Her otomobil tutkunu, içinde uzun uzadıya araba sahnesi geçen filmleri ya da doğrudan araba odaklı filmleri heyecanla izler. Hatta öyle filmler vardır ki arabalarla ilgisi olmayanları bile otomobil meraklısına çevirebilir. Dünden bugüne çekilen yüzlerce film arasından öne çıkıp zihinlerimizde yer etmiş en iyi araba filmleri de işte böyle yapımlardır. Dilerseniz gelin bu filmlerden bazılarına birlikte bakalım.

1. The Car

Araba filmleri sersine The Car ile başlamak en iyi seçenekti, biz de öyle yaptık. Aksiyon, korku, gerilim türündeki 1977 yapımı film, şık ve siyah renkli bir otomobilin, Utah’taki küçük bir kasabada terör estirmeye başlamıştır. Saf kötülüğün ele geçirdiği otomobili durdurmayı başaracak tek kişi ise şeriften başkası değildir. 84 milyon dolarlık bütçeyle çekilen yapımda “The Car” esasında 1971 model, Lincoln Continental Mark III’tü.

2. The Transporter

Aksiyon, suç, gerilim türündeki 2002 yapımı filmin başrolünde, Frank Martin rolüyle Jason Statham var. Frank, filme de adını veren “taşıyıcılık” işini yapıyor ve geçimini böyle sürdürüyor. Ancak taşıması gereken bir paket, hayatını baştan aşağı değiştiriyor. 21 milyon dolarlık bütçeyle hazırlanan filmde Statham’ın kullandığı otomobil, filme özel üretilen manuel vitesli BMW 850CSi E31’di.

3. Gone in 60 Seconds

Yine aksiyon, suç, gerilim türündeki 2000 yapımı filmin konusu, emekli bir araba hırsızının sektöre geri dönmesi ve kardeşini kurtarmak için ekibiyle birlikte bir gecede 50 tane aracı çalmaya çalışmasını ele alıyor. Nicolas Cage ve Angelina Jolie’nin başrollerini paylaştığı film 90 milyon dolarlık bütçeyle hazırlanmış. Çalınan 50 aracı takma isimleriyle birlikte sıralamak isterdik ama aralarından birini söylesek sanırım yeterli olur: 1950 model Mercury Custom.

4. Mad Max: Fury Road

Rotayı aksiyonla birlikte bilim kurguya çevirelim ve 2015 yapımı filmin konusundan kısaca bahsedelim. Acı dolu geçmişinden bir an olsun uzaklaşamayan Mad Max, yaşadıkları yerin yöneticisi olan Immortan Joe’dan kaçan Furiosa ve takipçilerinin arasına katılır, zorlu mücadele böylece başlar. Filmde özel yapım çok sayıda araç vardı, bunlardan biri de Joe’nunkiydi. Gigahorse isimli araç, ilintilenmiş iki adet Chevrolet 502 V8 motoruyla hazırlanmış. Unutmadan, filmin 150 milyon dolarlık bütçeyle çekildiğini de ekleyelim.

5. Taxi Driver

Kült araba filmleri arasında bulunan 1976 yapımı Taxi Driver, suç ve dram ağırlıklı bir film. Zihinsel açıdan çok iyi durumda olmayan bir taksi şoförünün, sıra dışı olayların içine girmesini konu alan filmin başrolünde oynayan Robert De Niro, rolüne hazırlanmak için bir ay boyunca günde on beş saat süreyle sürücülük yapmış. 1.8 milyon dolarlık bütçeyle çekilen filmde De Niro’nun kullandığı taksi aracı ise 1967 model Checker Marathon.

6. Rush

Formula 1 yarışlarını yakından takip edenlerin hayranlıkla izleyecekleri 2013 yapımı Rush; aksiyon, dram ve biyografi türünde. 1970’lerdeki azılı iki rakip olan James Hunt ile Niki Lauda arasındaki çekişmeyi konu edinen filmin başrol oyuncularının gerçek Formula 1 araçlarını kullanmalarına izin verilmemiş. Bunun yerine Formula 3 araçlarına F1 görünümü kazandırılmış. Film, 38 milyon dolarlık bütçeyle çekilmiş.

7. Thelma & Louise

Suç, macera, dram türündeki 1991 yapımı filmin konusu, iki iyi arkadaşın suç nedeniyle polis tarafından aranmaları etrafında şekilleniyor. 16.5 milyon dolarlık bütçeyle çekilen filmde yoğun şekilde araba sahneleri var ve başrol oyuncularının kullandıkları araç 1966 model Ford Thunderbird.

8. The Fast and the Furious

Bir fenomene dönüşen ve her yeni filmiyle milyonlarca izleyiciyi sinemaya çekmeyi başaran araba filmleri serisinin 2001 çıkışlı ilk yapımı; aksiyon, macera ve gerilim türünde.

Birtakım suçları araştırmak üzere sivil polis olarak görev yapan Brian O’Conner rolündeki Paul Walker, kendini devasa bir çıkmazda bulur. Tamamen arabalar üzerine kurulu olan filmde 1500’den fazla araba kullanıldığını söylesek, galiba yeterli olacaktır. 38 milyon dolarlık bütçeyle hazırlanan filmin devam filmlerinin çekimleri devam ediyor