Merhaba, hoş geldiniz. Yine hafta başıyla beraber önümüzdeki bir kaç haftanın hava durumu projeksiyonunu açacağız. Ancak bu kez daha genel hatlarla bir şeyler söyleyeceğiz çünkü çok hızlı sistem hareketleri var. Sistemler bir yerden giriş yapıyor ve hemen diğer taraftan çıkıyor ama her seferinde de su baskınları ve sel yapabilecek seviyede güçlü sağanaklar ya da kar bırakıyor.

Öncelikle şehir içi ya da şehirler arası yolda olacaklara lastiklerinize dikkat edin diyoruz. Hele şehirler arası yolda olacaksanız; bir çok noktaya İç Anadolu’nun güneyine, Antalya’nın kuzey kesimlerine, Konya-Antalya bağlantı yoluna, Doğu Anadolu’ya, İç Anadolu’nun doğusuna, Uludağ’a, Kartalkaya’ya ve bir çok noktaya kar geliyor. Bu kar geçtiğimiz günlerde gelen yarım ya da 1 günlük cinsten değil şehir içlerine kadar yağış bekliyoruz. Dolayısıyla şehirler arası yolculuklar yapanlar varsa kış lastiklerinize geçmediyseniz muhakkak geçmenizi öneririm. Kar olmasa dahi yollara dikkat edin kış koşullarına dair yeterli donanım araçlarınızda muhakkak olsun.

Sıcaklık bu haftanın ortaları gibi epey bir dip yapacak. Çarşamba günü Doğu Anadolu’da, Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde Gümüşhane, Bayburt dolaylarında kar yağışları bekliyoruz. Perşembe günü Antalya, Konya arasında sıkı kar yağışı bekliyoruz. 10-15, Doğu Anadolu’da 20-25 cm. kar kalınlığı yapabilecek, yüksek köylerde ulaşımı etkileyebilecek bir kar yağışından bahsediyoruz.

Marmara’ya ise aralıklarla yağışlar geliyor. Perşembe’de itibaren bu yağışlar sağanağa dönmeye başlıyor. Çarşamba ve Perşembe Güneydoğu’da ve Doğu Anadolu’da ağır sağanaklar var. Güneydoğu’da Diyarbakır ve çevresine dikkat diyoruz. Cumaya gelirken Doğu Akdeniz’de ardından Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yine ağır kuvvetli sağanaklar görülüyor. Marmara’ya Perşembe, Cuma Cumartesi kuvvetli sağanaklar şeklinde yağışlar bekliyoruz. Cumartesi günü beklediğimiz yağışlar İstanbul’un kuzey ilçelerinde önce Avrupa sonra Anadolu Yakası’nda su baskınları yapabilecek seviyelerde kuvvetli olabilir. Haftanın başından haftanın sonunu söylüyoruz bu sebeple tabi ki sapmalar olabilir. Fakat en nihayetinde kuvvetli bir sağanaktan bahsediyoruz.

Hatırlarsanız Kasım için ortalamanın biraz üzerinde sıcaklıkla ve kuraklıkla geçiyor demiştik. Ayın ikinci yarısında kuvvetli sistemlerin gelmesi gerekiyor ki ortalama yakalansın çünkü ilk yarısında yağış çok azdı. Ayın 17, 18’ine kadar bahsettiğimiz soğuk sistemle beraberiz. Bu tarihten sonra sıcaklık tırmanıyor ve bu kez Akdeniz üzerinden gelen sistemleri almaya başlıyoruz. Bu kez yine Güney Ege ve Akdeniz üzerinden giriş yapan yağışlar Marmara’ya, İç Anadolu’ya ve Doğu’ya doğru ilerliyor. O sistemi geçiriyoruz. Bu kez ayın 24, 25’ine doğru Kuzey’den soğuk sistemler giriyor. Bu önümüzdeki bir kaç haftayı yurdun bir çok noktası yağışlı geçirecek.

Bu haftalık da bu kadar tekrar görüşmek üzere hoşçakalın.