Yaz aylarının gelmesi ile birlikte hemen hemen herkes için araba yolculukları sıkıntılı bir hale geliyor diyebiliriz. Aracınıza ilk bindiğinizde sıcaktan eriyecek gibi görünen direksiyonu tutabilmek için bile dayanıklı olmanız gerekir. Özellikle sıcaklıkların normalin üstünde yaşandığı şehirlerde yaşıyorsanız aracınızı serin tutmak için her türlü önlemi almaya çalıştığınızı tahmin edebiliyoruz. Yaz tatilinin de başlaması ile birlikte ailece çıkmaya planladığınız araba yolculuklarından gözünüz korkmasın! Sıcak havadan hem aracınızın hemde sizin korunmanız için yaz mevsiminde araç kullanımı sırasında sıcak havadan kurtulmanın pek çok yolu bulunuyor.

Gölge Bulmaya Çalışın

Ne yazık ki her binanın kapalı otoparkı bulunmuyor. Sizin de evinize geldiğiniz zamanlarda aracınızı park edebileceğiniz bir kişisel kapalı otoparkınız bulunmayabilir. Ancak bu arabanızı sıcaktan koruyamayacağınız anlamına gelmiyor. Evinizin yakınlarında sabah güneşini de düşünerek gölge olarak kalabileceğiniz bir park alanı bulmanızı öneririz. Böylece hava her ne kadar sıcak olursa olsun güneş ışınlarının direkt olarak aracınıza yansıyıp ısı birikimine sebep olmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca bu önerimiz sadece eviniz için geçerli değil. Her sabah gittiğiniz ofisinizde kapalı otoparkı bulunmayabilir. Sabahtan akşama kadar aracınızı güneş ışınlarına maruz bırakmamalısınız.

İş yerinizin yakınlarında gölge bir park alanı bulabiliyorsanız oraya park etmenizi öneririz. Ancak böyle bir imkanım yok diyorsanız da aracınızı temin edebileceğiniz bir branda ile örtebilirsiniz. Fakat branda konusunda cimri davranmamalısınız. Ucuz fiyatlara aldanarak alacağınız brandanın içeriği naylon olabilir. Naylon içerikli branda aracınızı güneş ışınlarından korumak yerine daha da ısıtabilir. Bu nedenle branda konusunda hassas davranmanızı ve güvenli bir yerden satın almalısınız.

Araç Yağınızı Kontrol Edin

Yaz mevsimlerinde aracınızı ısınmasına neden olan pek çok çevre faktörü olduğu gibi aracınızdan kaynaklanabilecek faktörlerde bulunuyor. Aracın içinde oluşan teknik arızalar, yaz mevsimi ile birleştiği zaman işin içinden çıkılamaz ve bu durum araç muayene servislerine gitmek ile son bulur. Umulmadık zamanlarda bu tarz bir durum ile karşılaşmamak için sık sık aracınızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin aracınızın yağ miktarını sık sık kontrol etmelisiniz. Aracınızda bulunan yağ sürtünmeye engel olur ve bu yağ azaldığı zaman sürtünme artar. Bu artan sürtünme motor ısısını yükseltir ve bu da araçta hararet oluşmasına sebep olur. Özellikle yaz aylarında bu hararet ile karşı karşıya kalmamak için sık sık araç yağınızı kontrol etmenizi öneririz.

Aracınızı Hazırlayın

Her aracın kliması olmasına rağmen aracınıza biner binmez aracın hemen soğuması imkansızdır. Aracınızın istediğiniz serinliğe ulaşması için yaklaşık olarak 9-10 dakika geçmesi gerekir. Eğer acilen yola çıkmanız gerekmiyorsa bu süre zarfında sıcaktan bunalmamak için aracınıza binmeden bir 5-10 dakika önce aracınızı çalıştırıp klimayı açmanız da bir alternatif olabilir. Bu önerimiz her zaman için mümkün olmasa da çoğu zaman işe yarar.

Doğal Ferahlatıcılar

Yazın araç içindeki sıcak havadan kurtulmanın en önemli yolu klima olsa da yüksek derecelerde çeşitli nedenlerden dolayı klima dahi yeterli olamayabilir. Bu durumda doğal bitkiler serinlemeniz için size yardımcı olabilir. Yeryüzünde doğal ferahlatıcı niteliğinde pek çok bitki bulunuyor. Bunlar nane, lavanta, limon, papatya, portakal, okaliptüs ve hint defnesi olarak sıralanabilir. Aracınızda sizi yaz aylarında bunalmaktan kurtarabilecek olan bu bitkilerden üretilen kolonya yada oda spreyi bulundurabilir ya da aracınıza binmeden önce ensenize ve bileklerinize bu bitkilerin yağlarını sürebilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse yaz mevsiminde araç kullanımı sırasında sıcak havadan kurtulmanın pek çok yöntemi bulunuyor. Sizde bu yöntemleri göz önünde bulundurarak daha rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilirsiniz. Ancak bu önerilerimizin haricinde aracınız güneş ışınlarına maruz kaldığı için çeşitli teknik sıkıntılarla karşı karşıya gelebilir. Bu gibi teknik sıkıntılara karşı maddi ve manevi zarara uğramamak için önerilerimizi dikkate almanız faydalı olacaktır. Öte yandan aracınıza kasko sigortası yaptırarak aracın kazaya karışması ile oluşabilecek hasarları teminat altına alabilirsiniz. Bu ve buna benzer pek çok yardım için bir Unico Sigorta acentesini ziyaret edebilirsiniz. Böylece uzmanlar ile iletişime geçebilir ve kasko bedeli ne kadar öğrenerek uygun kasko teklifi opsiyonları alabilirsiniz.