gerek yok. Kusurlu tarafın ortadan kaybolması hasarınızın tazmin edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Yapılması gerekenler açısından işleyecek olan prosedür çok fazla değişmiyor.  Sadece ek olarak yapmanız gereken bazı şeyler oluyor.

Kazaya sebebiyet veren aracın ya da şahsın ortada olmaması halinde polis olay yerine gelmediği için iş başa düşüyor ve sizin biraz dedektiflik yapmanız gerekiyor. Öncelikle etrafta bir görgü tanığı olup olmadığını araştırın. Olaya tanıklık etmiş olan kimseyi bulamazsanız etrafta aracınızı gören bir güvenlik kamerası olup olmadığına bakın. Eğer varsa kameranın kaydettiği görüntülerin bir kopyasını almanız gerekiyor. Bu kaydı ve kazanın gerçekleştiği tahmini saat dilimini hasar tazmini için sigorta şirketine vereceğiniz tutanağa eklemeniz gerekiyor.

Elinizde hiçbir kanıt olmaması ve kazayı gerçekleştireni bulamadığınız durumda dedektiflik kariyerinize son vermeniz ve en yakın polis karakoluna gitmeniz gerekiyor. Burada ifade vererek polis tarafından tutanak tutturmalısınız. Bu tutanakta karşı tarafın kusurlu olduğunun belirtilmesini mutlaka istemelisiniz. Eğer aracınızdaki hasar küçük çapta ise bir beyan da yazabilir ve 5 iş günü içerisinde ihbarda bulunabilirsiniz.

Park halindeyken meydana gelen kazalarda yasal yollardan haklarınızı bilmek ve hızla uygulamaya koymak sizin için en iyisi olacaktır. Bunun yanı sıra, araç kasko sigortası yaptırarak işinde uzman kişilerle her türlü kazaya karşı önlem almanız daha iyi sonuçlar verecektir. Hatırlatmakta fayda var ki kasko bedeli birçok kazanın maddi bedelinden çok daha düşük oluyor.

İçinizden bir ses size, “uygun bir kasko teklifi al” diyorsa, size en yakın Unico Sigorta acentesini ziyaret edebilirsiniz.