Motosikletler, kullanıcıları tarafından bir kültür haline gelmiş durumda. Tutkunlarının yaşam tarzı haline getirdiği motosikletler, onlar için bir araçtan daha fazlası. Trafik yoğunluğundan etkilenmeden, özgürce ve rüzgarı hissederek seyahat etme kültürünü yaşatan motosiklet sürücüleri, aslında göründüğü kadar cesur olmayabilirler. Çünkü pek çok motosiklet tutkununun bir zamanlar motosiklet korkusu yaşadığı doğrudur. Ve pek çok motosiklet sürücüsü adayı bu korku yüzünden motosiklete binemeyecek durumda. Peki motosiklet korkusu nasıl yenilir?

Bilinçsizce Motosiklete Binmeyin!

Aslında hayattaki her durumda ilk ihtiyaç duyulan şey bilgidir. Aynı şey motosiklet için de geçerlidir. Motosiklet serüveniniz bir motosiklet almakla kalmasın. Bineceğiniz motosiklet ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenin. Bineceğiniz aracı tanımak, korkunuzu yenmenin en etkili yollarından birisidir. Hem motor hakkında hem de sürücülük hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunuzda korkulacak hiçbir şey kalmaz.

Motosiklet Sürmeyi Gerçekten Öğrenin!

Bir sürücü kursunda edindiğiniz bilgilerle sınav geçip ehliyet sahibi olmanız sizi gerçek bir motosiklet sürücüsü yapmaz. Daha kapsamlı bir eğitim almalısınız. Ehliyet almadan önce ya da sonra size faydalı olacağını düşündüğünüz bir kursa yazılın ve eğitimlerini aksatmadan tamamlayın. Motosiklet kullanmayı bilen motosiklet sürmekten korkmaz.

Özgüveninizi Tazeleyin!

Korkuların pek çoğu kendine güvenmeyen insanlarda görülür. Özgüveni zayıf olan kişiler birçok şeyden korkacağı gibi motosiklete binmekten de korkar. Motosiklet sürücülüğüne giden yolda adımlarınızı kendinize güvenerek atın. Özgüveniniz korkunuzu yenecektir. Kendinize güvenerek bindiğiniz motosikleti sürerken daha fazla keyif alırsınız.

Motosikletinizle Tanışın!

Motosiklet seçerken sadece görüntüsü üzerinden karar vermeyin. Göze güzel görünen bir motosiklet belki de sizin daha fazla korkmanıza yol açar. Aldığınız motosikleti her yönüyle tanımalısınız. Parçaları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylece bir arıza durumunda korkup endişelenmenize gerek kalmaz. Çünkü motosikletinizi tanırsanız hangi arızada ne tepki vermeniz gerektiğini de bilirsiniz.

Nereye Gittiğinizi Bilin!

Pek çok motosikletçi özgür ruhlu olduğu için rota çizmeden kendini rastgele yollara atabilir. Siz de yapabilirsiniz elbette. Fakat motosiklet korkunuz varken daha çok rotalı sürüşleri tercih edin. Nereye gittiğinizi bilirseniz, korkacak bir şeyin olmadığını da bilirsiniz. Aksi halde korkunuz başka korkuları da doğurur ve yollar size eziyet gibi gelebilir.

Korkunuzun Kaynağını Bulun!

Uzmanlara göre korkuları yenmenin en kolay ve etkili yöntemi korkunun kaynağını bulmaktır. İçinizde motosiklet korkusu oluşturan ve psikolojik baskı yapan asıl sebebi bulmalısınız. Sizi korkutan şey iki tekerin üzerinde duracak olmanız mı, yoksa hızlı giden bir araca binmek mi? Trafiğe çıkmaktan ya da olası kazalardan mı korkuyorsunuz? Bu gibi soruların cevabını arayarak motosiklet korkunuzun kaynağına inebilir ve klasik “korkularınızın üzerine gidin” yöntemi ile korkunuzdan kurtulabilirsiniz.

Motosikletten mi korkuyorsunuz yoksa dönüşlerden mi?

Araştırmalara göre motosiklet korkusu olduğunu düşünen sürücülerin bir kısmının aslında dönüşlerden korktuğu görülmüştür. Motosikletin iki tekerli olması ve dönüşlerde yere biraz daha yaklaşıyor olmak sürücülerin düşme korkularını ortaya çıkarmaktadır. Siz de aradaki farkı bulun ve eğer manevralara karşı bir zaafınız varsa eğitimlerinizi artırın. Dönüşlerde vücudunuzu kontrol altında tutmayı bilmelisiniz. Bunun için de konsantrasyona ihtiyacınız var. Sakin ve rahat olmanız gerekiyor. Dönüş yaparken vücudunuzu germek yerine gevşetmeye özen gösterin. Böylece dönüşler çok daha kolay olacaktır.

Her zaman içinizde bir parça korku olsun.

Bir motosiklet sürücüsü elbette cesur olmalıdır. Fakat fazla cesaret pek çok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Hayatınızın geri kalanını da motosiklet sürücüsü olarak geçirmek istiyorsanız içinizde bir parça korku olmalı. Bu şekilde olası tehlikelere karşı içinizde tedirginlik oluşur ve tedbir almanız gerektiğini asla unutmazsınız. Özgür ruhlu, rahat, kendinden emin bir motosiklet sürücüsü olsanız bile temkinli olmanız her zaman faydalı olacaktır.