Kasko mu, Trafik Sigortası mı?

Trafik sigortası ve kasko, birbirini tamamlayan ancak içerikleri zaman zaman karıştırılan iki farklı sigorta türüdür ve aralarında bazı farklar vardır. Her iki sigorta türünün farklılıklarını genel olarak bilmeniz ve sigorta şirketlerinin kasko teklifini bu doğrultuda değerlendirmeniz uygun olabilir.

       1. Kasko İsteğe Bağlı, Trafik Sigortası Zorunludur

Trafik sigortası, aracınızla trafikte seyir halindeyken diğer kişilere karşı oluşacak sorumluluklar açısından maddi teminat sunarken, kasko sizi ve aracınızı güvence altına alır. Bu bağlamda trafik sigortası yaptırmanız zorunlu tutulurken, kasko isteğinize bağlı olarak yapılır.

       2. Kasko ve Trafik Sigortası’nın Teminat Verdiği Riskler Farklıdır

Herhangi bir trafik kazasında trafik sigortası, karşı tarafın hasarını karşılar ancak aracınızda meydana gelebilecek herhangi bir hasarı ya da oluşabilecek tedavi masraflarını karşılamaz. Eğer aracınız kaskoluysa, kasko şirketi, kaza durumunda ortaya çıkan hasarı karşıladığı gibi sağlıkla ilgili tüm masrafları da karşılar. Bunun yanı sıra deprem, çalınma, terör, su baskını, yangın ve benzeri durumlarda, poliçedeki limitler ölçüsünde mağduriyetinizi de giderir.

      3. Her İki Ürünün Teminat Limitleri Farklıdır

İki sigortanın riskleri karşılama limitleri de farklılık gösterir. Zorunlu trafik sigortasının limitlerini her yıl devlet belirleyip bu limitler sabit tutulurken, kasko poliçesinin içerdiği teminatlar sabit olmaz. Aracınızın kasko sigortası, yetkili kuruluş tarafından belirlenen fiyat üzerinden hesaplanır ve araç perte çıkarsa, ödeme de bu bedel üzerinden yapılır. Trafik sigortası; kaza, yaralanma ve ölüm halinde belirtilen limitler dahilinde ödeme yapar fakat bu limitler aşılırsa, kalan miktarı kendiniz ödemek durumunda kalırsınız. Kasko yaptırırken özel teminatlara dahil olursanız, yüksek zarar durumundaki limit aşımında bile cebinizden asgari düzeyde para çıkar ve masrafların çok büyük bir kısmını kasko karşılar.

Trafik sigortası ve kasko arasında fiyatlama sistemlerinde de farklılıklar vardır. Trafik sigortası primleri tavan fiyat uygulamasını esas alarak serbest tarife usulüne göre yapılır ve devletin belirlediği teminat limitleri üzerinden gerçekleştirilir. Farklı sigorta şirketleri de aynı riske, aynı limitler dahilinde farklı trafik sigortası teklifleri sunabilir. Kasko bedeli; araba modeli, istenen teminat çeşidi ve rayiç bedele göre değişiklik gösterir.

     4. Kasko ve Trafik Sigortasının Fiyatları Birbirinden Farklıdır

Trafik sigortası fiyatları ve kasko fiyatları birbirinden farklıdır. Kaskonun koruduğu teminatlar ve karşıladığı zararlar, trafik sigortasına oranla daha kapsamlı olduğu için kaskonun fiyatı, trafik sigortasına nispeten daha yüksektir.

     5. İndirim Süreçleri ve Yapısı Değişkendir

Trafik sigortası ve kaskonun indirim süreci ve yapısı da çeşitlilik gösterir. Aracınızla hiçbir kazaya karışmadıysanız, trafik sigortası da kasko da, size indirimler sunar. Trafik sigortasındaki hasarsızlık indirimi %20 civarındayken, kaskodaki oran %60 oranına kadar çıkabilir. Ayrıca kasko teklifi alacağınız sigorta şirketleri size özel indirimler de uygulayabilir. Böyle bir durumda ödeyeceğiniz meblağ çok daha düşük olur.

Tüm bu maddeler göz önüne alındığında zorunlu sigortaya ek olarak yaptırılan kasko, size külfet getirmekten ziyade, seyir halinde ya da durağan haldeyken karşılaşabileceğiniz durumlara karşı maddi olarak korunmanızı amaçlar. Trafikte yaşayabileceğiniz olumsuzluklara karşı önlemlerinizi eksiksiz bir şekilde almak arzusundaysanız, yolunuza, Unico Sigorta’nın kasko ürünlerinden biriyle devam edebilir, geleceğe daha da güvenle bakabilirsiniz.