Hibrit araçlar son yıllarda yükselen popülariteleri ile merak uyandırıyor. Hibrit araba hakkında en çok merak edilenlerden biri de elbette kulağa biraz garip gelen ismi oluyor. Hibrit kelime anlamı olarak “melez” kelimesine karşılık geliyor.

Hibrit Araba Nedir?

Otomotiv sektöründe git gide daha çok yaygınlaşan hibrit araçlar, iki farklı güç kaynağı kullandığı için melez araç olarak kategorize ediliyor. Hem elektrik hem de benzinle çalışabilen son teknoloji ürünü hibrit arabalar, kendi kendilerini şarj ederek kullanıcıları memnun ediyor. İlk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından bir araçta kullanılan hibrit motor, günümüzde pek çok markanın otomobil modellerinde görülebiliyor.

Çevreye dost özellikleri ile dikkat çeken ve çevreciler tarafından da desteklenen yeni nesil otomobiller; sessiz özellikleri, konforlu sürüş deneyimi, düşük yakıt harcaması ile beğeni kazanıyor. Plug in Hybrid adı verilen modeller ise yüksek kapasitedeki hibrit aküsü kullanarak araçları yola hazırlıyor. Elektrik motoru ile daha uzun mesafeler kat edebilen Plug in Hybrid araçlar, elektrik şebekelerinden de kolaylıkla şarj edilebiliyor. Bu eklenti araç maliyetini yükselttiğinden ötürü, Plug in modeller henüz markalarca Türkiye pazarına girmiyor ancak hibrit modeller sık sık görülüyor.

Hibrit Araçlar Neden Tercih Ediliyor?

Hibrit araçlar özellikle yoğun trafik bulunan bölgelerde elektrikli motor kullanımı ile yakıt tasarrufuna yardımcı oluyor. Sadece elektrikli olan araçlar uzun şarj süresi ve alınabilecek mesafenin kısalığı ile kullanıcılar için zaman zaman dezavantaj oluştururken hem benzinli hem de elektrikli çalışabilen hibrit modeller, kullanıcıların konforunu garantiliyor. Sadece elektrikli olan araçlara göre daha uygun fiyatlı olan tasarımlar, elektrikli arabaların aksine şarj edilme şartı bulundurmuyor. Araç kendi motorundan enerji üreterek şarj oluyor.

Benzinli arabaların kalkış ve bekleme anlarında yaktığı fazla yakıta çare olan otomobiller, diğer yakıt çeşitleri ile kıyaslandığında maliyeti ciddi oranda düşürüyor. Üstelik benzinli araçlar büyük motorlara ihtiyaç duyarken, hibrit tasarımlar daha küçük motorla da yüksek performans verebiliyor. Bu sayede araçlar hafiflerken, performans ve tasarruf da garanti altına alınıyor. Hibrit arabanın avantajları arasında gürültüsüz çalışma da sayılabiliyor.

Hibrit Arabanın Faydaları Saymakla Bitmiyor

İşte hibrit araçların en önemli avantajları:

Yüksek performans ve düşük maliyet,
Gürültüsüz çalışma,
Kendini şarj edebilen sistem sayesinde elektrikli araçlara göre zamandan tasarruf,
Durma ve kalkma esnasında çok yakan benzinli motorlara göre elektrik sistemi ile sağlanan ekonomi,
Daha küçük motor, daha düşük araç ağırlığı,
Sade tasarım, priz gibi eklentiler taşımayan modern araç modelleri,
Düşük gaz salınımı ve çevreye dost tasarım.
Hibrit Arabaların Vergi Sistemi

Hibrit arabalar için ülkemizde ÖTV vergisinde indirim yapılıyor. Çoğu Avrupa ülkesinde çevreye dost sistemleri nedeniyle hibrit araçlarda vergi indirimine veya muafiyetine gidiyor. Türkiye’nin de yakın zamanda konuya dair daha büyük adımlar atması beklenirken halihazırda indirimler yalnızca ÖTV ile sınırlı tutuluyor. %15-20’ye ulaşan ÖTV fiyat farkı hibrit araç satışlarının da artmasına neden oluyor. Geçen yıla kıyasla 4 kat artan hibrit araç satışının yanı sıra tüketicinin hibrit otomotiv eğilimi de 2014 yılında yüzde 26’yken, 2015’te yüzde 63’e, 2016’da ise yüzde 70’e ulaşıyor. Hibrit araçların hepsi için verginin yüksek olduğu yanılgı olarak not ediliyor. İçten yanmalı motorun hacmine ve daha birçok kritere göre araç için ödenecek MTV vergisi belirleniyor. Çevre dostu özellikleri ile geleceği umutla bakmamıza yardımcı olan hibrit araçlara olan meyil, daha az maliyetle yolculuk edilebileceğinin de müjdesini veriyor.

Yeni Teknoloji Araçlara, Yeni Nesil Sigorta

Yeni nesil araçlar için yeni nesil sigortacılık ile güvence sağlanıyor. Hibrit araçların kasko ve trafik sigortası işlemleri için de Unico Sigorta’nın yenilikçi ve dijital sisteminden yardım alabilirsiniz. Zamandan tasarruf sağlayan online hizmetler sayesinde kısa sürede işlemlerinizi tamamlayarak, kasko ve sigorta hizmetlerini dijital kanallar üzerinden alabilirsiniz. En uygun teklifleri dakikalar içinde çevrimiçi alabilir, hızlı teklif, kampanya yönetimi sistemi ve gelişmiş hasar hizmetleri ile günlük işlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.