Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) nedir?

Hızlı Geçiş sistemi, bir diğer adıyla HGS, tüm köprü ve paralı yol kullanımları sırasında alınan geçiş bedellerinin, temassız olarak tahsil edilmesini sağlayan bir ödeme sistemidir. Gişelerde yaşanan trafik yoğunluğunu engellemek adına hayata geçirilen HGS, araç sahipleri için kolaylık sağlayan bir ödeme yöntemidir. Hızlı Geçiş Sistemi hakkında en çok merak edilen konuların başında “HGS nasıl alınır?” sorusunun yanıtı gelmektedir çünkü HGS sahibi olmak için izlenebilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yazımızda HGS hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizin için listeledik.

HGS Nereden Nasıl Alınır?

HGS kartını PTT şubelerinin yanı sıra bankalar ve karayolları giriş çıkış bölgelerindeki satış noktalarından da temin edilebilmektedir. Bireysel başvuru yapan kişilerin HGS alımı sırasında araçlarına ait ruhsat ve kimlik belgelerini ibraz etmeleri yeterlidir. Herhangi bir kurum için alınacak HGS’ler için araca ait ruhsatın ve temsil belgesinin bulunması gerekir. Kiralık araçlar için gerçekleştirilecek başvurularda ise belirtilen evraklara ek olarak kira sözleşmeleri de ibraz edilmelidir.

HGS Yükleme Yolları Nelerdir?

HGS karta yükleme yapmak için başvurabileceğiniz ilk yollardan biri PTT şubeleridir. Burada, gişe yetkilileri aracılığıyla yükleme yapabileceğiniz gibi şubelerde bulunan “Yüklematik” cihazlarını da kullanabilirsiniz. Bunun dışında anlaşmalı bankalara vereceğiniz talimat ile de HGS yükleme işlemi yapabilirsiniz. Bankanıza vereceğiniz otomatik HGS ödeme talimatı sonrasında, kartınızın bakiyesi azaldığında kartınıza otomatik olarak yeniden yükleme yapılır. Ancak banka aracılığıyla bu tür otomatik bir talimat verebilmeniz için HGS kartını banka şubelerinden almış olmanız gerekmektedir. HGS kartınıza; e-Devlet sistemi, PTT’nin resmi internet sitesi ve bazı benzin istasyonları ile marketler aracılığıyla ya da anlaşmalı GSM operatörünüz üzerinden SMS göndererek de yükleme yapabilirsiniz.

HGS Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

HGS bakiye öğrenme konusu, cezalı duruma düşmek istemeyen kullanıcılar için oldukça önemlidir. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) bakiye sorgulama işlemi hem e-Devlet sistemi üzerinden hem de PTT’ye ait resmi site üzerinden yapılabilmektedir. HGS bakiye sorgulama işlemi esnasında daha önce yaptığınız HGS kullanımlarını ve geçmiş yüklemelerinizi de inceleyebilirsiniz. HGS geçiş sorgulama yapmak için ayrıca PTT’nin 0 850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri numarasını da arayabilirsiniz.

HGS Geçiş İhlali Cezası Nereden Sorgulanır?

HGS kartınızın bakiyesinin yeterli olmadığı durumlarda köprü ve paralı yolları kullanmanız halinde herhangi bir kaçak geçiş uyarısı almasanız bile yapılan kaçak geçişe ait ücret bir hafta içinde ödenmezse cezai yaptırım uygulanır. HGS cezası sorgulama işlemleri PTT’nin internet sitesi aracılığıyla ve e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilmektedir. Bu siteleri ziyaret ederek kaçak geçişe ait ceza tutarını öğrenebilir; cezanın kesildiği tarih, cezanın nerede kesildiği ve cezanın son ödeme tarihi hakkındaki bilgilere erişebilirsiniz.

HGS Cezaları Nereye Ödenir?

HGS ceza ödeme işlemleri HGS ceza sorgulama işlemleri gibi E-Devlet ve PTT platformları üzerinden gerçekleştirilebilir. Bunun dışında aracınıza kesilmiş HGS cezalarını PTT şubeleri aracılığıyla da ödeyebilirsiniz.

HGS Nasıl İptal Edilir?

Araç satışı halinde ya da farklı bir nedenle HGS’nizi iptal ettirmek isteyebilirsiniz. HGS iptal işlemini gerçekleştirmek için izlemeniz gereken yollardan biri PTT’ye başvuruda bulunarak kartınızın iptal edilmesini talep etmektir. PTT memuru aracılığıyla yapılan iptal başvurularının araç sahibinin kendisi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. İptal işlemi sırasında HGS kartınıza yüklü olan mevcut bakiye, başvurudan sonraki bir aylık süre içinde geri ödenir.

Eğer HGS kartınızı bir bankadan temin ettiyseniz ve otomatik ödeme talimatı verdiyseniz iptal işlemini ilgili bankanın müşteri hizmetleri servisini arayarak da gerçekleştirebilirsiniz. İşlemin ardından halihazırda tanımlanmış bir HGS bakiyeniz varsa yaklaşık on gün içinde hesabınıza iade edilir.