Yeni bir otomobil satın almayı düşünüyorsunuz, fakat “Dizel motorlu bir araç mı yoksa benzin ile çalışan bir araç mı tercih etmeliyim?” şeklinde bir kararsızlık yaşıyorsanız ve dizel ile benzinli araç özellikleri hakkında yeni şeyler öğrenmek istiyorum diyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.

Motor Teknolojileri ve Bakım Masrafları

Dizel; yakıt ekonomisi, dayanıklılığı ve ağır iş yapısına uygunluğu nedeniyle yakıttan daha fazla tasarruf elde edebilmenize yardımcı olur. Yüksek kompresyonlu çalışma stresine dayanacak şekilde üretilen dizel motorlar, hem üretim teknolojileri hem de ekstra donanımları nedeniyle benzinli motorlara kıyasla daha ayrıntılı bir yapıya sahiptir. Üretici firmalar, aracın performansını ve hava emisyonlarını artırmak için turbo şarj ünitesi, ekstra katmanlı filtreler ve komplike egzoz sistemleri gibi donanımları araç üzerine eklemek zorunda kalırlar. Bu nedenle dizel araçlar benzinli araçlara kıyasla daha yüksek bir fiyatla satışa sunulur.

Yakıt Verimliliği, Konfor ve Emisyon Değerleri

Dizel yakıt, günümüz araçlarında kullanılan en verimli ve en yoğun yakıtlardan biridir. Dizel, benzinden daha fazla enerji içerdiğinden dolayı yakıt ekonomisine de daha çok katkıda bulunur. Benzinli araçların yakıt verimliliği %20-25 aralığında seyrederken dizel araçlarda bu oran %40’lara kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle dizel taşıtlar aynı yakıt miktarı ile daha fazla yol kat edebilirler.

Yüksek kompresyon ile çalışan dizel araçlar, kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan yakıt tüketim değerlerini de en aza indirir. Benzinli araçlarda ise motor devri yükseldikçe ve performanslı kullanım arttıkça yakıt tüketiminde ciddi artışlar gözlemlenebilir. Motorin fiyatlarının benzin fiyatlarından daha düşük olması da yakıt verimliliği anlamında dizel araç modellerinin elini güçlendirmektedir. Buna rağmen son dönemde popülaritesi hızla artan turbo destekli ve üç silindirli benzinli otomobillerin, hem yakıt verimliliği hem de performans açısından dizel taşıtlara yaklaştığı da göz ardı edilmemelidir.

2000’li yıllardan önce dizel araçlar, vasat emisyon değerleri nedeniyle oldukça kötü bir üne sahipti. Kötü koku ve kurum birikimi de eski nesil dizel araçların olumsuz yönleri arasında bulunmaktaydı. Gelişen motor teknolojilerinin ve inovatif hamlelerin ardından günümüzde üretilen dizel motorlar, benzinli motorlar gibi başarılı emisyon değerlerine, konforlu ve sessiz çalışma düzenine sahip olabilmektedir.

Performans

Yakıt alma şekli ve kompresyon özellikleri sayesinde bir dizel motor, benzinli bir motora kıyasla daha yüksek tork gücü sağlar. Yüksek tork üreten dizel motorlar alt devirlerden itibaren stabil ve dengeli bir çekiş gücü sunar. Bu nedenle dizel araçların hem ara hızlanması hem de ilk hızlanması gözle görülür şekilde seridir. Benzinli araç modelleri, genel olarak alt devirlerde dizel motorlara kıyasla daha kısıtlı hızlanma kabiliyetine sahipken üst limitlerde de dizel taşıtlara göre daha etkili bir performans göstermektedir. Günümüz teknolojileri ile üretilen yeni nesil dizel motorlar ve turbo destekli benzinli motorlar ise performans anlamında birbiriyle yarışır düzeydedir.

Hangisi Daha İyi: Benzinli mi Yoksa Dizel mi?

Her ikisinin de güçlü ve zayıf yönleri vardır, bu nedenle karar vermeden önce her iki seçeneği de dikkatli bir şekilde tartmanızda fayda bulunmaktadır. Aracınızı daha çok kısa mesafeli yolculuklar yapmak, alışveriş merkezine gitmek veya çocuklarınızı okula götürmek gibi işler için kullanıyorsanız benzinli bir araç tercih etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır. Dizel araçların tam verimlilik ile çalışabilmesi için aracın en az 3-4 km kullanılması ve motorun optimum sıcaklığa ulaşması gerekir. Bu sebeple ülkemizde özellikle 10-15 bin kilometre aralığında ve altında kullanımlar için benzinli araçların daha makul sonuçlar verdiği görülmektedir. Sık sık uzun mesafeli yolculuklara çıkıyorsanız ve yıllık 15.000 km ve üzerinde araç kullanıyorsanız dizel bir araç seçmek sizin için daha avantajlı olacaktır.

Rutin araç bakım masrafları ve ek giderler de araç seçiminde belirleyici olabilmektedir. Dizel araç bakımı hem daha zahmetli hem de daha kısa aralıklı iken benzinli araç bakımı, daha pratik ve uzun aralıklıdır. Ayrıca bakım giderleri ve değişmesi gereken parça sayısı, dizel araçlarda benzinli araçlara kıyasla daha fazla olabilmektedir.

Yıllık yakıt ücreti farkı, kullanım stiliniz, motor bakım masrafları ve mevcut araç değeri gibi detayları iyi analiz ettikten sonra kesin bir sonuca varabilirsiniz. Kullanım tarzınıza uygun olan bir araç seçerek yıllık araç giderlerini en aza indirebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası, araç kaskosu ve MTV ücretlerini de toplam giderler içerisine dahil ederek Unico Sigorta ayrıcalıkları ile daha kapsamlı bir fiyat analizi gerçekleştirebilirsiniz. “Unico Sigorta” ana sayfası üzerinden fiyat teklifi alarak sabit araç giderlerini en aza indirebilirsiniz.