Sigortacılar, prim hesaplaması yaparken risk faktörlerinden destek alır. Risk faktörü ne kadar yüksekse sigortalının ödeyeceği prim de o oranda artış gösterir. Fakat risk faktörünü hesaplarken farklı parametreler kullanabilir. Bu nedenle farklı sigorta şirketleri ve acentelerden farklı fiyatlar alınabilir, farklı şehir ya da ilçelerde farklı kasko primleri ile karşı karşıya kalınabilir.

Kasko Primi Hesaplanırken Başvurulan Temel Bilgiler

Zorunlu olmayan sigorta tipleri arasında yer alan kasko, sürücüleri büyük masraflardan kurtardığı için talep görür. Çoğunlukla kazalarla ilişkilendirilse dahi çalınmadan doğal afetlere kadar farklı sebeplerle oluşan hasarlanmalara karşı güvence sağlar. Kapsamı ek teminatlarla genişletilebilen sigorta türü, sigortalının yol yardım gibi ekstra hizmetlerden ek prim ödemeleri ile yararlanmasına imkan verir.

Sigorta şirketleri çoğunlukla, farklı parametrelere dayanarak oluşturduğu özel formüllerle risk faktörlerini ve dolayısıyla kasko primlerini hesaplar. Yine de temel bazı bilgiler, kasko primi hesaplama işleminde son derece önemlidir. Kasko primi hesaplanırken Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından açıklanan Araç Kasko Değeri listesinden faydalanılır. Aracın modeline ve yaşına göre kasko değerini belirlemenize destek olan liste, aracın çalınması ya da hurdaya çıkması gibi durumlarda yaklaşık olarak ne kadar tazminat alacağınıza dair bir fikir edinmenize de yardımcı olur.

Kasko hesaplama yapılırken aracınıza sonradan taktırdığınız aksesuar ve parçaları sigorta şirketine beyan etmeniz beklenir. Beyan etmediğiniz taktirde herhangi bir hasar söz konusu olduğunda ek aksesuar ve parçalar için tazminat talebinde bulunamazsınız. Diğer taraftan talep ettiğiniz ek teminat ve hizmetler de kasko primine eklenir.

Kasko Primine Neler Etki Eder?

Herhangi bir sigorta şirketinin sayfasında yer alan kasko sorgulama robotunu kullandığınızda, ruhsat sahibine ait kimlik numarası ve araç plakası gibi birkaç bilgi ile ne kadar kasko primi ödeneceğine dair kabataslak bir hesaplama yapılabilir. Sigorta şirketinin sorduğu birkaç özel soru, risk faktörleri hakkında az çok bilgi sahibi olmalarını sağlar. Kimi sigorta şirketleri, sigortalının mesleğinden aracı kullanacağı güzergah hakkında verilere kadar farklı bilgileri de hesaplamaya dahil eder.

Aracın yaşı, marka ve modeli, aracın kullanım alanından yedek parça ücretlerine kadar farklı bilgileri sigorta şirketinin değerlendirmesine açar. Sürücünün sürüş karakteri hakkında da sigorta şirketinin fikir sahibi olmasını sağlar. Güvenli bir aile arabası olarak nam salan bir modelle yüksek hızlara çıkabilen spor bir arabanın aynı kasko primi üstünden değerlendirilmesi düşünülemez.

Sigortalının trafik sicili, sigorta şirketlere risk faktörleri hakkında önemli bilgiler sunar. Sigortalının yaşı, trafikte edindiği tecrübe, daha evvel aldığı trafik cezaları ya da karıştığı kazalar, sigorta şirketlerinin prim hesaplarında önem kazanır. Sigorta firmalarının çoğu, bir önceki dönemde herhangi bir kazaya karışmayan sürücülere hasarsızlık indirimi adını verdikleri özel indirimler sunar. Trafik kurallarına uyan sürücülere, daha uygun kasko primleri sunmaya meyilli davranır.

Sigortalının yaşadığı şehir, kasko firmalarının önem verdiği parametreler arasında gelir. Sadece şehirde yaşanan kaza oranlarını değerlendirmekle kalmaz, hırsızlık olaylarının yoğunluğu ve yaşanan doğal afetler gibi detayları da hesaplamaya dahil eder. Yeni nesil bazı kasko ürünlerinde, sürücülerin aktif olarak kullandıkları güzergah, hangi yoğunlukta araç kullandıkları ve benzeri bilgiler, giyilebilir teknolojilerden destek alınarak hesaplamaya dahil edilir. Aracın aktif olarak kullanılmadığı dönemleri kasko priminden düşüren özel paketler sigortalılara sunulur.

Unikasko’nun geliştirdiği yeni nesil kasko ürünleriyle tanışmak için siz de hemen iletişime geçebilir, ihtiyaç duyduğunuz kasko ürününe son derece uygun rakamlara sahip olabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz ek teminat ve hizmetlerle kasko sınırınızı genişletebilirsiniz.