Gün içerisinde ulaşım açısından size oldukça kolaylık sağlayan aracınızın sizin için önemi hayatınızda büyük bir yere sahip. Değer verdiğiniz ve koruma altına almak istediğiniz aracınızı kasko sigortası ile garanti altına alarak olası bir kazaya karşı önlem almanız sağlanıyor. Yaptıracağınız kasko sigortası ile aracınızın yanı sıra kendinizi de garanti altına almanız hedefleniyor.

Kasko Nedir?

Kasko, aracınızdaki olası bir hasarı teminat altına almak için yapılan bir sigorta türü. Kasko sigortası; karşı araçtaki hasar için değil, poliçenizde yer alan sigortalı aracınızın hasarının teminatı için yapılıyor.

İsteğe bağlı yapılan kasko sigortası, aracınızın sizin iradeniz dışında herhangi bir motorlu ya da motorsuz kara araçları tarafından hasara uğraması durumunda, yanması, çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi gibi durumlarda tarafınıza tazminat ödenmesini gerçekleştirmek için yapılıyor. Bu ana teminatlar haricinde, poliçenize ekleyeceğiniz ek teminatlar ile kasko sigortanızı genişletmeniz mümkün.

Kasko Ne İşe Yarar?

Kaskolu aracınız ile gerçekleştireceğiniz olası bir kazada yara almanız halinde, tedavi masraflarınız kasko şirketiniz tarafından karşılanıyor. Gerçekleştirdiğiniz kazada daimi sakatlık yaşamanız durumunda ise kasko şirketi tarafından tazminat alma hakkına sahip olursunuz. En kötü durum olarak kazada ölmeniz halinde ise ailenize yani mirasçılarınıza tazminat veriliyor.

Kasko sigortasında, aracınızın olası bir kaza sonucu zarar görmesi durumunda, hasarın gerçekleştiği günden itibaren 5 iş günü içerisinde gerçekleşmiş olan kazayı sigortacıya bildirmeniz gerekiyor. Sigortacı ise ilgili belgelerin kendisine teslim edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde hasar ve tazminat miktarı hakkında gerekli bilgiyi size bildirmekle görevli.

Kasko Poliçesi Başka Birisine Aktarılabilir mi?

Kasko poliçesi sizin ile sigorta şirketi arasında düzenlen bir sözleşmedir. Yapılan poliçe sözleşmesi size özel olduğu için, aracın sahibinin değişmesi durumunda yeni sahibine aktarılamıyor. Böyle bir durumda tarafınıza ait poliçe iptal edilerek, sigortada olan işlememiş günlerin primi, gün esası temel alınarak size geri iade ediliyor. Yani, araç sahibi değiştiği takdirde kasko poliçesinin yeni sahibine aktarılması mümkün değildir. Fakat aracın yeni sahibi, istediği zaman yeniden bütçesine en uygun kasko teklifi alarak sigorta yaptırabiliyor.

Kasko Fiyatları

Kaskonuzu satın almadan önce size ve aracınıza en uygun kasko için, kasko hesaplama işleminin yapılması gerekir. Kasko fiyatları aracınıza ve ödeme türünüze göre değişkenlik gösterdiğinden, size özel olarak ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun olan bir teklif kasko sorgulama ile yapılıyor. Yaptıracağınız kasko sigortasını peşin olarak ya da taksitli olarak ödemeniz mümkün. Ödemesini gerçekleştirdiğiniz kasko sigortanızın kasko hesaplama başlangıcı peşinatın ödendiği gün geçerli oluyor.

Kasko sigortası hesaplamada belli başlı kriterler aracılığıyla net bir fiyat elde etmenize imkan sağlanıyor. Bunlar; aracınızın üretim yılı, aracınızın markası ve aracınızın modeli, aracınızın daha önce kaza yapıp yapmadığı ve poliçenizi yenileme zamanı gibi kriterleri içeriyor. Bu kriterler göz ününde bulundurularak size en uygun kasko fiyatları teklif ediliyor. Aracınızın halihazırda bir yıldan fazla süredir kaskosu olması ve aracınızın bir yıldan fazla herhangi bir hasar almaması durumu, indirimli kasko teklifi almanızı sağlıyor. Kasko sigortasında yıl süresi ne kadar fazla olursa indirimde de artış oranı o kadar fazla oluyor.

Gün geçtikçe nüfus oranının artması ve bunun sonucu olarak trafiğin de gittikçe yoğunlaşması göz önüne alınarak, ülkemizde çok fazla trafik kazası olduğunu söylemek mümkün. Olası bir kazaya karşı aracınıza kasko sigortası yaptırmak sizi hem maddi açıdan hem de kendinizi ve ailenizi güvence altına alması açısından oldukça önemli.