Bahara şirin kırmızı burunları, sulu sulu ve şiş gözleri, hırıltılı göğüsleriyle ‘Merhaba’ diyenler, evet siz, bahar alerjisi mağdurları! Herkesi bahar sevinci ve enerjisi kaplamışken bu coşkuya bir anlam veremeyip evden dışarı çıkmak istemeyenlerden misiniz? Polenin lafını bile duyunca tüyleriniz diken diken mi oluyor? Öyleyse hadi gelin, bu güzide mevsimle aranızı nasıl buluruz, az hasarla baharı nasıl atlatırsınız hep birlikte bir göz atalım:

Arabanıza binip, kendinizi kırlara bayırlara atmaya, çimenlerde yuvarlanıp, çiçeklerden taçlar yapmaya hazır mısınız? Evet, mevsimlerin en tatlısı, en mis kokulusu, en cıvıltılısı olan bahar tüm tazeliğiyle gelip, kapımıza dayandı bile. Baharın gelmesiyle, daha çok şenleneceğiz, tüm bahar klişelerini yerine getireceğiz ama bu olayı coşkuyla karşılayamayanlarımız da var.

Gerçekten Yaşadıklarınız Bahar Alerjisi Mi, Yoksa Soğuk Algınlığı mı?

Öncelikle şu bir gerçek ki, bahar alerjisi ilkbahar ve sonbaharda görülür, mevsim değişikliğiyle kaybolur. Bahar alerjisinde kaşıntı ön planda olup, üşütme, ateş gibi belirtiler görülmez ve haftalarca devam eder. Buna karşılık soğuk algınlığı en yoğun soğuk kış aylarında ortaya çıkar ve 5-6 gün içinde geçer.

Şimdi de bahar aylarında hangi önlemleri almalısınız, nelerden kaçınmalısınız onlara bir bakalım:

-Evet piknik yapmayı çok seviyorsunuz, mangal yakmak en büyük hafta sonu eğlenceniz. Hangimizin değil ki? Ama eğer bahar alerjiniz varsa buna kısıtlama getirmelisiniz. Mayıs-Temmuz ayı boyunca ağaç ve çayır polenleri artacağından özellikle kuru ve sıcak günlerde piknik yapmamaya özen gösterin.

-Mümkün olduğunca bol çiçekli yeşillik alanlardan uzak durun; bahçede, çayırda, çimende egzersiz yapmaktan kaçının. Eğer bunu yapamıyorsanız dışarı çıkarken mutlaka uzun kollu ve paçalı kıyafetler giyinmeye çalışın. Maske, güneş gözlüğü takmak da sizi polenlere karşı koruyacaktır. Burun deliklerinize ince bir tabaka halinde vazelin sürebilirsiniz. Bu, polenleri tutarak, burnunuzdan içeri girmesini engelleyebilir.

-Yeşilliklerin içinde geçirdiğiniz günün ardından dışarıdan evinize geldiğinizde bütün kıyafetlerinizi yıkayıp, duş almanız, saçınıza ve vücudunuza yapışmış polenlerden sizi korur.

-Rüzgarlı havalarda uçuşan çok fazla polen olacağından dışarı çıkmamaya özen gösterin.

-Arılar da sizin dostunuz değil, onlarla da çok samimi olmamalısınız. Arılar bahar ve yaz aylarında kırlarda ve ormanlık bölgelerde, mangal yapılan yerlerde, su kenarlarında yoğunlaşırlar. Özellikle arı alerjisi olanlar bu bölgelerden mümkün olduğunca uzak durmalı.

-Yazlığa gitmeden önce mutlaka evin iyice temizlendiğinden, yatak, yorgan ve çarşafların iyice havalandırılmış ve temiz olduğundan emin olun.

-Bahar aylarında, elbiselerinizin dışarıda değil, içeride kurutulmasına özen gösterin.

-Otomobil kullanırken de almanız gereken ufak önlemler var. Arabadayken aracınızın pencereleri ve havalandırmasını kullanmak yerine, klimayı açın.

Evde Hangi Önlemleri Almalısınız?

-Baharda artan alerjileriniz nedeniyle, hassaslaşan bünyeniz için evde de bir takım önlemler almalısınız. Öncelikle evinizin nem dengesi iyi ayarlanmalı. Çünkü küf ve bir takım mikroorganizmalar nemli ortamları sever.

-Ev, tüm tozlardan güzelce arındırılmalı. Özellikle uyuduğunuz odalar sık sık elektrik süpürgesiyle temizlenmeli. Ayrıca yatak odanızda fazla eşya tutmamaya özen gösterin.

-Çarşaf, yorgan ve yastık kılıflarınızı haftada bir değiştirmeye dikkat edin. Antialerjik yastık, yatak ve yorgan koruyucular kullanmaya özen gösterin.

-Ev kokuları da bünyenize iyi gelmeyeceğinden, bu tarz kimyasallardan, tiner, yağlı boya, naftalinden uzak durun.

-Polenler daha çok kuşluk vakti uçuşmaya başladıkları için gece yarısından sonra pencerelerinizi kapalı tutun.

-Filtrelerinin bakımlarının düzenli yapılması koşuluyla evde klima kullanabilirsiniz. Hava temizleyici “HEPA” filtrelerin kullanılması özellikle faydalı olacaktır.