Araçla kaza yapma riskinin ardından sürücüleri araçları hakkında en çok korkutan konular arasında oto hırsızlığı bulunuyor. Her ne kadar tedbir alınsa da hırsızlar kendini bu konuda geliştirerek yeni çareler buluyor. Bu yüzden ülkemizde her yıl ortalama 30 binden fazla araç çalınıyor. Aracın çalınması dışında araç içi ekipmanlar da hırsızlar için kolay lokma olarak görülebiliyor. Önceki yıllarda oto teyp hırsızlığı yoğun biçimde görülürken, artık araçların hava yastığı setleri ve dijital beyinleri gibi donanımlar da sıkça çalınıyor. Bunun önüne geçmek net olarak mümkün olmasa da alınabilecek önemler ile oto hırsızlığı riski azaltılabilir. Siz de aşağıda bahsedilen önlemleri uygulayarak hırsızlıkla karşılaşma riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Otopark Seçiminde Dikkatli Olun

Aracını güvenli şekilde park etmek isteyenler sokaklar yerine otoparkı tercih etse de bu seçenek her zaman güvenli olmayabiliyor. Özellikle katlı otoparkların nispeten tenha olması katlı otoparklarda hırsızlık oranını artıran sebepler arasında bulunuyor. Anahtarınızı teslim ederek bıraktığınız otoparklarda ise araç içindeki eşyaların çalınma ihtimali bulunuyor. Bu yüzden anahtar teslim ettiğiniz kişilerin otopark görevlisi olduğundan emin olmanız gerekiyor. Ayrıca plaka numarası bulunan bir makbuz veren otopark seçmeniz de aracınızın daha güvenli bir ortamda bulunmasını sağlıyor. Aracınızı bıraktığınız otoparkın kamera sistemleri ile izleniyor olması da otopark seçiminde dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alıyor.

Köşe Başına Araç Park Etmeyin

Otoparkın bulunmadığı veya yetersiz kaldığı bölgelerde dar sokakların köşe başlarında bulunan araçların yüksek çalınma riski bulunuyor. Etraftan görülmesi açı olarak daha zor olan alanlarda hırsızlar daha rahat hareket ediyor. Özellikle dar sokaklarda sıkışan trafik ve kaosun etkisiyle hırsızlar göze çarpmadan çalışabiliyor. Otoparksız apartmanlar nedeni ile evinizden uzakta bırakmak zorunda kaldığınız araçlar, hırsızlar için çalınması oldukça kolay araçlar arasında yer alıyor. Bu yüzden otoparkın bulunmadığı alanlarda araçları mümkün olduğunca görüş alanınızda yer alan bir bölgeye park etmeniz gerekiyor.

Araç İçinde Eşya Bırakmayın

İster yol kenarına isterseniz bir kapalı otoparka bırakın; aracınızın içindeki eşyaların çalınma riski her zaman bulunuyor. Özellikle elektronik aletler, siz kırmızı ışıkta durduğunuzda bile çalınma riski oldukça yüksek ekipmanlar arasında yer alıyor. Bu yüzden park halinde kesinlikle araç içinde bu tür eşyalar bırakmamak gerekiyor. Eğer bu tür eşyaları aracınızda bırakmak istiyorsanız da mutlaka torpido gibi dışarıdan görünmeyen alanları tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca işinizle veya aracınızla ilgili değerli evrakları da araç içinde bırakmak hırsızlık açısından sakıncalar barındırıyor. Güvenmediğiniz yerde bıraktığınız araçlarda ruhsat gibi önemli evrakları bırakmamanız tavsiye ediliyor.

Araç İçi Mekanik Tedbirler Almayı Unutmayın

Alarmların her ne kadar çok gerekli görülmese de hırsızlar için caydırıcı bir etkisi bulunuyor. Bu yüzden öncelikli tedbir olarak aracınıza bir alarm sistemi taktırmanız gerekiyor. Profesyonel hırsızlar için caydırıcı etkisi çok yüksek olmasa da aracınızın çalınma ihtimalini azaltacak mekanik önlemler arasında direksiyon kilidi de bulunuyor. Düz kontak yapılsa da aracınızın çalınmasını zorlaştıran bir önlem olan direksiyon kilidi halk arasında baston kilit olarak da biliniyor. El freni kilidi de araç çalınma riskine karşı kullanabileceğiniz formüller arasında yer alıyor. El freni kilidi ve direksiyon kilidi birlikte kullanıldığında profesyonel hırsızlar tarafından bile aracınızın çalınma ihtimali oldukça düşüyor.

Tüm bu tedbirler yalnızca sizin elinizden gelebilecek önlemler olarak gözüküyor. Her önlemi almanıza rağmen aracınızın çalınma ihtimali de bulunuyor. Aracınızı bu tür risklerden korumak için kasko fiyatları içinde bir araştırma yaparak size uygun bir kasko teklifi alabilirsiniz. Böylece aracınızı teminat altına alabilirsiniz.