Trafik kazaları, herkesin başına gelebilir ve siz zarar görmeseniz dahi başka insanlar zarar görebilir. Zorunlu Trafik Sigortası, adı üzerinde zorunlu olarak yaptırılır ve başkalarına verilen zararları karşılar. Bazı sigorta şirketleri ambulans, çekici ya da hukuki harcamaları da dahil etse de, trafik sigortası şartları aşağı yukarı her şirkette aynıdır. “Trafik sigortası neleri kapsar?” sorusunun yanıtı, sigortanın kapsam dahilinde veya kapsam dışında olan kriterlerini öğrenmek açısından ‌önemlidiir. Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur, ancak sigorta şirketi her durumda masrafların tümünü karşılama yükümlülüğüne sahip değildir. Trafik sigortası şartları, ana hatlarıyla şirketten şirkete değişmez. Ancak sigorta şirketleri, trafik sigortası teklif metinlerinde ek avantajlar ve ekstra hizmetler sunabilirler. Trafik sigortası fiyatları da sunulan ekstra hizmetlere göre artış gösterebilir.

Trafik Sigortasız Yola Çıkan Araç Bağlanır

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçların trafiğe çıkması da mümkün olmaz. Trafik kontrolleri sırasında yapılacak olası bir trafik sigortası sorgulama işlemi sonucunda sigortası olmadığı anlaşılan araç, hemen bağlanır ve trafikten men edilir. Trafik sigortası olmayan araçların karıştığı kazalarda ödeme yapılması mümkün değildir. Araç sahiplerinin mutlaka trafik sigortası yaptırması, süresi dolduysa sigortasını yenilemesi gerekir. Hiçbir koşulda sigortasız araçla trafiğe çıkılmamalıdır.

Sadece Karşı Tarafın Hasarını Karşılar

Trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılarken, sürücünün kusur oranına göre miktar belirler. Daha doğru bir ifadeyle sigorta şirketleri, müşterileriinin kusuru oranında karşı tarafın maddi manevi kayıplarını giderir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgilere ‌Unico Sigorta sayfasından ulaşılabilir. Neleri kapsamadığına gelince, eğer kazanın ikinci bir tarafı yoksa, yani kazaya karışan ikinci bir araç yoksa trafik sigortası devreye girmez. Bir duvara çarptığınızda veya park ederken aracınız hasar gördüğünde trafik sigortasının ödeme yapması söz konusu değildir.

Zarar Gören Eşyaların Hasarı Karşılanmaz

Trafik sigortası yapısı gereği araç ve araçtaki insanlar ile ilgilenir. Araçta veya araca bağlı römork gibi araçlarda bulunan eşyalarda oluşacak hasarı tazmin etmez. Çalınan, gasp edilen araç bir kazaya karışırsa ve başkalarına zarar verirse sigorta şirketi ödemede bulunmaz. Bir hız yarışına girip kuralları ihlal ederken kaza yapılırsa da, şirket bu zarara karışmaz. Kaza esnasında araçta bulunan patlayıcı, parlayıcı maddeler nedeniyle oluşan zararlar da sigorta kapsamı kalır.

İşletilmeyen Araçlara ‌Kapsam Dışı Kalır

Kaza sonucu uğranılan manevi zararlar da hukukun konusu olarak tazminata yol açabilir. Ancak sigorta şirketleri, oluşacak manevi zararlar ile ilgilenmezler. Aynı şekilde işletilmeyen araçlar da trafik sigortasının kapsamı dışında kalır. Park etmiş, içinde sürücünün olmadığı araçlar bir kazaya karıştığında, karşı tarafta oluşacak zararlar karşılanmaz. Ancak kazayı yapan taraf, karşı tarafın kazaya neden olduğunu kanıtlanırsa; zararını sigorta şirketinden alabilir.

Güvenilir Bir Trafik Sigortası İçin Ne Yapmalıyım?

Online sigortacılığın da gelişmesi ile sigortacılık sektörü, ciddi bir rekabete sahne olmaya başladı. Bu rekabet, tüketiciler için fiyat konumlandırması açısından fayda sağlasa da güvenilirlik bakımından bazı tehditler oluşturuyor. Tüketicilerin sigorta şirketlerine karar vermeden önce; ihtiyaç duydukları her an sigorta yetkilisine ulaşıp ulaşamadıkları, hasar durumunda gereken hizmetin kendisine ulaşma hızı, hasar ödemenin hızlı yapılıp yapılmadığı gibi konulara dikkat etmeleri gerekiyor.

“Trafik sigortası neleri kapsar?” sorusuna daha ayrıntılı yanıtlar almak ve trafik sigortası şartları ile ilgili bilgilenmek için ‌Unico Sigorta sayfasını ziyaret edebilir, 0850 222 28 00 ‌Unico Sigorta Müşteri Hizmetleri’nden size en uygun trafik sigortasını öğrenebilirsiniz. Ayrıca trafik sigortasına ek olarak kapsamlı bir araç kasko sigortası yaptırmak isterseniz, kasko sigortası ve ‌UniKasko ile merak ettiğiniz tüm bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.