Kış aylarında, zorlu hava koşulları nedeniyle sürücüler için direksiyon hakimiyeti oldukça zorlaşır ve trafik kazaları artar. Bu nedenle kış zinciri takmak, yasalarla zorunlu hale getirilmiştir. Araç zincirleri, lastiğin yerle olan temasını güçlendirir ve sürtünme kuvvetini artırır. Zamanında araca zincir takmak, hem sürüş güvenliğinizi artırır hem de daha rahat araç kullanmanızı sağlar.

Doğru Kış Zinciri Seçimi

Kış zincirleri, tekerleğin boşta dönmesine ve oluşabilecek kaymalara karşı en iyi önlem olarak sunulur. Kış zincirleri ile kış aylarında aracınız ile güvenli bir sürüş keyfi yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda kış zinciri, trafik cezalarının da önüne geçmenize yardımcı olur. Kış zinciri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan biri, zincirin arabanın modeline ve lastiğin türüne göre seçilmesidir. Kış zincirinizi almadan önce lastiğin çapı ve zincirin boyutlarının uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Aynı zamanda uygun hava şartlarının oluştuğuna ve kar derinliğinin lastik zinciri takmaya elverişli olup olmadığına da bakmak büyük önem taşır.

Kış lastikleri için tasarlanan araç zinciri, özellikle kar seviyesinin belli bir seviyeyi aştığı dönemde takılmalıdır. Aksi halde, kış lastikleriniz zamanından önce yıpranır ve uzun ömürlü bir kullanım olanağı sunamaz. Büyük boyutlarda kar ve buzların olduğu yollarda ya da beklenmedik yoğun kar yağışlarında, kış lastikleri yeterli değildir. Bu nedenle aracınızda kış lastiği takılı olsa dahi yanınızda bir araç zinciri bulundurmanız gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise aracınıza uygun olan kış zincirini arabanın dört lastiğine de takmanız gerektiğidir. Çünkü zinciri olmayan lastiklerin kayma olasılığı diğerlerine göre daha fazladır. Bu da güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken bir noktadır.

Güvenli Bir Sürüş İçin

Kış zinciri takarken arabanızın önden ya da arkadan çekişli olup olmadığı büyük önem taşır. Bu nedenle aracınızda iki tane kış zinciri varsa öncelikle çekişi olan lastiklerinize zincir takmanız gerekir. Eğer önden çekişli bir araca sahipseniz ön lastiklere, arkadan çekişli bir araca sahipseniz arka lastiklere zincir takmanız gerekir. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da kış zinciri taktıktan sonra 50 km/s üzerinde hız yapmamanız gerektiğidir. Çünkü lastiklerdeki zincir, arabanın manevra ve yol tutuş kabiliyetini azaltır. Bu nedenle direksiyon hakimiyetini kaybedebilirsiniz. Araç zinciri ile viraja hızlı girilmesi durumunda, zincir lastiğin tek bir tarafında toplanır ve lastiğin gücüne karşı dayanıksız kalarak kopar. Bu nedenle lastiklerinizde zincir varken, virajlarda daha dikkatli olmalısınız. Ayrıca lastik zincirlerini sıklıkla kontrol edilmeli ve genişleyen zincirleri tekrar gergin hale getirilmelidir.

Yol Durumuna Göre Kış Zinciri 

Arabanızın modeline ve lastiğin türüne göre seçilen kış zincirlerinin, kar yoğunluğuna göre de birçok çeşidi vardır. Ancak bu zincirlerin her birinin performansı ve dayanıklılığı farklıdır. Bu nedenle kullanılacağı yolun durumuna göre doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Lastik sırtı üzerine yerleştirilen paralel çubuklardan oluşan merdiven tipi kar zincirleri, çok kalın karların olmadığı daha kolay yollar için uygundur. Çelik halkalar ile güçlendirilmiş X tipi kar zincirleri ise birbirine geçen çok sayıda zincir halkasından oluşur ve iyi bir kavrama sağlar. Aynı zamanda hem hareket kabiliyeti hem de frenleme açısından etkilidir. Yoğun ve yüksek karların olduğu yollarda rahatlıkla tercih edilebilirler. Hızlı montaj zincirleri de adından anlaşılacağı gibi janta sabitlenen bir adaptör sayesinde kolaylıkla takılabilen araç zincirleridir. Ancak hızlı montaj zincirleri, pratik kullanıma sahip olsalar bile klasik kış zincirleri kadar yüksek performanslı değildir. Bu nedenle daha az yoğun olan karlı yollarda tercih edilmelidir.